Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Inspirace

Jak fotit flatlay aneb ultimátní návod, jak doma fotit super fotky shora

Reading Time: 16 min. čtení Potřebujete nafotit stylové produktové fotografie nebo toužíte po tom, aby váš instagramový profil byl ještě o něco vymakanější? Zkuste flatlay!

top view of work space: notepad, laptop, phone, pen and glasses on table in office. no people

Jde o metodu focení, kdy jsou předměty vyskládány na podložce (na rovné ploše, odtud flat) a foceny shora. A protože se jedná o krásně aranžované lifestylové fotky, jsou flatlays jako stvořené pro sociální sítě a blogy i pro doladění webů a e-shopů. Zkusit to můžete klidně hned, k focení flatlay není potřeba žádné speciální vybavení, a díky naším tipům bude vaše fotka dokonalá.

Flatlay vypráví příběh

Ve flatlays by měl vždy hrát prim jeden výrazný předmět, který bude hlavním hrdinou příběhu. Typicky se jedná o produkt, jenž chcete pomocí fotky odprezentovat. U neproduktových fotek pak záleží na tématu fotky. Je jím snídaně? Pak bude hlavním prvkem snímku třeba miska s ovesnou kaší. Tvoříte fotku na téma cestování? V tomto případě umístěte doprostřed fotografie například rozloženou mapu a na ni zrcadlovku.

Ostatní propriety na fotce nemusí s hlavním prvkem zcela souviset, myslete však na to, že flatlay má předávat emoci, vyprávět příběh, a tak by předměty měly mít určitou harmonii. Pokud kolem mapy s foťákem rozložíte tužky, kalendář a hrníček s kávou, fotka bude vyprávět o tom, jak plánujete dovolenou. Když kolem misky s kaší poskládáte rtěnku, řasenku a pudr, vytvoříte lifestylový snímek vyprávějící příběh o ránu beauty blogerky.

Bude-li vašemu flatlay chybět příběh, výsledkem se stane prostě jen aranžmá různých věcí, co nevzbudí žádnou emoci.

Nepodceňte přípravu rekvizit

Víte, jaký produkt chcete fotit, znáte téma vašeho flatlay. Teď je důležité nashromáždit nejrůznější propriety. Využít lze skutečně cokoliv: nádobí a příbory, květiny, kosmetické výrobky, svíčky, analogové fotky, oblečení, kamínky, třpytky, jídlo… Fantazii se meze nekladou a proto je focení flatlay taková zábava. Jen je dobré mít propriety připravené předem: “Všechny možné věci, které chcete do kompozice zasadit, pak můžete před foťákem zkoušet a různě přesouvat. Ale během focení už není čas na hledání rekvizit různě po bytě, protože by vám mohlo utéct to správné světlo,” radí Gabriela Zajíčková, která má v Socialpark na starost správu několika instagramových profilů a flatlays jsou tak jejím denním chlebem.

Tip od Gabči: “Líbí se mi, když jsou jednotlivé rekvizity na fotce barevně sjednocené. Důležitější než ladění barev ale je, aby spolu předměty dohromady dávaly smysl. Červená pastelka sice ladí s jahodami, ale ve flatlay s talířem jahodových knedlíků na profilu food blogerky bude jako pěst na oko.”

Někdy stačí jen decentní sladění barev

Vyberte vhodné pozadí

Nejlepším podkladem pro flatlay je jednobarevné, ideálně bílé pozadí. Světlým podkladem nemůžete nic zkazit. Samozřejmě pokud fotíte produkty bílé barvy, musíte zvolit takové pozadí, na kterém vyniknou.

Tři různá pozadí, tři různé vzhledy

Co konkrétně jako podklad použít? Hodí se větší stůlsvětlý koberec, dobře vypadá třeba i dřevěná podlaha. Pokud nic takového nemáte, poslouží vám i vyžehlený bílý ubrus nebo prostěradlo položené na stůl či na zem. Ale službu udělá třeba i huňatý svetr nebo chlupatý koberec, který může zabrat cca ⅔ fotky a dotvoří potřebnou atmosféru.

Tip od Gabči: “Nebojte se pohrát si s vyžehlenou látkou a klidně ji i trochu nařasit. Vypadá to skvěle!”

Napnutá látka

Jestli toužíte po flatlay, které má jako podklad populární mramor nebo bílá prkna, věřte, že si vystačíte s obyčejnou tapetou. V hobby marketech seženete tapety s dekorem nejrůznějších povrchů a pro potřeby fotek na Instagram stačí, když si koupíte kousek s rozměry 1 krát 1 metr. 

Jaké podklady nepoužívat?

Opatrní buďte s tmavými podklady, protože tmavé odstíny pohlcují světlo a špatně by se vám tak zaostřovaly focené objekty. Raději se vyhněte i lesklým materiálům, které světlo zase nepříjemně odráží.

Budiž světlo!

Poledne

Pokud fotíte flatlay jinde než v ateliéru s profesionálním osvětlením, nejlepších výsledků dosáhnete, když jej budete tvořit kolem poledne. Silné denní světlo se postará o to, aby na fotce nebylo moc stínů. I z tohoto důvodu je nejlepší najít si místo hned vedle okna. Jestli tedy fotíte na stole a je to jen trošku možné, přisuňte jej přímo k oknu. Chce to trošku stěhování, ale nebudete litovat! Než postoupíte k tvorbě kompozice, zkuste nejdřív na podložku pár předmětů jen tak položit a vyfotit je, abyste se ujistili, že je světlo na focení podle vašich představ.

1

Odpoledne

I když není zrovna slunečný den a nebo jste polední světlo zaspali, nemusíte zoufat. Gabriela má ozkoušené, že i flatlays, které vzniknou na nepřímém světle, mohou vypadat dobře. “Zahrajte si hru stínů a zkuste fotit v odpoledních hodinách. Nechte paprsky, aby dotvořily vaši kompozici: když se dostanou jen na ta místa na fotce, kde to nebude působit na škodu, mohou stíny naopak snímku přidat na originalitě. Pohlídejte si, aby se paprsky slunce neodrážely v některých proprietách (např. na displeji telefonu, hodinkách nebo brýlích). A pozor, foťte hbitě, protože stíny se rychle posouvají!

Večer

Wow efektu můžete dosáhnout i focením v šeru. I ve zdánlivě špatných světelných podmínkách lze totiž vytvořit originální snímky, ba naopak k některým kompozicím, třeba když fotíte na téma večerní sledování filmu, se přítmí dokonce velmi hodí. Budete potřebovat světlo, kterým fotku oživíte (bohatě stačí i obyčejná lampička): nasviťte kompozici ze strany a nechte se překvapit výsledkem. 

Dobré vědět: Nikdy při focení flatlays nepoužívejte blesk. 

Kompozice je alfou a omegou flatlays

Čtverec nebo obdélník?

Máme propriety, máme pozadí, našli jsme dobré světlo. Tadá, nastává čas naaranžovat vše do fotogenické podoby! Ujasněte si, jaký rozměr fotografie potřebujete, a do potřebného tvaru začněte rozmisťovat rekvizity. Tvoříte-li fotku do instagramového feedu, skládejte předměty do tvaru čtverce. Potřebujete-li obdélníkovou fotku (třeba na blog) nebo fotografii do Stories (1080×1920 px), rozmisťujte věci do tvaru obdélníku. Pamatujte na to, že obdélník v postprodukci oříznutý na čtverec, anebo naopak ve Stories roztažený čtverec, nebude u flatlay nikdy vypadat dobře, protože vám zmizí (třeba podstatná) část rekvizit a tím pádem i onen příběh.

Mřížka nebo zátiší?

Při samotné tvorbě flatlay máte dvě možnosti:

  • buď vyrovnat rekvizity do pomyslné mřížky, kdy bude většina předmětů vidět na fotce celá,
  • anebo je rozmístit dynamicky do podoby zátiší, tak trošku je pomyslně rozházet po celém podkladu, kdy krajní předměty mohou zasahovat i mimo podklad (a tedy mimo váš čtverec nebo obdélník).
Mřížka

U lifestylových fotografií více funguje druhá varianta, geometricky seskládané předměty zase vypadají velmi dobře, pokud fotíte třeba na téma obsah mojí kabelky nebo outfit od the day, kdy jednotlivé oděvy, boty a doplňky seřadíte jako podle pravítka. “Nezapomeňte, že nejdůležitější předmět by měl být vždy umístěn zhruba uprostřed. Střed fotografie určíte nejlépe pomocí mřížky ve foťáku, takže pokud váš mobil má tento mód, přepněte rovnou do focení čtvercového formátu,” doporučuje Gabriela.

Na co si dát v kompozici pozor

Vyhýbejte se prázdným okrajům, snažte se využít celou plochu a zaplnit ji předměty. “Slepá” místa můžete dozdobit nejrůznějšími drobnými předměty, hodí se prstýnky, mince, okvětní lístky… Záleží na tématu vaší fotky. Větším předmětům ale nechte naopak mezi sebou prostor, aby dostatečně vynikly. Taky myslete na to, že lidské oko snadno odhalí nepřesnosti a nese je nelibě, hlavně nedokonalý kruh, proto se raději vyhněte jakékoliv kružnicové geometrii (např. kamínky seskládané do tvaru kruhu). 

Tip od Gabči: “Někdy se stane, že nějaká rekvizita nechce zůstat na místě. Vezměte si na pomoc oboustrannou (tzv. kobercovou) lepicí pásku a pomocí malinkého kousku předmět upevněte tam, kde potřebujeteU produktových fotek je důležité, aby šla vidět všechna loga, a přilepení zajistí, že produkty zůstanou v dobrém úhlu, logem k foťáku.”

Jak kompozici oživit

Zakomponujte do fotky text! Ten dodá flatlayi další rozměr a pomůže dostat do něj zásadní informaci. Můžete jednoduše vytisknout či krasopisně napsat pár slov na papír a ten do kompozice vložit, nebo využijte nejrůznější dřevěná písmena, 3D nápisy či tabulky nebo light boxy s písmeny.

Další možností je přidat do snímku lidský element, a to tak, že součástí flatlay budou ruce, nohy v teplých ponožkách (typické pro vánoční flatlays) nebo klidně celý člověk, třeba ležící v knihách. Jen pozor na to, aby lidský element neudělal stín na některou z rekvizit.

Gabriela doporučuje hrát si s barvami: Pokud je na fotce hlavní jeden jediný předmět, můžete ho vypíchnout tak, že se bude vymykat paletě barev, které jste si pro fotku vybrali. Já jsem to tak udělala třeba v tomto případě s oranžovobílou knihou.”

Udělejte si zásobu fotek z různých úhlů

Že se vám flatlay opravdu povedlo, světlo je dokonalé a všechno jak se říká hraje? Tak produkt a rekvizity neuklízejte, ale nafoťte ještě detaily z jiných úhlů. Ani u flatlays není nutné vždycky fotit jen z ptačí perspektivy. Využijte nastylizovanou scenérii a vyfoťte hlavní předmět i zblízka, tak, aby ostatní předměty byly rozmazané, nebo jej zaostřete přes list pokojové květiny, kterou máte doma. Necháte tak vzniknout celé sérii fotek a uděláte si zásobu skvělého foto obsahu.

Kde čerpat inspiraci? 

Na Instagramu stačí dát follow hashtagům #flatlay#flatlaystyle nebo #flatlayoftheday. Každý den se na vaší zdi objeví desítky flatlays a velká dávka inspirace. Zásobárnou úžasných snímků shora je i Pinterest.

Proč využít flatlay i pro vaši značku?

Říká se, že jeden obrázek vystačí za tisíc slov. A protože flatlays dokážou odvyprávět celý příběh, jsou krásnou ukázkou tohoto pořekadla v praxi. Vaši sledující, čtenáři, zákazníci se mohou prostřednictvím flatlay fotky přenést do světa vaší značky, nasát atmosféru, kterou snímek zachycuje, představit si sebe v dané situaci. A to „obyčejná” fotografie produktu mnohdy nedokáže.

Již jsi hlasoval(a)!
Autor článku

Články, které vznikly za podpory redakčního týmu nebo externích spolupracovníků.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.