Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Sociální sítě

V čem spočívá varování kybernetického úřadu před TikTokem?

Reading Time: 4 min. čtení Podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost představuje TikTok vysoké nebezpečí.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) dnes vydal novou zprávu, ve které varuje před TikTokem. Vlastně oblíbenou sociální síť, která neustále roste a momentálně čítá přes jednu miliardu aktivních uživatelů měsíčně, označuje na „bezpečnostní hrozbu“ a žádá i veřejnost, aby při jejím používání byla obezřetná. A má k tomu několik důvodů.

Vše vychází ze skutečnosti, že majitel TikToku, asijská společnost ByteDance, má sídlo v Číně, kde jsou poněkud jiná pravidla internetové hry než v zemích Evropy. Právě právní a politické prostředí v nejlidnatější zemi světa, kterému provozovatel TikToku podléhá, není podle NÚKIB v souladu s tím, co považuje v České republice za bezpečné.

K vydání tohoto varování vedla NÚKIB kombinace vlastních poznatků a zjištění spolu s informacemi od partnerů. Obava z možných bezpečnostních hrozeb vyplývá především z množství shromažďovaných dat o uživatelích a způsobu, jakým jsou sbírána, nakládání s nimi a v neposlední řadě také z právního a politického prostředí Čínské lidové republiky, jejímuž právnímu prostředí je podřízena společnost ByteDance, která vyvinula a provozuje sociální platformu TikTok.

Oficiální vyjádření NÚKIB

NÚKIB obzvlášť varuje před instalací a používáním TikToku na zařízeních, které mají přístup k systémům takzvané kritické informační infrastruktury, informačním systémům základní služby a dalším významným informačním systémům. Zjednodušeně řečeno tak doporučuje, aby se TikTok nevyužíval na platformách určených pro pracovní účely. Ale…

Spolu s tím zmiňuje, že pozor by si kvůli množství dat, která ByteDance na své servery musí ukládat, měla dát i běžná veřejnost. Podle NÚKIB totiž TikTok zjišťuje například informace o dalších nainstalovaných aplikacích, pravidelně kontroluje polohu zařízení a má možnost zjistit kontakty, údaje o zařízeních, sítě Wi-Fi nebo data z kalendářů.

Varování navíc přišlo jen chvíli poté, co Evropská komise rozhodla o zákazu TikToku na oficiálních zařízeních, které jsou využívány jejími zaměstnanci. Podobně se k tomu postavil i Bílý dům ve Spojených státech. Od začátku tohoto měsíce blokuje TikTok i vláda Kanady.

Již jsi hlasoval(a)!
Autor článku

Články, které vznikly za podpory redakčního týmu nebo externích spolupracovníků.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.