Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Inspirace

Budoucnost je v metaverzu. V čem nám změní život?

Reading Time: 7 min. čtení Jde o nevyhnutelný trend – řada věcí se přesune do virtuálního světa. Jak nám to může změnit každodenní návyky?

Metaverse se čím dál tím více dostává do popředí zájmu. Rok 2023 by pro něj dokonce měl být průlomový, protože se o něj má začít opírat řada firem. My se teď podíváme na několik způsobů, jakými může metaverse změnit svět. Nejprve si ale ve zkratce řekneme, o co běží…

Metaverse je pojem, který poprvé použil spisovatel sci-fi Neal Stephenson ve svém kultovním kyberpunkovém románu Sníh (Snow Crash) a popsal ho jako „všezahrnující digitální svět existující v paralelním vesmíru vůči našemu každodennímu světu“.

Další možnost chápání tohoto pojmu je jako internet dnešní doby, akorát ve 3D. Je to digitální svět, do kterého budeme moci vstoupit jako personalizovaní avataři a posléze interagovat s avatary jiných lidí. Zní to více jako zápletka sci-fi filmu Ready Player One než jako realita. Nicméně metaverse, jehož přesná definice ve své podstatě znamená sdílený vytrvalý digitální 3D svět, kde lidé pracují a hrají, se blíží.

Mocné volání digitální reality

Po nasazení virtuálních brýlí a vstupu do nové reality může daná osoba prožít své nejdivočejší sny. V budoucnosti mohou být tyto situace tak reálné, že se lidé nebudou chtít vrátit do svého skutečného života. A pokud se vrátí, nebudou v něm chtít zůstat. Virtuální svět bude obsahovat větší a zajímavější životní příležitosti než reálný svět. Více světů navíc bude později schopno proplétat se mezi sebou a prohlubovat zážitek. Nejprve bude ale potřeba vyřešit pár pravidel – jako například kdo bude metaverse kontrolovat a kdo určí parametry potřebné pro účast.

Reorganizace světové ekonomiky

Tržní hodnota metaverze v roce 2025 se odhaduje přes 800 bilionů dolarů. Největší věřitelé si myslí, že právě metaverse bude brzy držet většinu světového bohatství. Investovat ve virtuálním vesmíru se tak může vyplatit a hodně lidí to také provádí. Jednou z možností je investovat do koupě virtuální nemovitosti, což připomíná jako investování do domény.

Nová tvář zábavy

Pandemie vážně poškodila zábavní průmysl. Rušily se koncerty i populární seriály. Objevil se však nový způsob koncertování. Koncert ve virtuální realitě byl poprvé zprostředkován rapperem Travisem Scottem, který je znám svou vášní pro videohry a digitální svět. Jeho koncert přilákal 27 milionů lidí, kteří sledovali koncert jako avataři. Posluchači si navíc mohli v metaverzu zakoupit různý digitální merch a další doplňky pro svého avatara, což posléze mělo Scottovi přinést na účet zhruba 20 milionů dolarů. Proč skončit ale jen u koncertů? Za chvíli se takto bude chodit do zoo, do zábavních parků… A tak dále.

Online shopping? Spíš meta-shopping

Jistě, že bude možné nakupovat přes metaverse. Váš avatar bude schopný si za vás vyzkoušet oblečení, koupit ho a nechat doručit na vaši adresu v reálném světě. Už se nemusíte bát špatného světla v kabinkách nebo že nedopnete zip na kalhotách. Dokonce budete moci dekorovat vlastní dům. Vysněný doplněk si vyzkoušíte v digitálním domě, který bude přesnou replikou toho vašeho, a ejhle! Budete jednoduše vědět, zda se domu hodí další lapač prachu.

Vzdělávání

Struktura vzdělání se celá změní. Studenti si budou moci zvolit, jestli chtějí navštěvovat univerzity v reálném světě. Pokud ne, mohou místo toho chodit na univerzitu v digitálním provedení. Řekněme, že probíraná látka je zrovna Egypt za vlády Ptolemaiovců. Prostřednictvím metaverza můžete zažít naprosto unikátní zážitek s Kleopatrou „na vlastní kůži“. Nebo se student bude moci zapsat na studium teorie relativity vyučovanou samotným Einsteinem.

Práce

Jedním z mnoha aspektů práce v metaverzu bude, že lidé z jedné společnosti můžou být rozeseti po celém světě, ale přesto se sejdou v jedné místnosti na společném mítinku. Interakce mezi lidmi budou díky tomu mnohem osobnější, než je tomu dosud na callech.

Sport

Člověk bude schopen připojit své osobní kolo k počítači, vstoupit do metaverza a třeba si zajezdit na Tour de France. Nebo si vzít do ringu Jake Paula. Možná budeme časem pomocí metaverza navštěvovat i fotbalové zápasy. Kdo ví. Domácí cvičení by také mohlo získat na lesku. Sjednáme si schůzku s trenérem a nebudeme muset opustit pohodlí obýváku.

Již jsi hlasoval(a)!
Adam Fedrhanc - Clickbait
Autor článku

Normálně jsem introvertní, ale po čtyřech pivech nezavřu pusu.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.