Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Inspirace

Na co si dát během využívání GPT-4 pozor?

Reading Time: 5 min. čtení GPT-4 může změnit mnohé, má ale i svá rizika, kterých by si všichni měli být vědomi.

Tří písmena, znak a číslovka alias GPT-4. Umělá inteligence začíná čím dál více prosakovat i do kreativních oborů a textový generátor pod označením GPT-4 je toho skvělým příkladem. Jeho možnosti se prakticky neomezené a může posloužit opravdu ve všech oblastech. Někdy ale může být i umělá inteligence ku škodě. V jakých případech? A na co si dávat obzvlášť pozor?

Clickbaitový obsah

GPT-4 od americké společnosti OpenAI dokáže během pár vteřin napsat cokoliv, co si přejete. Ať už jde o odpovědi na prosté nebo složité otázky nebo třeba pomoc s vymýšlením kreativní kampaně na sociální sítě. Vesměs jde vždy o fantazii zadavatele onoho „rozkazu“. Podle expertů ale GPT-4 inklinuje ale k tomu, aby vygenerovaný obsah měl jakýsi clickbaitovější charakter, tudíž aby mnohdy vyvolával velké emoce tam, kde tolik být nemusí.

Jak to hlídat? Nespoléhejte jen na slova, které vám GPT-4 vygeneruje. Naopak věnujte úsilí k tomu se na text lépe zaměřit a upravit podle svého, aby reflektoval to, co chcete říct, a nepůsobil příliš clickbaitově. Berte GPT-4 jako pomocníka, nikoliv náhradu.

Dezinformace

Dezinformační obsah je v tomto případě asi největším strašákem. Internet je přehlcen takzvanými fake news a GPT-4 z nich může čerpat, protože ještě stále není v takové fázi, kdy by dokázal skutečně poznat, že jde o falešnou zprávu. Vlastně i člověk s tím má občas problém.

Jak to hlídat? Opět platí jednoduchá poučka: nespoléhejte jen na GPT-4. Pokud chcete nástroj používat pro seriózní práci, vždycky si ověřujte informace, které vám GPT-4 nabídlo.

Etika a morálka

Etické a morální normy se s příchodem umělé inteligence hojně skloňují. I GPT-4 svým způsobem předbíhá zákony a předpisy, proto nevíme, k čemu může využití těchto údajů vést, bez ohledu na to, jak dobré úmysly za vývojem této technologie stojí.

Jak to hlídat? Záleží na jedinci a tím, jak technologie tohoto typu vnímá. Dost možná ale přijdou regulace, které řadu věcí ujasní.

Podvodné účty

GPT-4 je zatím spuštěno velmi omezeně a ne všichni do nástroje mají přístup. Je ale jen otázkou času, než se rozšíří. S tím se pojí i rostoucí vliv podvodných účtů, které mohou generovat jak fake news, tak všemožné nebezpečné spamy v mnohem větším tempu než dosud. Ostatně před něčím takovým varuje i šéf OpenAI, firmy, která GPT-4 vytvořila.

Jak to hlídat? Patrně budou stačit klasické poučky, které jsme naznačili mimo jiné v tomto článku.

Strach

Obecně na internetu koluje předpoklad, že textové generátory typu GPT-4 nahradí kreativní práci a o místa přijde velké množství lidí – od copywriterů přes novináře až po třeba grafiky nebo „plniče obsahu“. Něco na tom je, ale věc se má spíše tak, že nám umělá inteligence spíš bude pomáhat, než aby nám brala práci. V první řadě se s ní ale budeme muset naučit pracovat.

Již jsi hlasoval(a)!
Autor článku

Články, které vznikly za podpory redakčního týmu nebo externích spolupracovníků.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.