Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Sociální sítě

Hodina a dost. TikTok zavádí striktní režim pro mladé

Reading Time: 4 min. čtení Na TikToku se trávit opravdu hromada času. I sama sociální síť ví, že to může být problém, hlavně pro mladé. Proto zavádí nový režim.

Možná to znáte i vy – otevřete TikTok, zaujme vás první video, pak druhé, pak třetí, pak čtvrté… Nakonec skončíte u videa číslo 273 a zjistíte, že jinak hodina a půl produktivní práce je ztracená. Problém to může být zejména pro mladistvé, kteří si na přílišné konzumaci obsahu na jedné z nejpopulárnějších sociálních sítí pěstují závislost.

Ačkoliv TikTok za vysokou retenci uživatelů a ohromnou návštěvnost, která se pohybuje okolo miliardy měsíčně aktivních lidí, může být rád, je také (stejně jako jiné sociální sítě typu Instagram nebo YouTube) tlačen nějakou morální odpovědností. Proto nyní nasazuje novinku, kdy bude čas strávený na jeho platformě u mladých omezovat.

Pro všechny uživatele mladších 18 let plánuje zavést časový limit ve výši jedné hodiny. Tolik času budou moci denně strávit na TikToku, aniž by jim to síť nějak omezovala. Po uplynutí šedesátiminutového okna budou odhlášeni, což je indikátor toho, že by TikToku pro daný den měli nechat. Pokud budou chtít síť dále používat, musí se opětovně přihlásit.

Pro mladší třinácti ještě o něco striktnější

Ano, rozhodně nejde o žádné radikální omezení, protože opětovné přihlášení je otázkou pár vteřin (navíc TikTok uvádí, že se funkce bude dát i manuálně vypnout), jedná se však o upozornění, že je čas si dát pauzu. Obdobně k tomu přistupuje i neméně oblíbený Instagram, tam však nejde o automatickou funkci, ale uživatelé si ji mohou sami nastavit.

Ačkoliv neexistuje žádné kolektivně schválené stanovisko ohledně správného množství času stráveného u obrazovky nebo dokonce vlivu času stráveného u obrazovky v širším slova smyslu, při výběru tohoto limitu jsme konzultovali aktuální akademický výzkum a odborníky z laboratoře Digital Wellness Lab v Bostonské dětské nemocnici.

TikTok, tisková zpráva

Doteď byla řeč o lidech, kteří ještě nedosáhli osmnácti. Změny se ale mají týkat i těch, kteří ještě nemají třináct, což je na sociálních sítích všeobecně přijímaný minimální věk pro používání a vychází z nařízení COPPA (z anglického Children’s Online Privacy Protection Rule). I mladší než třinácti let se ale na TikToku objevují v omezenějším režimu.

Pro ně TikTok nasazuje ještě striktnější pravidla. Jakmile vyprší onen hodinový limit, bude je muset přihlásit jejich rodič, aby jim využívání prodloužil o další půl hodinu. Spolu s tím pak všichni uživatelé budou dostávat i pravidelná, týdenní upozornění o tom, jak dlouho na TikToku tráví. Evidentně tak i na této sítě dochází ke změnám směrem k efektivnějšímu well-beingu.

Již jsi hlasoval(a)!
Autor článku

Články, které vznikly za podpory redakčního týmu nebo externích spolupracovníků.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.