Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Sociální sítě

Znáte všechny vychytávky Instagramu? Tady je pár z nich

Reading Time: 15 min. čtení Na Instagramu trávíme denně spoustu času. A i když sem fotky postujeme už pěkných pár let, ne všichni znají různé funkce, které tato síť nabízí. Pojďme si některé z nich představit. Možná budete překvapeni, co všechno jste ještě nevyzkoušeli.

Instagram Stories

Přání k narozeninám

Popřejte kamarádům k narozeninám veřejně prostřednictvím Instagramu! Jak na to? Klikněte na symbol fotoaparátu v levém horním rohu, prostřednictvím kterého se dostanete do režimu tvorby Stories. Pak ve spodní liště posuňte menu tak, abyste se dostali do záložky Vytvořit.

Za zavináč stačí napsat přezdívku člověka, kterému chcete poblahopřát. Instagram najde všechny příspěvky, na kterých jste daného člověka označili, a vy si můžete vybrat, který z nich použijete do přání.

Další možnosti ve Vytvořit

Co dalšího záložka Vytvořit skrývá? Můžete pomocí ní snadno do Stories vložit psaný text, gif či otázku, anebo sdílet vzpomínku z minulých let (ikonka hodin se šipkou).

Dále tu najdete políčko „Zeptejte se mě“, prostřednictvím kterého vám lidé mohou položit otázky, a také odpočet a kvíz.

Pokud chcete podpořit nějakou neziskovovu organizaci, jednoduše klikněte na symbol se srdíčkem, vyberte neziskovku a sdílejte sbírku mezi své sledující.

Tip: Obsah záložky Vytvořit jsou vlastně tytéž funkce, které najdete pod symbolem hranatého smajlíka, když tvoříte Stories z videa anebo fotky, avšak režim Vytvořit umožňuje použít tyto funkce rychle a bez nutnosti zveřejnit zároveň fotografii.

Využijte Templates a sdílejte třeba oblíbený song

Pod symbolem čtyř oranžových čtverečků najdete v záložce Vytvořit různé šablony. Je jich tu osm na výběr a umožňují vám sdílet s vašimi sledujícími oblíbený citát, playlist nebo třeba seznam oblíbených ingrediencí na pizzu. Jakmile si vyberete šablonu, potvrďte její volbu kliknutím na oranžové čtverečky a pak ji upravte, jak je libo (vložte hudbu, text, fotku…).

Přidejte až 6 fotek do jednoho Stories

Pokud byste rádi sdíleli více než jednu fotku, ale nechcete sledující zahltit několika storiečky, využijte funkci Rozložení. Najdete ji ve spodní liště stejně jako Vytvořit. V Rozložení si můžete vybrat ze šesti různých templates na koláže z fotek. Zcela se tak obejdete bez dalších aplikací na tvorbu koláží.

Koláž můžete složit jak z fotek z galerie fotoaparátu, tak ze snímků, které pořídíte přímo skrze funkci Rozložení.

Vlevo je rozložení s dvěma fotkami, vpravo se čtyřmi

A znáte tuhle cestu, jak udělat koláže?

Do Stories si připravte fotku, kterou chcete využít jako pozadí. Pak překlikněte do galerie fotoaparátu a u fotky, kterou chcete použít v popředí, dejte kopírovat. Pak se vraťte do Instagramu, kde by se vám zkopírovaná fotka měla rovnou ukázat. Klikněte na ni a přetáhněte si ji, kam chcete – bude se chovat vlastně jako samolepka. Tímto způsobem lze zkopírovat libovolný počet fotek.

Jak natočit sám sebe?

Ve stejné liště jako Rozložení najdete i funkci Handsfree, která vám umožní natáčet videa bez držení telefonu a bez držení palce na displeji. Můžete tak tvořit třeba vlogy.

Máte zrovna něco na srdci? Spojte se sledujícími prostřednictvím funkce Živě, kterou také najdete na liště. Instagram vám přímo ukáže počet aktivních sledujících, kterým se hned zobrazí, že vysíláte.

Tip: Nově je možné na „živáky“ koukat i na počítači, a jestli máte chuť udělat rozhovor s jiným uživatelem, můžete jej do svého vysílání přizvat. Je super, že obrazovka se přepůlí a půjdete vidět oba!

Jak překrýt fotku a ukázat jen její část?

Pokud máte chuť si se Stories trošku vyhrát a chcete na fotce zvýraznit jen detail, využijte barevný či poloprůhledný cover. Jakmile do Stories vložíte fotografii, klikněte na symbol kreslení (zakřivená čára). Barevného coveru docílíte tak, že zvolíte fixu (hned první symbol nalevo od šipky). Vyberte si barvu překrytí a pak už jen na delší chvilku podržte prst na fotce.

Poloprůhledné překrytí se dělá stejně, jen místo fixy zvolte zvýrazňovač (symbol napravo od šipky). I v tomto případě si můžete vybrat barvu. Pak už jen klikněte na symbol gumy (poslední ikona vpravo) a vygumujte tu část fotky, kterou chcete odkrýt.

Barevné vs poloprůhledné překrytí fotky ve Stories

Tip: Líbí se vám použité písmo s 3D efektem? Vytvoříte ho úplně jednoduše: dvakrát napíšete to stejné slovo, jen jinými barvami, a slova umístíte těsně vedle sebe. Nejlepšího výsledku dosáhnete při využití písma Silné.

Snadné psaní šipek

Jak jednoduše vytvořit ve Stories šipku, aniž by každá čárka jejího hrotu byla jinak dlouhá? Přímo v režimu kreslení najdete symbol ↑. Klikněte na něj a do fotky nakreslete jen dlouhou linku šipky. Hrot se vytvoří sám a bude perfektně symetrický.

Zmenšujte a zvětšujte písmo i čáry

Tato „vychytávka“ je trošku triviální, ale zjistili jsme, že ne každý ví, že je možné měnit tloušťku čar (fixy, zvýrazňovače i neonového štětce) v režimu kreslení a také libovolně měnit velikost písma.

Slouží k tomu posuvník v levé části displeje. A na některých telefonech je právě tento posuvník hodně špatně vidět.

Široká škála barev

Pro někoho může být překvapením i to, že Instagram nenabízí jen základní škálu barev, kterou vidíte při úpravě Stories. Když na puntících s barvami podržíte trošku déle prst, zobrazí se vám celá paleta, na které si můžete najít stovky různých odstínů. A pokud chcete písmo, čáry nebo šipky ladit s fotkou, klikněte na symbol kapátka a následně na objekt na fotce, podle kterého se váš výtvor zbarví do stejného odstínu.

Jmenovka

Občas se setkáte s tím, že vám někdo diktuje svoji přezdívku na Instagramu, abyste ho mohli sledovat, ale nickname je dost komplikovaný nebo cizojazyčný a vy nerozumíte. V těchto chvílích skvěle poslouží funkce Jmenovka. Když ji dotyčný u sebe na telefonu otevře, můžete si ji svým mobilem naskenovat a uživatele tak začít sledovat.

Kde tuto instagramovou vizitku najdete? Klikněte na vaši profilovou fotku v dolní liště Instagramu. Pak klepněte na symbol ≡ a následně na možnost Jmenovka.

Další využití má Jmenovka pro zvýšení počtu followers. Pokud máte blog nebo web, můžete si na něj jmenovku vložit formou banneru. Lidem pak postačí, aby banner naskenovali s otevřenou funkcí Jmenovka, a začnou sledovat váš profil.

Super funkce v účtu

Uložte si inspiraci

Zaujal vás na Instagramu tip na výlet, recept, video se cvičením nebo třeba nová kavárna? Uložte si daný post, ať jej máte po ruce, až se zrovna budete chystat vařit nebo cvičit. Pod každým postem je symbol vlaječky, pomocí které se vám post uloží. Když na vlaječce necháte prst o chvilku déle, nabídne vám Instagram možnost vytvořit si sbírku. Je to něco jako album fotek a videí, díky kterému můžete mít inspirativní posty rozčleněné do různých kategorií. Kdykoliv je pak zobrazíte kliknutím na ≡ a Uloženo.

Když na vlaječce necháte prst o chvilku déle, nabídne vám Instagram možnost vytvořit si sbírku.

Všechny vaše lajky na jednom místě

„Strašně se mi líbila jedna taková věc, co sdílela jedna influencerka, ale která to jen byla čoveče…“ Stává se vám to taky? Když si zapomenete nějaký post uložit do sbírek, zachrání vás Instagram prostřednictvím funkce Příspěvky, které se vám líbí. Sem se ukládají všechny posty, kterým jste dali srdíčko.

Nemažte, ale archivujte

Další vychytávka, kterou je Instagram vybaven, je Archiv. Pokud vás ve feedu přestal nějaký post bavit nebo už sem prostě neladí, ale chcete si jej uchovat třeba skrze vzpomínky, klikněte u daného postu na symbol … v pravém horním rohu a pak na Archivovat. Příspěvek se tak přesune do archivu, který pak najdete najdete na vašem profilu pod symbolem ≡. Kromě archivovaných postů se sem ukládají i Stories starší 24 hodin.

Buďte v častějším kontaktu s blízkými přáteli

Máte už širší okruh sledujících a často přemýšlíte, jestli tohle není už moc soukromé ke sdílení s veřejností? Vytvořte si seznam Blízkých přátel. Budete mít možnost sdílet příběhy jenom s tímto seznamem lidí.

Mimochodem, s lidmi, které máte na seznamu blízkých přátel, můžete efektivně a rychle komunikovat prostřednictvím appky Threads. Pokud máte okruh sledujících tvořený čistě přáteli, je aplikace vcelku zbytečná, ale influenceři díky ní mohou prakticky oddělit chatování s přáteli od komunikace s fanoušky.

Již jsi hlasoval(a)!
Autor článku

Články, které vznikly za podpory redakčního týmu nebo externích spolupracovníků.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.