Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Inspirace

Jak fotit vánoční fotky

Reading Time: 12 min. čtení Vánoce, Vánoce přicházejí! Chcete vyladit váš instagramový feed do vánoční atmosféry nebo přemýšlíte, jak nafotit produkt vaší značky, aby na první dobrou evokoval Vánoce a vánoční dárek? Máme pro vás pár tipů, na co se při focení zaměřit.

Příprava je základ

Vánoční atmosféru do fotky vnesou nejrůznější dekorace a materiály, které máme s Vánoci neodmyslitelně spojené. Připravte si proto dostatek ozdob, jež fotky doladí.

  • přírodní: větvičky, kůra stromů, sušené pomeranče, svitky skořice, ořechy, dřevěné ozdoby, šišky,
  • umělé: baňky, hvězdičky, mašle, girlandy a řetězy, kouličky, vločky, malé stromečky, umělý sníh ve spreji, glitry a třpytky.
Příprava fotoscény

Jaké zvolit pozadí?

Co ve vás evokuje zimu a Vánoce? Červená, bílá, zlatá a stříbrná, balicí papír, huňaté svetry, kožešiny, pytlovina… A právě tyto materiály jsou skvělé jako podklad či pozadí vánočních fotek!

Pozadí vytvořené z vánočních balicích papírů

Nemusíte mít doma fotoateliér ani speciální vybavení, abyste zvládli vytvořit fotku, ze které bude atmosféra Vánoc přímo sálat. Pár ukázkových snímků, ze kterých se můžete inspirovat, pro vás nafotila Gabriela Zajíčková, která v Socialpark tvoří obsah pro několik instagramových profilů.

Z balicího papíru nebo třeba vánočního ubrusu si snadno můžete vytvořit i „zadní stěnu“ fotoscény

Balicí papír připevněte izolepou, aby se vám nehýbal a neujížděl. Důležité je, aby motiv a barva papíru nepřebíjely hlavní produkty či prvky, které fotíte.

GABRIELA ZAJÍČKOVÁ, CONTENT CREATOR
Pozadí z huňaté deky, která připomíná kožešinu
Pozadí z různobarevných zimních svetrů

Nechte fotky zazářit

Vánoce a světýlka patří k sobě, ať už jde o svítící řetězy, lucerničky, svícny nebo svíčky. Tyto světelné body vám pomohou snímek nasvítit – protože v předvánočním období je dobrého denního světla často nedostatek i v poledne. „Ale u vánočních fotek to vůbec není na škodu! Svítící prvek totiž díky přítmí hezky vynikne a dodá snímku večerní atmosféru,“ říká Gabča.

Se světýlky

Jeden a ten samý snímek, avšak u druhého byla vyvážena bílá barva a fotce jsme dodali světlo – a uznejte, že právě tady to bylo na škodu.

Díky tomu, že byla fotka focena v přítmí, svícen vynikl tak, jak měl. U vánočních snímků se bez denního světla klidně obejdete!
Jedna scéna, tři různé fotky. Která je váš favorit?

Použijte bokeh

Bokeh je záměrné rozostření na fotografii. Dnes podobnou funkci mají v podstatě i mobilní telefony – např. na iPhone využijte Portrét a zvolte Studiové světlo. Právě díky rozostření pozadí na snímcích se světelnými prvky (vánoční stromeček, lucerna atp.) skvěle vynikne hlavní prvek a světla vytvoří magickou záři a stíny.

Na tomto snímku bylo zaostřeno na červenou baňku. Světýlka v pozadí díky rozostření dodala fotce vánoční kouzlo.

Pokud máte k dispozici profi přístroj, jde si s touto funkcí vyhrát ještě víc: Sílu rozmazání ovlivňuje hodnota clony, kterou na fotoaparátech najdeme pod zkratkou ,,f“. Čím nižší číslo f si na foťáku nastavíme, tím více rozmazané pozadí za zaostřeným objektem bude. Na sílu bokehu má ale vliv také velikost senzoru. Levné fotoaparáty disponují velikostí APS-C, profesionálové však často fotí minimálně na zařízení s velikostí Full frame, která je ideální na práci s rozmazaným pozadím.

Dalším prvkem, který ovlivňuje rozmazání, je pak délka objektivu: čím delší sklo máme, tím více bude rozmazané pozadí – a tím nemyslím délku ve smyslu kolik fyzicky měří objektiv, nýbrž hodnotu přiblížení. Při využití objektivu 24mm dosáhneme jen mírného rozmazání pozadí, ale pokud použijeme objektiv 85mm, budeme mít krásné rozmazané pozadí,“ radí fotograf Martin Doležal.

Krásný snímek vznikne, když dostanete světýlka co nejblíže k objektivu. Ta pak totiž budou rozmazaná a efekt tak bude dokonalý!

GABRIELA ZAJÍČKOVÁ, CONTENT CREATOR

Zapomeňte na blesk

I když rozsvítíte všechna světla, máte doma pořád tmu i během dne, a tak si říkáte, že pro lepší efekt budete fotit s bleskem? Pomozte si vánočními světýlky, ale blesk nechejte vypnutý. Intimní atmosféru, která je s vánočním obdobím spojená, lépe zachytíte bez něj.

Blesk sice skvěle exponuje popředí fotografie, ale pozadí díky němu bývá velmi tmavé až černé. Navíc by způsobil, že pak budete mít téměř všude odlesky,“ upozorňuje Gabča.

Tip: Kde čerpat inspiraci na vánoční kompozice? Třeba na Pinterestu najdete desítky nápadů!

Povolejte další ruce

Typickým prvkem vánočních fotografií jsou ruce s hrnkem čaje nebo horké čokolády. Právě takovými snímky jsou Pinterest i Instagram doslova zaplaveny!

Gabriela radí, jak na to: „K vytvoření takového snímku budete potřebovat pomoc od dalšího člověka, který vám fotku vyfotí – nebo jehož ruce vám budou modelem. Myslete na to, aby měl váš model pěkné a čisté nehty. Lak ve vánočních odstínech udělá hodně! Případně si lze pomoci stativem.“

Nezapomeňte vhodně zvolit barvu hrnečku, aby dostatečně vyniklBílý hrnek v této kompozici působí mnohem lépe

S perníčky ale zase skvěle ladí hnědý šálek, co říkáte?

Myslete na detaily

Atmosféru vánoční fotce dodává každičký detail. Ač je snímek perfektně naaranžovaný, měl by působit jako zachycení reálné scény. Díky tomu nebude vypadat jako reklama.

Reálná scéna

Fotíte cukroví? Nezapomeňte podklad lehce posypat moučkovým cukrem a klidně na fotce nechte i špejli s troškou polevy! Tyto prvky se postarají o to, čeho chcete fotkou docílit: abyste měli chuť perníčky sníst!

GABRIELA ZAJÍČKOVÁ, CONTENT CREATOR

Gabča přidává další tipy: „Pozadí na fotce níže jsem vytvořila z vánočního ubrusu. Důležité je látku před focením dobře vyžehlit.„

Na tomto snímku už chybí jen krabička čaje a vánoční instagramový post pro výrobce čaje je hotov! Pokud fotíte na iPhone – stejně jako já – využijete Portrét, ale dejte pozor, aby vám portrétový režim nepokazil rozostřením proud čaje. Je potřeba to vychytat a být trpělivý.“

Foťte skrz objekty

Velmi efektních snímků dosáhnete, když budete fotit skrze jiné objekty, třeba přes větvičky vánočního stromku nebo skleněné ozdoby.

Změňte perspektivu

Zkuste položit fotoaparát úplně na zem! Scénu tak zachytíte zcela novým a originálním pohledem.

Nebo se naopak vrhněte do výšin a dárky (či produkty), anebo děti vyfoťte pod stromečkem od jeho špičky.

Jak do fotky dostat značku?

Chystáte vánoční fotky na Instagram značky? Snažte se, aby její produkt co nejvíce zapadl do kompozice a příliš nevyčníval. Ideální je vytvořit celou scénu a až pak do ní produkt zasadit. Tak docílíte toho, že nevyfotíte jen určité zboží obložené větvičkami a vánočními dekoracemi.

Původní scéna

Úmyslně jsem telefon, který upozorňuje na mobilní aplikaci Zásilkovna, vložila do červeného krytu, aby nehrál ve fotce prim – ale hezky zapadl do kompozice snímku.

GABRIELA ZAJÍČKOVÁ, CONTENT CREATOR
V této verzi fotky je stěžejním prvkem balíček s logem značky. Přesto nenarušuje vánoční atmosféru celého snímku
Stejně nastylizované scéna, jiná značka. Zde do kompozice zapadly 3D puzzle ve tvaru perníkové chaloupky od značky Ravensburger, jíž Gabriela spravuje instagramový profil
Již jsi hlasoval(a)!
Autor článku

Články, které vznikly za podpory redakčního týmu nebo externích spolupracovníků.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.