Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Inspirace

Videohovory na home office. Tipy a triky

Reading Time: 10 min. čtení Vypadá to, že i rok 2021 bude ve znamení home office. A to znamená desítky a desítky dalších porad a meetingů na dálku. Máme pro vás pár rad, jak vypadat před kamerou profesionálněji, a také tipy na vybavení, které si pořídit, aby se vaše videohovory s kolegy posunuly na vyšší level.

Vezmeme to od rad nejbanálnějších:

  1. Najděte si na videohovor klidné místo. Vypněte rádio, televizi a další rušivé elementy, a pokud je to jen trošku možné, buďte v místnosti sami.
  2. S předstihem vyzkoušejte, zda vám vše funguje. Ať už link na videohovor, tak kamera, mikrofon a připojení k internetu vůbec.
  3. Otřete si webkameru. Ten rozdíl je fakt vidět!
  4. Ukliďte si před vlastním prahem. Tedy – na stole a za ním. Případně využijte pozadí (nabízí jej např. Microsoft Teams), které skryje, co by další účastníci videokonference neměli vidět.

Pozadí je fajn i tehdy, pokud si chcete uchránit soukromí a nepřejete si, aby účastníci hovoru nahlíželi do vašeho domova.

Zamlžený obraz s ušpiněnou webkamerou
Čistá webkamera = čistý obraz

Čas převléct pyžamo

Benefitem práce z domova je rozhodně pohodlí, a to i co do oblečení. Schválně, kolik kolegů jste loni viděli přes kameru v domácím oděvu? Náš kameraman a specialista na videoobsah Martin Doležal doporučuje, že šedým tričkem nic nezkazíte„Na barvě vašeho oblečení skutečně záleží. Pokud zvolíte bílý outfit, webkamera může obraz vnímat jako přepálený a zbytečně ztmaví expozici.

Pokud naopak zvolíte černé tričko či košili, kamera si bude myslet, že se nacházíte v příliš tmavém prostředí, a může obraz přepálit, aby vytáhla černou barvu. Neutrální barva oblečení, jako je šedá, je proto ideální – pak vám bude kamera fungovat normálně.“

Před videohovorem se šéfem pak přes šedé tričko můžete jednoduše přehodit sako a outfit à la vpředu byznys vzadu párty je na světě!

Budiž světlo

Světlo dělá divy! Proto pokud máte možnost, určitě si v místnosti rozsviťte zářivku. „Ale pozor, nesedejte si bokem ke zdroji světla! Vytváří to totiž silný světelný poměr v obličeji,“ radí Martin Doležal. Ideální je sednout si přímo ke zdroji světla – tedy pokud máte možnost sedět přímo naproti oknu, využijte ji.

Pozice bokem ke zdroji světla vs. přímo ke zdroji světla

Místnost bez oken?

„Pokud jste v místnosti bez oken, rozsviťte si lampičku – klidně kancelářskou, kterou má každý z nás na stole,“ doporučuje Martin. „Není ale ideální svítit si s ní přímo do obličeje. Proč? Zaprvé pak budete zářit doslova jako jaderná elektrárna, zadruhé vytvoříte na stěně za sebou nepříjemné tvrdé stíny. Doporučuji proto namířit lampičku do bílé zdi za stolem (naproti vám): tak rozsvítíte velkou plochu a vytvoříte si měkké a hezké světlo,“ dodává.

Vidíte ten rozdíl? Zhasnuto vs. lampička namířená přímo do obličeje vs. lampička odrazem o zeď naproti

Tip: Pokud nemáte lampičku a začali jste nyní uvažovat o jejím pořízení, můžete rovnou investovat do profesionálnější vybavení k osvětlení místnosti za účelem videohovoru či například vlogování. Naším tipem je Fomei LED Mini RGB 12. Je malé, magnetické, mění barvy a můžete jej využít i k focení.

Dvoustěnné samostatně stojící světlo Fomei LED Mini RGB 24 vám pomůže vytvořit super efekty na fotkách
Fotka nasvícená pomocí Fomei LED Mini RGB 12

„Haló, slyšíš mě?“

Zásadou pro kvalitní zvuk videokonference jsou sluchátka. I když máte videohovor jen ve dvou, vždy po nich sáhněte. Zabráníte tak ozvěně z místnosti, kterou vy neslyšíte, ale kolega na druhé straně ano.

Martin zmiňuje, že pro standardní videohovor nemusíte mít super drahou výbavu: „K solidnímu zvuku vám bohatě postačí sluchátka s vestavěným mikrofonem – třeba ta, která bývají součástí setu k mobilnímu telefonu. Díky nim vy lépe uslyšíte vaše kolegy, a zároveň oni skvěle uslyší vás. Bez ozvěny.“

Kapitola pátá aneb Druhá brada

Tohle se stává docela často:

A co si budeme povídat, tato poloha je poněkud lichotivější:

Tajná rada zní: „Umístěte si notebook či webkameru před videohovorem do výšky hlavy, třeba pomocí krabice nebo knih. Pak se nebudete točit z podhledu a ukazovat tak tzv. dvojitou bradu,“ radí Martin.

Pokud nechcete vypadat jako pan křeček, podložte si notebook:

Nová úroveň videokonferencí

Také se vaše ložnice nebo snad kuchyně vzhledem k neustupující pandemii postupně mění v docela solidně zařízenou kancelář? Pak má pro vás Martin tip, jaké další vybavení by nemělo uniknout vaší pozornosti„Pokud jsou videohovory z home officu vaším denním chlebem, můžete si jejich úroveň vylepšit například pomocí kulatého světla.

Třeba LED Ring od českého výrobce Fomei vám poskytne velice příjemné měkké rovnoměrné nasvícení bez ošklivých stínů. Jeho výhodou je i to, že si přímo na světlo můžete upevnit telefon a vytunit tak videohovory i přes mobil!“

Martin si LED Ring nemůže vynachválit: „Díky držáku na telefon je videohovor přes telefon mnohem příjemnější – nemusíte mobil držet v ruce nebo ho mít třeba opřený o sklenici, jak to spousta lidí dělá.“

LED Ring a LED Mini vám poslouží i při natáčení nejrůznějších vlogů, webinářů, kurzů či videí na YouTube.

JIRKA KRÁL
S profesionálním vybavením dosáhnete i profesionálních výsledků

Etiketa videohovorů

  1. Pokud zrovna nemluvíte, vypněte si mikrofon (kliknutím na ikonu přeškrtnutého mikrofonu).
  2. Choďte na „cally“ včas. Nenechte ostatní účastníky hovorů čekat u jejich přijímačů.
  3. Po skončení videokonference se ujistěte, že jste zavřeli daný program či okno, příp. vypnuli kamenu a mikrofon. Někdy pak totiž nastávají vtipné (anebo trapné) situace…
Již jsi hlasoval(a)!
Autor článku

Články, které vznikly za podpory redakčního týmu nebo externích spolupracovníků.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.