Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Inspirace

Jak uvolnit lidi při focení a natáčení?

Reading Time: 13 min. čtení Dali jsme dohromady 10 tipů, jak rozesmát, rozmluvit, zkrátka takzvaně odnervóznit osoby, se kterými tvoříte fotky nebo videa. I zkušení modelové či herci občas potřebují trošku pošťouchnout, aby se víc uvolnili a byli přirozenější. Takže jak na to?

Dali jsme dohromady 10 tipů, jak rozesmát, rozmluvit, zkrátka takzvaně odnervóznit osoby, se kterými tvoříte fotky nebo videa. I zkušení modelové či herci občas potřebují trošku pošťouchnout, aby se víc uvolnili a byli přirozenější. Takže jak na to?

1. Seznamte se

Seznámení s aktéry focení či natáčení je důležitou součástí celého projektu. Zejména pokud spolupracujete s populární osobností, není na škodu být i tak trošku stalker, rozhodit sítě na sítích a zapátrat po starších fotkách či videích, případně si i pročíst rozhovory, ze kterých můžete o celebritě něco málo zjistit. Na place pak věnujte čas tomu, abyste s člověkem dostatečně seznámili. 

Na začátku má tvůrce čas poznat, jaký ten člověk asi je – jestli je showman a extrovert, a nebo se naopak stydí. Zároveň je v této fázi potřeba zjistit, co danému člověku sluší. Pokud je člověk upovídaný, je natáčení či focení většinou zábavné a rychlé. Pokud se setkáme s introvertem, kterému se na kameru nemluví dobře, který se necítí dobře před objektivem, je potřeba ho trochu popostrčit,” radí kameraman Martin Doležal.

Lidé se často fotí jen z jednoho profilu, protože se jim druhá strana tváře tolik nelíbí a necítí se pak komfortně.

Je proto velice důležité člověka nerozhodit tím, že jej nastavíme do pozice, která zdůrazňuje nedostatky, jež na sobě vnímá.

Z natáčení WorkLounge Talks, za kamerou Martin Doležal

2. Jaký je plán?

Lidé, které fotíte nebo natáčíte, jsou často nesví, protože úplně netuší, co se po nich bude chtít. Navoďte proto pocit bezpečí tak, že aktérům popíšete průběh dění, program. Vysvětlete jim, jaký je cíl projektu, co má ukázat, jaký máte záměr, vypíchněte důležité body (např. „Na začátku je potřeba říct, že produkt sám už roky používáš.”), a zdůrazněte technická pravidla (např. „Nedívej se prosím přímo do kamery, ale na tu květinu za mnou.”). Pak člověk bude vědět, co ho čeká, a neschová se do ulity, když mu třeba v průběhu připomenete, že se nemá dívat do kamery. Protože o tom byl informován předem.

Jak shodit trému z lidí během natáčení rozhovorů? Martinův tip je před natáčením připravit aktérům sklenici s vodou a kdykoliv se jim něco nepodaří říct nebo když začnou koktat, pobídnout je k napití. „Je to taková pauza, díky které z lidí odpadne pocit, že se čeká na to, až ze sebe něco vymáčknou, a že jsou marní.”

„Častým problém je, že se respondenti snaží všechno říct příliš rychle a tím pádem nemají prostor uspořádat si v hlavě myšlenky. Proto jim radím, aby zpomalili a všechno říkali v klidu, že se to stejně sestříhá.” Martin Doležal

3. Když ty, tak já taky

Čeká vás kurioznější focení či natáčení? Buďte připraveni, že všechno, co budete chtít po aktérech, musíte být schopni udělat také. Aby se lidé přestali stydět a získali odhodlání, musíte jim ukázat, že také nemáte problém ztrapnit se, udělat si ze sebe legraci. Je to takový důkaz rovnocennosti – modelové či herci pak ztratí zbytečný ostych a budou více přirození.

4. Sypte komplimenty

Jak říká Martin, fotograf a kameraman musí být pořádný vlezdoprdelka! Chválit, chválit, chválit. A to i v případě, že není za co… Odložte stranou upřímnost a naopak za každou cenu najděte něco, co na daném člověku a jeho reakcích, proslovu či pózách vyzdvihnout.

Dodáte tak aktérům sebevědomí a věřte, že díky tomu pak přijde chvíle, kdy se uvolní a spontánně se dostanou do role, za kterou už bude chvála upřímná. „Já se při natáčení snažím pořád usmívat a být milý. Stále se zpoza kamery směju, chválím a motivuji,” dodává Martin.

Přehnaná chvála prostě funguje. Vždycky!

5. Mluvte a vtipkujte

„Aktéry je potřeba pořád udržovat v dobrém rozpoložení. Mezitím, co chystám techniku, pořád na ně mluvím, a jakmile se seznámíme, pokračuji konverzací. Ptám se na někdy až primitivní otázky, jako co měli ráno na snídani, jaká byla cesta… Tak je zklidním a dám jim čas na navyknutí si na kamery či foťák,” doporučuje Martin.

Ptejte se lidí na cokoliv vás napadne, ideální je směřovat téma k jejich životu. Když se vám lidé otevřou, prohloubí si k vám vztah a získáte tak jejich důvěru.

Dobře funguje i zrcadlení. Pokud já jako kameraman budu mluvit pomalu a s úsměvem, respondent se často naladí na stejnou vlnu. 

Martin Doležal, video tvůrce

Jakmile člověka poznáte hlouběji a dokážete posoudit, jaký (a jestli vůbec) má smysl pro humor, je nejlepší čas na vtípky, které uvolní atmosféru. Fotograf Lukáš Kladníček rozesmívá lidi vcelku originálním způsobem: „Když se člověk na place ne a ne uvolnit, ukážu mu nečekaně pupík a zatřesu s ním. Zatím ten pohled vždycky všechny rozesmál a prolomil ledy! Ale samozřejmě si musím být jistý, že už jsme na sebe s klientem nějak napojení a tenhle typ humoru pochopí.”

Socialpark natáčí! Lukáš Kladníček je třetí zleva a Martin Doležal první napravo

6. Dokumentujte

„Fotografové se podle mě dělí na dva druhy – pozorovatele a šponovatele. Ti první dávají prostor, čekají, pak dají ‚režijní pokyn‘ a fotí – a ví, že většina fotek nebude použitelná, ale že v průběhu přirozeně vzniknout i ty nejlepší snímky, ze kterých srší emoce, smích a láska. Do této skupiny patřím já. ‚Šponovatelé‘ jsou pak ti, kdo stylizují aktéry do různých pozic a říkají jim, co mají dělat a jak se mají hýbat,” sdílí zkušenost Lukáš.

Pokud spolupracujete s lidmi, kteří nemají hlubší zkušenost s focením, je lepší stát se dokumentaristou a fotit, fotit, fotit, aniž byste lidi aranžovali do různých póz. Jak padlo výše, mluvte s nimi, vtipkujte a u toho mačkejte spoušť. Zachytíte tak atmosféru a přirozenost osob. Nevynechejte ale bod #1 a aktéry dopředu informujte o takovém postupu.

7. Co takhle hudba?

Není od věci navrhnout účastníkům focení, aby si pustili nahlas svoje oblíbené songy. Navodí to skvělou atmosféru a probudí v lidech energii. 

8. Don´t touch me! 

Spadl modelce do obličeje pramen vlasů nebo jí třeba uvízl na svetru list spadlý se stromu? Nemějte tendenci k ní přijít a začít ji beze slova upravovat. Někteří lidé jsou citliví na svoji komfortní zónu a na dotyky od cizích lidí dvojnásob.

Pokud nemáte k dispozici zrcadlo, aby se klient upravil sám, vždy se před dotykem zeptejte. Zaprvé to z vás udělá ještě většího profesionála, za druhé získáte větší důvěru. Může se to zdát jako maličkost, ale jeden dotyk, který způsobí vylekání, dokáže pěkně zkazit vytvořenou pohodu.

9. Občas ukažte fotky

Někteří fotografové neradi ukazují snímky před postprodukcí. Jenže pak může dojít k situaci, že se klientům ve výsledku nebude líbit ani jeden snímek. Udělejte raději během focení pár přestávek, kdy aktérům několik málo fotek ukážete.

Jednak mohou včas říct, že z tohoto úhlu se sami sobě nelíbí nebo se jim zdá, že mají moc velký [doplňte cokoliv], jednak pokud budou se snímky spokojení, víc se uvolní, užijí si zbytek focení a vy tak získáte ještě lepší fotky! 

10. Dáte si šampaňské?

Vciťte se do situace, kdy jste šli na nějakou významnou společenskou událost, třeba na ples, a oprášili jste oblek a velkou večerní. Člověk se hned cítí jinak… Jako bychom se ocitli v jiné roli! Dopřejte tento feeling svým klientům! Nechte je cítit se jako V.I.P. a uvidíte, že pak budou během focení jako vyměnění. Velkolepou atmosféru navnadí například láhev sektu či prosecca nebo lepší občerstvení. Hodí se to zejména třeba během focení business portrétů. 

Martin shrnul body, kterými se řídí, takto:

  • Být pozitivní
  • Usmívat se
  • Hodně chválit
  • Navozovat pocit klidu
  • Podporovat
  • Při natáčení pomáhat s textem
  • Upozornit, že se materiál sestříhá a použije se jen to nejlepší, takže přeřeky a pauzy nevadí
Již jsi hlasoval(a)!
Autor článku

Články, které vznikly za podpory redakčního týmu nebo externích spolupracovníků.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.