Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Inspirace

10 tipů, co by nemělo chybět dobrému videu

Reading Time: 15 min. čtení 81 % značek používá video jako marketingový nástroj, což je téměř 20% nárůst oproti roku 2019. A není divu, že firmy čím dál více zapojují do marketingových strategií videoobsah – konzumace videí roste o 100 % každý rok a videoposty na sociálních sítích generují o 1200 % více sdílení než textový a obrazový obsah dohromady!

Camera Gimbal DSLR Video Production. Pro Video Stabilization. Video Maker Taking Shoots Using Pro Equipment.

81 % značek používá video jako marketingový nástroj, což je téměř 20% nárůst oproti roku 2019. A není divu, že firmy čím dál více zapojují do marketingových strategií videoobsah – konzumace videí roste o 100 % každý rok a videoposty na sociálních sítích generují o 1200 % více sdílení než textový a obrazový obsah dohromady! Navíc 6 z 10 lidí raději sleduje online video než televizi. Potřebujete víc statistik k tomu, abyste začali tvořit videa? Tady je pár tipů, na co myslet, aby byl výsledek perfektní.

Coworkingový prostor WorkLounge potřeboval odkomunikovat, že je i v této době bezpečným místem pro práci. Přečtete si seznam všech dodržovaných opatření, nebo si je raději prohlédnete live ve videu? 

Obsah je král

Než se pustíte do natáčení, je důležité si říct, co vlastně chcete sledujícím (zákazníkům) říct„Každé video mělo obsahovat nějakou myšlenku, nosnou informaci, která diváka obohatí. Důležité je to zejména u videí určených na sociální sítě, kde máme velmi krátký časový limit. Ono dostat sdělení do 15 sekund jednoho Stories je těžší, než se zdá – a proto je na sítích často k vidění jen prázdný obsah bez nápadu,“ říká video tvůrce Martin Doležal.

Ač tvoříte na první pohled jednoduché video o délce 60 vteřin do feedu na Instagram, sepište si stručný scénář a klidně i storyboard, kde rozkreslíte jednotlivé scény. Věnujte se nosné myšlence, kterou má video sdělit a pro kterou jej tvoříte. Mějte na paměti, že točíte video, ne celovečerní film, a tak je obsah důležitější nad formou.

Co by nemělo chybět dobrému videu? Obsah, obsah a obsah! To je klíč! Dost často se řeší, jak je video technicky natočené, ale obsah je základ.

Jirka Král

Toto video má jednu minutu, přesto jsme scény pečlivě rozkreslili, aby na sebe vše navazovalo – včetně přehrávání ve smyčce.

Dvě vteřiny na zaujetí

Představte si sami sebe, jak rychle přepínáte jednotlivá Stories. Když vás příběh nezaujme na první dobrou, kliknete doprava a jedete dál. První vteřiny videa jsou proto rozhodující. Zapomeňte na zdlouhavé začátky a využijte rychlé prostřihyNarvěte do prvních sekund technicky zajímavé záběry a efekty (např. b-roll). Začátek si žádá akci!

Pokud prvních pár snímků vašeho videa vizuálně nezaujme, prohráli jste.Rychlé prostřihy hned na začátku vám pomohou vyhrát pozornost diváka.

Zajímavá fakta: Facebook počítá jako zhlédnutí videa jakékoliv přehrání delší než 3 sekundy. Pokud tak divák vydrží u vašeho videa alespoň 3 vteřiny, máte nové zhlédnutí a statistiky budou jásat!

Autenticita nad zlato

I nad technické zpracování! Video natočené klidně na mobilní telefon, ale odhalující něco, co vaše fanoušky zajímá, bude fungovat mnohem líp, než nudný profesionální spot bez nápadu a myšlenky plný klišé. 

Autenticita je obzvlášť důležitá při spolupráci s influencery. Nechte při tvorbě videa influencerům volnou ruku, aby mohli obsah zpracovat tak, jak jsou zvyklí – a jak to baví jejich fanoušky

Zdroj: Instagram shopaholicnicol

Správný formát

Před natáčením je třeba si určit, kam budete video umisťovat. Do Stories a Reels potřebujete video na výšku (poměr stran 9:16, rozměr 1080×1920 px), na YouTube je třeba video s poměrem stran 16:9 (rozměr ideálně 3840×2160 px), na Facebook a do instagramového feedu je ideální video 1:1, tedy čtverec.

Facebook i IG feed vám dovolí zveřejnit i video na šířku, avšak takový formát je velmi úzký, a tak na timeline zabere málo místa a tím pádem uživatele při scrollování méně zaujme. Jak ze širokoúhlého videa ve feedu udělat čtverec, najdete tady.

Tip: Kde všude můžete zveřejnit video na Instagramu a jaké formáty jsou tu dostupné? Mrkněte na náš článek!

Thumbnail, co přitáhne pozornost

Thumbnail je cover, miniatura nebo jinými slovy náhledový obrázek, který slouží jako úvodní snímek videa. Většina tvůrců na YouTube, ale i značek, má tyto thumbnaily graficky zpracované tak, aby co nejvíc zaujaly a přitáhly pozornost. 

Náhledový obrázek jednoho z dílů Příběhů výdejních míst, které připravujeme pro značku Zásilkovna.

Co thumbnail obvykle obsahuje? Logo (značky, pořadu), název videa či dílufotku hlavních postav či produktů z videa, případně i grafické prvky (např. bubliny apod.).

Takto se miniatury jednotlivých dílů zobrazují v youtubovém kanálu Zásilkovny.

„U YouTube je důležité myslet na to, že se náhledové obrázky povětšinou zobrazují velmi malé, a obzvlášť na mobilu. Je proto dobré si dát pozor na velikost textu – důležitý text by měl být velký. Vyhněte se umístění textu či grafiky do pravé dolní části, tam se zobrazuje délka videa a prvek by tak nešel vidět či dobře přečíst,“ radí content creator Štefan Orem.

Thumbnail pro „making of“ seriálového teaseru, který jsme natáčeli pro HBO.
Mobilní zobrazení youtubového kanálu Socialpark. Náhledové obrázky se tu ukazují malé, a tak je třeba dát si pozor na velikost textu v thumbnailu, aby text byl i na telefonu čitelný.

Při tvorbě Instagram Reels mějte na paměti, že pokud jej zveřejníte ve feedu, objeví se v něm jen čtverec z celého thumbnailu o rozměrech 1080×1920 px. 

Přímo v záložce Reels je náhledový obrázek vidět celý, ale je třeba vyhnout se umístění textu do levé dolní části, kde se zobrazují počty zhlédnutí.

Štefan Orem, content creator
Zobrazení thumbnailů v záložce Reels/IGTV.
Takto se thumbnaily oříznou při současném zveřejnění videa ve feedu. 

Jednotný vizuální styl

„Držet při tvorbě thumbnailů jednotný styl je základ, aby divák mezi ostatními videi hned poznal vaši tvorbu,“ doporučuje Štefan. Díky jednotné grafice budou vaše videa odlišitelná a zaujmou člověka, který už viděl předchozí díly a bavily ho.

Výrazný thumbnail zaujme ve výpisu videí na úvodní straně YT a zajistí, že na první pohled poznáte každý další tohoto tvůrce či značky.

Vypilovaný popisek

Při nahrávání videa si dejte záležet na titulku videa a výstižném popisu. Titulek by měl obsahovat klíčová slova a měl by být chytlavý, ale nikdy ne na úkor reality – musí opisovat skutečný obsah videa. Nevsázejte na clickbaity, jinak diváci video po několika vteřinách vypnou a YouTube ho automaticky znevýhodní.

Titulek na YouTube může mít až 100 znaků, ale je důležité zmínit, že ve vyhledávání se objevuje vždy jen prvních cca 60 znaků.

Martin Doležal, video tvůrce

Mezi nejefektivnější typy titulků patří otázky (pokud chcete znát odpověď, musíte video zhlédnout), tutorials (Jak zasadit strom) nebo tips (5 rad, jak žít lepší život).

Takový titulek jednoznačně vzbudí zvědavost (zdroj: YouTube Win America Back…PAC)

Titulky jsou must have

Věděli jste, že více než 75 % videoobsahu je konzumováno přes mobilní telefony? I na YouTube probíhá více než polovina konzumace obsahu přes mobily a na telefonech tráví uživatelé YT sledováních videí v průměru 40 minut denně.

Na mobilu často koukáme na videa, když se nudíme – třeba v MHD. A to je podstatné pro tvůrce videí: lidé často sledují videa bez zvuku, protože ve chvílích nudy třeba nemají po ruce sluchátka. Pokud tedy vašemu videu budou chybět titulky, šance zaujmout se výrazně sníží.

Na titulky myslete zejména u facebookových videí. Zde si totiž lidé pouští videa bez zvuku až v 85 procentech případů!

Na Facebooku se videa navíc spouští automaticky – jakmile k nim uživatel doscrolluje na své timeline. Máte tak možnost získat diváka, aniž by zmáčknul na play. Zvuk se ale zapne právě až ve chvíli, když divák na video klikne, a proto je důležité využít titulky.

Titulky můžete do videa na Facebooku napsat až postprodukčně, v nástroji Content Creator.

Zajímavá fakta: Zatímco na Facebooku lidé preferují velmi krátká videa, na YouTube je trend opačný – sem uživatelé chodí, aby se něco dozvěděli, a příliš krátká videa pro ně bývají často nedůvěryhodná.

(Info)grafika zvýší pozornost

Nejrůznější grafické ukazatele, ikony, symboly a grafy s čísly zvýrazní důležité informace z videa a upoutají pozornost diváka k obrazovce. Tyto prvky napomáhají příjemnější konzumaci videa zejména tehdy, když sdělujete složité informace a data, například růst firmy.

Zdroj: YouTube Kovy

Call to action

V závěru videa nezapomeňte zmínit (ať už slovy, nebo třeba právě grafikou), co má divák udělat. Začít odebírat vaše videa? Koupit si váš produkt? Kliknout na Zúčastním se v události na Facebooku? Odpovědět na otázku z videa v komentáři? 

Na Instagramu můžete CTA přidat pomocí různých interaktivních buttonů (otázka, anketa, posuvné tlačítko). I na Facebooku lze přidat do videa otázku, a dokonce je možné načasovat, kdy se má otázka na obrazovce objevit. Reakce zvyšují dosah příspěvků. 

Odpovědi diváků v komentářích zvyšují dosah příspěvků.

Na YouTube zase video může obsahovat tlačítka Odebírat a Doporučené video. Přidáním těchto prvků můžete podpořit sledování dalších videí v rámci Seznamu videí nebo vašeho kanálu.

Již jsi hlasoval(a)!
Autor článku

Články, které vznikly za podpory redakčního týmu nebo externích spolupracovníků.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.