Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Inspirace

Potkáme se ve 3D. Jak pandemie urychluje přesun do virtuálních světů

Reading Time: 7 min. čtení Taky už vás nebaví klasické Zoom cally? Dostat se ke slovu na videokonferenci, kde sedí desítky lidí, je často takřka nemožné, o nulové interaktivitě ani nemluvě. Naštěstí vznikají nové platformy pro online komunikaci, které vrací interaktivitu a zábavu online meetingů zpět do hry.

Na začátek několik zajímavých dat z „tradičního” online setkávání. Za rok 2020 narostl počet uživatelů Zoomu z 10 mil. na 200 mil., Google Meet ve stejném roce vyrostl 30× a lidé na něm strávili 18 miliard hodin.

Pandemie potřebu podobných platforem jen potvrdila, a navíc velice urychlila jejich rozvoj. Osobní setkání (zatím) nic nenahradí, ale gamifikací a dalšími prostředky, které současné technologie nabízí, se pocitům, které zažíváme na eventu nebo osobní schůzce, můžeme přiblížit.

Na pomyslné misce vah zastánců a odpůrců online eventů hrají do karet onlinu dostupnost, finance a rychlost. Proti je naopak ne zcela 100% zážitek ze setkání, interaktivita, spontánnost, jednoduchost a „zoom fatigue”. 

Nejnovější platformy pro online setkávání tyto rozdíly stírají. Volnost pohybu, interakce, volba svého programu nebo klasické small-talky jsou i zde možné. Pojďme si jednotlivé platformy představit.

GATHER TOWN

Digitální platforma, na které si každý může postavit svůj vlastní virtuální prostor – kancelář, učebnu, zákaznické centrum, obchod nebo virtuální event šitý na míru. Výhodou je jednoduchost – na meeting, event nebo do kanceláře se na platformě Gather Town připojíte jedním kliknutím přímo v prohlížeči. Potkáte se s partnery u jednoho stolu, v zasedací místnosti nebo mluvíte k davům z pódia. Nejen video-interakce, ale i interakce s objekty v celém prostoru patří mezi hlavní benefity Gather Townu.

Nedávné obrovské investice do platformy od Sequoia Capital navíc věští výrazný rozvoj Gatheru a jeho zářnou budoucnost. Projděte se třeba po přesné kopii coworkingu WorkLounge v Karlíně. Nebo mrkněte, co vše se dá v tomto virtuálním prostředí dělat.

Platformu Gather Town měsíčně používá přes 2 000 000 uživatelů

HORIZON WORKROOMS

O pár řádků výše jsme psali, že osobní setkání zatím nic nenahradí. Velmi se tomu ale blíží setkávání skrze virtuální realitu Horizon Workrooms. Tuto službu, ve které vidíme velkou budoucnost, spustil technologický gigant Oculus s Facebookem za zády. Jakmile bude VR běžným nástrojem na našem pracovním stole a Oculus stejně rozšířený jako chytré telefony, tak už tomuto technologickému zlomu, nejen v online setkávání, nebude bránit vůbec nic.

VIRTULOC

Platforma z dílny českých vývojářů, která je vhodná především pro virtuální showroomy. Díky jednoduchému uživatelskému rozhraní si postavíte svůj obchod, klientský showroom, vložíte technologii nebo stroj, který chcete ukázat a představit. Vidíme zde příležitost i pro tvorbu školicích center, na které se Virtuloc zkrátka hodí.

Na světě existuje přes 400 gamifikovaných platforem pro virtuální setkávání, které mají 5% podíl na trhu.

CONFER-O-MATIC

Český technologický start-up, který sází na online setkávání a eventy ve 3D. Klobouk dolů za proběhlé akce a eventy, které na českém trhu neměly obdoby (například hudební festival Rock for People). Nevýhodou této platformy je vcelku složité ovládání a orientace ve 3D prostoru. Navíc si před připojením do online 3D prostředí musíte stáhnout značný objem dat přímo do svého počítače. Pokud by se Confer-O-Maticu povedlo vylepšit přihlášení bez potřeby stahování dat, může být ještě zajímavější alternativou k ostatním platformám.

EVENTED

Platforma, která taktéž sází na 3D a je rovněž od českých vývojářů. Na rozdíl od Confer-O-Maticu však jede přes prohlížeč a není třeba nic stahovat do počítače. Zdařilý vizuál i příjemné uživatelské rozhraní zaujme na první pohled. Čeští vývojáři ale bohužel neoslovili významné klienty a museli tak celý projekt prozatím zaparkovat a věnovat se jiným projektům. Držíme palce, aby platforma EVENTED chytila druhý dech a pořádně se na poli virtuálních eventů blýskla.

Microsoft reaguje na vlnu diskuzí a zájmu kolem Metaverse a před několika dny oznámil spuštění své vlastní platformy (Metaverse) pro virtuální setkávání s názvem MESH.

OSTATNÍ

Jako další velice nadějné projekty, byť teprve v počátcích, můžeme zmínit například BONFIRE nebo SPOT. Výhodou těchto platforem je výborné uživatelské rozhraní, na druhou stranou se zde zatím setkáte maximálně ve 20 lidech.

Již jsi hlasoval(a)!
Autor článku

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.