Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Sociální sítě

25 let od spuštění ICQ: zavzpomínejte s námi

Reading Time: 5 min. čtení Pamatujete ještě časy, kdy neexistoval Facebook ani Instagram, a s kamarády jste komunikovali přes SMSky nebo libimseti.cz? A pak přišlo jako zjevení ICQ. Aplikace podobná dnešnímu Messengeru a Whatsappu přinesla revoluci v rámci online komunikace. Tento týden “ajsko” oslavilo 25. narozeniny, tak si pojďme společně zavzpomínat.

I Seek You

ICQ bylo vyvinuto a poprvé spuštěno 15. listopadu 1996 izraelskou společností Mirabilis. O dva roky později jej odkoupil americký gigant AOL, v roce 2010 potom přešlo do rukou ruské skupiny Mail.ru. Věděli jste, že název aplikace je odvozen z anglické fráze I Seek You? (Hledám tě)

324811828

Dnes jsme zvyklí se do různých aplikací přihlašovat pomocí e-mailu či uživatelského jména, případně telefonního čísla. ICQ bylo v tomto unikátní – jako uživatelské jméno sloužilo 8-9místné číslo. To jsme samozřejmě znali všichni nazpaměť a dost možná si ho většina z nás pamatuje doteď.

zdroj: coccinella.im

A-OU!

Kromě čísla vám musí být důvěrně známý i zvuk příchozí zprávy. Také máte motýlky v břiše, když ho slyšíte?

Hry

Nejrůznější online hry přímo v klientu aplikace se ve své době těšily velké popularitě. Namátkou třeba Zoopaloola, Slide-a-lama nebo Kámen, nůžky, papír, ve kterých se pořádaly i turnaje a ligy.

Neviditelný

Když jste se chtěli vyhnout jakékoliv konverzaci, nebylo nic jednoduššího, než změnit stav na “Neviditelný”. Pro vaše kontakty jste byli stále offline, ale zároveň jste měli přehled o tom, kdo je právě připojen. Kolikrát asi někdo tuhle fintu použil na vás…

zdroj: addons.miranda-ng.org

Jak vypadá ICQ dnes?

ICQ je tu s námi i po 25 letech své existence. V aplikaci, která je zdarma ke stažení pro iOS, MacOS, Windows i Android zařízení, přibyly především nové funkce, z nich většinu známe z ostatních chatovacích aplikací. Služba jako taková nese „podtitul“ NEW a logo prošlo rebrandingem.

zdroj: AppStore
  • přihlašování už probíhá klasicky pomocí telefonního čísla
  • v nabídce funkcí najdete šifrované audio i videohovory
  • nemůžou chybět samolepky
  • dostupné jsou také filtry á la Snapchat

Podle údajů z roku 2019 mělo ICQ 11 milionů aktivních uživatelů měsíčně, převážně z Ruska. Na AppStore má solidní hodnocení 4,6 a musíme uznat, že appka nevypadá vůbec špatně. Mrkněte i na web, ten se taky povedl. Tak co, už stahujete?

Již jsi hlasoval(a)!
Autor článku

Život je lepší s míčem u nohou.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.