Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Inspirace

Znáte tyto technologie z Česka, které zachraňují životy?

Reading Time: 12 min. čtení Představujeme technologie, se kterými se většinou setkáte, až když je zle. To, že jsou všechny dílem českých hlav, je už jen perlička v jejich příběhu.

Pokud jste fanoušek technologií, které slouží v pozitivním slova smyslu lidstvu, tak jste klikli na správný článek. Podívejte se na pět neuvěřitelných českých vynálezů.

1) GINA

Jméno GINA pochází z němčiny a znamená mj. „bojovnice“. Českému systému GINA, který pomáhá zachraňovat životy při živelných katastrofách po celém světě, tahle přezdívka padne. GINA System je softwarová mapová technologie pro počítače, tablety a mobilní zařízení, která svým uživatelům umožňuje navigaci obtížným terénem, koordinaci týmů a efektivní výměnu informací.

GINA Software GINA Tablet – Výjezdový tablet pro integrované záchranné složky
Foto: GINA Software

GINA je ve službách českých hasičů (ale i dalších složek IZS), které naviguje k zásahům nebo zajišťuje komunikaci s operačním střediskem. Výjezdy pro jednotlivé posádky jsou předávány pomocí výjezdových tabletů GINA.

Posádky zde vidí aktuální informace o poloze místa zásahu, případně další data týkající se zásahu.

Kooperace mezi jednotkami probíhá v reálném čase a je vizualizována na mapě jak dispečerům, tak jednotlivým posádkám.

Aktuální informace o stavu události, počtu zraněných osob a pohybu jednotek jsou v reálném čase zobrazovány na tabletu všem účastníkům zásahu v tzv. „společném operačním pohledu“. Tablet nabízí pokročilou možnost výběru mapového podkladu, včetně informací z katastru nemovitostí.

Navigace na místo zásahu probíhá pomocí GPS aplikace přímo ve výjezdovém tabletu. Všechny složky integrovaného záchranného systému (112) spolupracují v reálném čase a bylo prokázáno podstatné snížení dojezdových časů na místo události.

Foto: Gina Software

Mapová aplikace GINA byla vyvinuta studenty na VUT v Brně. Poprvé byla použita po zemětřesení na Haiti v roce 2010, od té doby pomáhá na misích po živelných katastrofách po celém světě, dostala se do většiny výjezdových tabletů hasičů v ČR i dalších zemí střední a západní Evropy a naposled pomáhala mapovat situaci po ničivém tornádu na Moravě.

2) Aplikace Záchranka

Aplikace ZÁCHRANKA by měla být nedílnou součástí i tvého telefonu. Denně ji využije zhruba 60 lidí v nouzi a celkem už přes ni proběhlo více než 64 tisíc volání.

Ať už se nacházíte kdekoliv, nikdy nevíte, co se může stát. Záchranka je ve vašem mobilním telefonu vždy připravena pro rychlé kontaktování zdravotnické záchranné služby nebo horské služby stiskem jediného tlačítka. Navíc má řadu dalších chytrých funkcí a propojení, která vám v nouzi pomohou.

S aplikací záchranka se mimo ČR dovoláte o pomoc i v Rakousku, Maďarsku a ve slovenských horách. Původně studentský projekt vzbudil pozornost, když v roce 2016 uspěl v soutěži Nápad roku, kterou pořádá Nadace Vodafone.

3) Chytrý hasičský zásahový oblek

Nejeden filmový superhrdina využívá oblek s nejrůznějšími vychytávkami. Jinak tomu nebude pravděpodobně v budoucnu ani u hrdinů moderní doby. Studenti Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity dali hlavy dohromady a společně s českou firmou GoodPro dokončili projekt vývoje chytrého zásahového oděvu pro hasiče.

Foto: GoodPro SmartPro

Zásahový oděv nabízí svému uživateli 5 základních funkcí. Součástí této technologie je i aplikace v mobilním telefonu, prostřednictvím které se systém ovládá a nastavuje.

  • Aktivní osvětlení zásahového oděvu zajišťuje šest LED diod umístěných na reflexním pruhu v oblasti hrudníku a rukávů. Ovládá se tlačítkem umístěným přímo na oděvu nebo přes aplikaci.
  • Monitorování teploty realizují dva teplotní senzory integrované v oděvu. Na levém rameni pro vnější teplotu – OUT a na hrudníku pro vnitřní teplotu – IN. Při dosažení nastavené kritické úrovně teploty je hasič včas varován.
  • Emergency funkce avizuje kritickou situaci, do které se může hasič dostat. Po „odtržení“ bezpečnostního pruhu na levém límci upozorní oděv červeným alarmovým strobo blikáním bezprostřední okolí hasiče. Současně systém odešle přednastavenou SOS – SMS zprávu s GPS souřadnicemi.
  • Trasování je funkce, která umožňuje sledovat trasu zasahujícího hasiče. Po aktivaci systému je automaticky zaznamenáván jeho pohyb a geografická poloha.
  • blackBOX – všechny údaje o naměřených teplotách a pohybu hasiče ukládá systém do mobilního telefonu i „černé skříňky“, která je součástí řídicí jednotky trvale umístěné v oděvu. 

K chytrému zásahovému obleku přičtěte zásahové rukavice se zabudovaným teplotním čidlem nebo masku dýchacího přístroje s head-up displejem. Hudba budoucnosti? Nikoliv. Všechny tyto produkty už existují. Rozšíření těchto smart zásahových pomůcek jako standard u všech hasičských jednotek ale ještě chvíli potrvá.

4) S.A.W.E.R.

Systém Solar Air Water Earth Resource (S.A.W.E.R.) jakoby z oka vypadl technologiím, které známe ze sci-fi filmů a knih. Získávat vodu ze vzduchu v odlehlých, pustých a nehostinných částech naší planety může být pro část lidstva do budoucna zárukou přežití. Zařízení dokáže proměnit suchou poušť v oázu prostřednictvím cíleného rozmnožování mikroorganismů a díky tomu můžou místní pěstovat plodiny pro svou obživu. Další česká technologie, která bude jednou zachraňovat životy a tisíce lidí před hladem.

Systém na získávání vody ze vzduchu, na jehož vývoji se podílí Univerzitní centrum energeticky efektivních budov a Fakulta strojní ČVUT v Praze, je využíván jako dvojstupňový systém, ve kterém se v první fázi použije desikant – materiál, který na svůj povrch váže vodní páru adsorpcí. Ten venkovnímu vzduchu odebere vodní obsah a zadrží ho na svém povrchu. Odvlhčený vzduch se odvede zpátky do venkovního prostředí.

Zároveň se do systému nasaje další venkovní vzduch se svým přirozeným obsahem vodní páry, který se nejdříve ohřeje na tak vysokou teplotu, aby bylo možné z povrchu desikantu vodní páru uvolnit a tím pouštní vzduch navlhčit. Vzduch při zvýšené teplotě do sebe totiž může vázat větší množství vodní páry. Na chladič pak přichází výrazně vlhčí vzduch, než je venkovní vzduch z pouště. Díky tomu lze chladičem získat daleko více vody kondenzací ze vzduchu.

Schéma: ČVUT Fakulta strojní

Zatímco běžným chladičem lze z pouštního vzduchu dostat v průměru 10 l/den, zařízením S.A.W.E.R. lze získat v průměru až 200 l/den při srovnatelných průtocích upravovaného vzduchu. Hlavním specifikem systému S.A.W.E.R. je autonomní provoz. Energetické potřeby systému jsou plně hrazeny ze sluneční energie (solární fototermické kolektory, fotovoltaické moduly, akumulace tepla a elektrické energie). Vedlejším produktem technologického systému je pak teplá voda pro sprchování a chladný vzduch pro klimatizaci budovy.

5) Aireen

Pojem „mít jiskru v oku“ nabírá se systémem Aireen úplně jiného významu. Díky této české medicínské technologii stačí k odhalení vážné choroby pohled do očí. První projekt této technologie je zaměřen na analýzu změn způsobených cukrovkou. Bezbolestný screening sítnice trvá jen 30 vteřin a vyšetření lze provést i na dálku. Výrazně tak ušetří čas lékařům i nemocným. Díky včasnému odhalení případných potíží sníží také náklady na další léčbu.

Foto: Aireen

Naší ambicí je napomoci řešit globální problém se stárnutím populace, rostoucím výskytem civilizačních chorob a náklady na jejich léčbu. Jde zejména o diabetes, nemoci srdce a oběhové soustavy, Alzheimerovu chorobu a další.

Jan Hlaváček, ředitel startupu

Již jsi hlasoval(a)!
Autor článku

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.