Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Sociální sítě

Nejčastější praktiky online podvodníků. Na co si dát na pozor?

Reading Time: 6 min. čtení Fígle hackerů, kteří se vás snaží na internetu podvést, jsou stále vyspělejší.

Pojďme se podívat na nástrahy, na které právě teď můžete narazit nejčastěji. Na Instagramu i v esemeskách.

Fén za 51 Kč!

Uživatele Instagramu zahltil podvod s luxusním fénem Dyson. V příspěvcích je začaly označovat falešné profily, které slibují kvalitní fén za pouhých 51 korun. Podvodníci tak označováním v popisku příspěvku (namísto běžného označení přímo na fotce nebo videu) lstivě obchází obvyklé nastavení uživatelů Instagramu.

Návod, jak se otravných označení zbavit:

Povolte zmínky jen těm, které sledujete.

V nastavení Instagramu stačí vybrat sekci Soukromí, kde se nachází možnost Zmínky. Zde lze nastavit Instagram tak, aby vás mohli zmiňovat pouze lidé, které sledujete. Toto nastavení vám s nechtěným označováním pomůže. Doporučujeme ale stejné nastavení zakliknout i v sekcích Příspěvky a Komentáře.

Tip navíc: Projděte účty, které sledujete a přestaňte sledovat všechny podezřelé účty. 

Smishing aneb textovky od (ne)známých

Velmi rozšířená podvodná taktika, která s příchodem Vánoc nabírá na objemu. Často se teď setkáte s příchozími zprávami, které se vydávají za společnosti, od kterých byste žádný podvod nečekali. Může jít třeba o Alzu, Českou spořitelnu nebo Zásilkovnu. Cílem podvodníků je z vás vymámit citlivé osobní údaje. Zprávy na první pohled vypadají uvěřitelně, po detailnějším zkoumání ale poznáte, že se jedná o podvod.

Zprávy zpravidla obsahují odkaz, který vypadá podezřele. Po kliknutí na odkaz se objeví web podobný tomu, na který jste zvyklí. Smishing je forma phishingu (pro ten má čeština krásný pojem – rhybaření), který se objevuje v různých formách na celém internetu.

Gramatika občas může znít krkolomně. Zde třeba útočníci oznamují, že vaše dodávka je uložena ve skladu.
Tahle zpráva už vypadá uvěřitelněji.

Jak se lze bránit? 

Podvodníci především spoléhají na vaši nevšímavost. Buďte proto ve střehu! Doporučujeme zkontrolovat odesilatele a gramatiku, většinou totiž působí podezřele. Bohužel i v tomto případě jde technologie zběsile kupředu a čím dál tím častěji se může stát, že byste falešnou zprávu od originálu nerozeznali. V žádném případě proto neklikejte na odkazy, které neznáte. Banky, zásilkové služby, ba dokonce ani úřady po vás nikdy nebudou vyžadovat citlivé údaje a osobní informace prostřednictvím textovky.

Takovou zprávu by vám Česká spořitelna neposlala.

Přidávání do skupin na Instagramu

Dalším jevem jsou skupinové chaty, které vytvářejí boti (tedy počítačové programy vykonávající nějakou automatizovanou činnost na internetu). Nejde o až tak nebezpečnou záležitost, ale o to je otravnější. Určitě jste to zažili. Desítky automaticky generovaných zpráv bez jakékoliv hodnoty, které vám den zrovna nevylepší. Ale i s tímto problémem se lze vypořádat.

Zklameme vás. Tahle děvčata nejsou opravdová.

Jak se zpráv zbavit?

V nastavení Instagramu najděte sekci Soukromí a přejdete do nastavení Zpráv. Zde si můžete nastavit, aby vás do skupin mohli přidávat pouze lidi, které sledujete. Do skupin vás pak nepřidá nikdo, koho nesledujete.

Zlaté pravidlo, které doporučujeme dodržovat, zní: „Neklikejte na žádný odkaz, který neočekáváte!“. Může se totiž stát, že vám podezřelý link pošle i kamarád nebo kolega z práce.

Věřím, že když budete dostatečně pozorní a dáte si pozor, kam klikáte, budete na internetu v bezpečí.

Již jsi hlasoval(a)!
Autor článku

Velmi špatný hráč hry Městečko Palermo.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.