Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Inspirace

Jak lépe vyhledávat na Googlu?

Reading Time: 4 min. čtení Díky dnešním technologiím a internetu v mobilu máme spoustu informací doslova na dosah ruky. Avšak najít konkrétní informaci může být podobně složité jako hledání jehly v kupce sena. Poradíme vám, jak si hledání usnadnit.

Shannon Stapleton / reuters
Shannon Stapleton / reuters

Uvozovky

Využijete je k vyhledání přesné fráze, např. “myslím, tedy jsem”, takže se vám nebudou zobrazovat stránky s příbuznými slovy. To se hodí v případě, když hledáte přesně to, co je v uvozovkách, např. část věty, kterou někdo řekl.

Mínus

Vlnovka

Mínus využijete v případě, že se vám zobrazují výsledky, které vůbec nesouvisí s tím, co hledáte. Znaménko mínus vám umožní specifikovat slova, která ve výsledcích vidět nechcete. Příklad: hledáte “digitální trendy”, ale nechcete vidět trendy roku 2021, napište “digitální trendy -2021” a Google vám vyhledá digitální trendy z jiných let.

Vlnovka je při googlování opakem uvozovek. Použijte vlnovku, pokud hledáte i slova související s tím, co jste zadali.

Dvě tečky

Tečky zastupují číselnou řadu. Pokud chcete najít iPhone v rozmezí 5000 až 10000 Kč, můžete do Googlu napsat „iphone 5000..10000Kč“.

AND a OR

AND

Ve výsledcích se objeví jen stránky obsahující OBĚ požadovaná slova. To se občas může hodit!

OR

Jakmile využijte kouzelné slůvko OR, budou do výsledků zahrnuty stránky obsahující jedno, druhé nebo obě zadaná klíčová slova.

Rozšířené vyhledávání

Po kliknutí na tlačítko Nástroje se vám rozbalí nabídka, pomocí které snadno nastavíte základní filtrování obsahu. Díky tomu můžete třeba najít weby jenom v němčině, které byly aktualizovány během posledních 24 hodin, nebo jen černé obrázky.

Google Scholar

Pro hledání kvalitních informací zkuste využít Google Scholar. Najdete tam nespočet vědeckých článků, výzkumných prací, technických dokumentací, patentů nebo třeba materiálů z oborových konferencí. Může se hodit nejenom při psaní seminárek.

@Názevsociálnísítě

Hledáte něco na Instagramu? Přidejte k vyhledávanému spojení @Instagram. Hledáte na Snapchatu? Připište @Snapchat. Ve výsledcích se vám vždy objeví jen výsledky na konkrétní sociální síti.

Znáte nějaké další osvědčené triky? Dejte nám vědět!

Již jsi hlasoval(a)!
Autor článku

Velmi špatný hráč hry Městečko Palermo.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.