Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Sociální sítě

Jaké profily sledovat na Olympiádě?

Reading Time: 16 min. čtení Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 začínají již dnes a my si představíme Instagram profily napříč celou olympiádou, které stojí za to sledovat.

Než se do toho pustíme, na úvod zmíníme, že olympijský výbor vytvořil vlastní Social & Digital Media Guidelines, kde popisuje a vymezuje, co sportovci a jiné akreditované osoby/společnosti smí sdílet na sociálních sítích.

Co se smí sdílet, a co ne

Mezi povolené aktivity patří například focení a sdílení fotek na vlastních profilech, avšak nikoliv s profesionální výbavou. Video a audio mohou účastníci také natočit, a to i se záběry na obecenstvo a olympijské vesnice (ne však místa s omezeným přístupem).

Seznam toho, co se nesmí, je o něco delší. Zakázáno je sdílet jakýkoli obsah ze zakázaných míst, mezi které patří:

  • Field of play – veškerá místa dění jednotlivých sportovních disciplín včetně následných ceremonií, počítá se tam i zahajovací a ukončovací ceremoniál
  • Back of House – neveřejné akreditované prostory, které jsou zpravidla vyhrazeny pro podporu sportovců svými týmy či ostatních atletů
  • Restricted Areas – dopingové kontroly, buňky na testování Covidu, tělocvičny, jídelny nebo místa odpočinku pro sportovce.

Sportovci dále nesmí sdílet fotky či nahrávky pro reklamní účely (jiné než oficiálních sponzorů ZOH), nemohou poděkovat svým osobním partnerům (pokud opět nejsou také partnery her) nebo zastávat pozici novináře, reportéra či jiné mediální sféry.

V případě porušení těchto guidelines bude daný sportovec okamžitě požádán o vymazání daných příspěvků a pokud to bude v rozporu s nějakým dalším zákonem, tak se trest může zpřísnit.

S těmito olympioniky máte přísun novinek zaručen

Na pekingské ZOH se dostalo rekordních 114 českých sportovců. Číslo je vysoké i díky první účastí českých hokejistek, curlerů a skokanek na lyžích. Teď už si ale pojďme ukázat profily, které byste měli v průběhu her sledovat (s důrazem na Českou republiku).

Vzhledem k velkému počtu našich sportovců vybíráme pouze ty nejaktivnější na sociálních sítích.

@olympics – hlavní účet pro Olympijské hry, kde najdete veškeré potřebné informace; určitě také nezapomeňte na #, pod kterými najdete jistě zajímavé příspěvky od kdekoho: #Beijing2022 #Olympics  #OlympicWinterGames #StrongerTogether

@olympijskytym – oficiální profil českého olympijského týmu, #olympijskytym #zoh2022

@czechbobsleighandskeletonprofil českého bobového a skeletonového týmu + čeští bobisté @dyykej @prochyuo @kuba_nosku @honza_sindelar

@czechski_alpine profil české reprezentace v alpském lyžování + naše největší medailová naděje v této disciplíně @esterledecka, která bude zároveň soutěžit i na snowboardu – @czeskisnowboard nebo také @czechsnowboardcrossteam

@czechfigureskating – profil českého týmu krasobruslařů, kdy @mick_brezina ponese českou vlajku při zahajovacím ceremoniálu

@cesky.biatlon.official – oficiální účet českého biatlonu, ve kterém se představí @kuba_stvrtecky, @mkrcmar23, @makulaa, @lucka_ch, @jess.jislova nebo @eva.pusk

@narodnitym a @narodnitymzen – profily české mužské a ženské hokejové reprezentace

Osobní profily

@sablikova_martina – oficiální profil rychlobruslařky Martiny Sáblíkové

@sarkasnow – profil snowboardistky Šárky Pančochové, mezi jejíž disciplíny patří Big Air, slopestyle a U-rampa

Za zmínku stojí i trenér snowboardového týmu @premekvida, který by mohl nabídnout trochu jiný pohled na ZOH. A když už se dostáváme k zákulisí Olympiády, tak můžeme doporučit i profily @thomashouska a @honzamikulka, kteří se se svými fotoaparáty a telefony dokáží dostat na opravdu nevšední a zajímavá místa a nabídnout je sledujícímu fanouškovi stylem, na nějž není tolik zvyklý.

@eva_samkova se bohužel nestihla po zranění kotníku dát včas dohromady a její účast by byla nebezpečná a hrozila by při případném dalším zranění trvalými následky, tudíž ji nahradila @hopjakova.

Během her bude přibývat nezměrné množství fotek, za sebe můžeme doporučit profily jako @slavikpetrcom nebo @nordicfocus se zaměřením na biatlon.

Hraběnka na TikToku

Na TikToku bychom pozornost zaměřili třeba na hokejistku Samanthu Kolowratovou (sammy_kolo), jejíž rodiče se narodili sice v USA, ale ona sama vyrůstala v Česku, odkud pochází její dědeček hrabě Kolowrat. Sama je tedy hraběnkou, nicméně takový život, jak sama říká, nevede. Její původ směřuje především do Ameriky, jelikož se její rodiče přistěhovali do Prahy až po mnoha letech. To se pojí i se znalostí češtiny, kterou se Samantha začala učit až během hokeje, tudíž specifickou českou gramatiku ještě tolik neovládá. Sociální sítě ale ovládá zkušeně.

@sammy_kolo

a day in the life in Beijing

♬ original sound – sam✌️

Tipy ze zahraničí

Abychom však nelpěli pouze na českých sportovcích, tak přihodíme i nějaká prominentní jména ze zahraničí. Asi netřeba představovat snowboardistu a trojnásobného zlatého medailistu z olympijských her @shaunwhite který dávno povýšil ze sportovce ve veřejně známou osobnost s širokým dosahem. Mezi známé snowboardistky patří i Rakušanka @annagassersnow nebo Američanka @chloekim.

Na snowboardové U-rampě se představí i Japonec @yuto_totsuka, jehož první hry před čtyřmi lety dopadly velice špatně. Coby šestnáctiletý snowboardista skončil na 11. pozici, avšak během jízdy se ošklivě zranil a na závod si vůbec nepamatuje. Nyní se však bude rvát o zlato, jelikož se zařadil mezi nejlepší snowboardisty na světě a spolu s Australanem @scottyjames31 patří mezi vycházející hvězdy tohoto sportu.

Mezi další zajímavá jména patří kanadská hokejistka @pou29, která zosobňuje obrovskou rivalitu mezi ženským kanadským a americkým hokejem. Říká se o ní, že je jednou z nejlepších hokejistek v historii a ona sama touží po odplatě za rok 2018, kdy ji a Kanadu porážka právě s USA připravila o třetí zlatou medaili v řadě.

V akrobatickém lyžování se zase vyjímá Brit @guskenworthy, který v roce 2014 získal stříbrnou medaili pro USA v slopestyleu. V roce 2019 se však rozhodl pro reprezentaci země své matky a letos bude mít šanci stát se prvním britským medailistou v lyžování. Co je zajímavé, tak že se objevil třeba v seriálu American Horror Story nebo v populární žraločí sérii Sharknado 5.

Na poli krasobruslení se představí sourozenci dvojčata Maia a Alex Shibutani reprezentující USA. Bronzoví medailisté z ZOH 2018 mají své vlastní profily na Instagramu @maiashibutani a @alexshibutani. Dohromady tvoří dvojici @shibsibs, jejichž společný profil se zaměřuje jak na krasobruslení, tak na tvorbu různých vtipných reels a storytellingu. Alex je také spoluautorkou knižní série pro děti s názvem Kudo.

18letá superstar – na lyžích i na molu

Samostatnou kapitolou je Eileen Gu (@eileen_gu_), která je ve svých 18 letech talentem, který se rodí možná jednou za generaci. Na svých prvních X Games v Aspenu ihned získala tři medaile ve freeskiingu, jako by se nechumelilo. Na světovém šampionátu pak získala dvě zlata a jeden bronz (slopestyle, halfpipe, big air) a stala se tak prvním člověkem, který dokázal získat několik světových titulů najednou – mimochodem v průběhu šampionátu se navíc potýkala se zraněními, to aby si to nedělala moc jednoduchý.

Navzdory své sportovní kariéře se Eileen ještě stihla věnovat (a příležitostně se věnuje i nyní) modelingu. Byla tváří značek jako Victoria’s Secret, Louis Vuitton nebo Balenciaga Tiffany & Co. Ke všemu byla přijata na prestižní univerzitu Stanford, kde zvládla v příjímacím řízení získat 1580 bodů SAT z 1600 možných. Úctyhodné. Jo a samozřejmě je velmi aktivní i na TikToku, takže pokud nemáte tolik práce jako Eileen, tak ji tam rozhodně omrkněte a sledujte její výkony i v Pekingu.

„Nejsledovanější“ hry v historii?

Napříč olympijskými týmy také panuje obava z možné špionáže přes chytré telefony, čemuž se každý tým věnuje po svém. Kanaďané byli mezi prvními, kteří varovali před možným infikováním telefonu tzv. spywarem. Během ZOH jsou všem účastníkům poskytnuty telefony a SIM karty od Mezinárodní olympijské komise, ale přesto je doporučena zvýšená opatrnost ohledně telefonů a notebooků.

Kanaďané byli mezi prvními, kteří varovali před možným infikováním telefonu tzv. spywarem.

Kanadský tým si kvůli těmto obavám připravil mnoho bezpečnostních opatření, která ale ze zištných důvodů do médií nebude komunikovat.

Holandský tým dokonce podstupuje razantnější opatření. Svou technologii totiž nechají všichni účastníci doma a v místě konání ZOH dostanou „čisté“ telefony, kdy při možném napadení nebudou kompromitovány citlivé informace.

Čína pro účastníky her dočasně vypne svůj cenzurující firewall.

Erik Ploegmaker, ředitel bezpečnostní firmy Zerocopter dodává, že použití VPN v Číně je často zhola nemožné. Telefony nicméně komunikují přes čínskou infrastrukturu, která může „manipulovat“ s webovým provozem. Veškeré osobní údaje a informace tak mohou být snadno sledovány.

Čína se proti těmto obavám vyhrazuje a přislíbila, že pro účastníky her dočasně vypne svůj cenzurující firewall, což umožní spustit na telefonech např. WhatsApp nebo Instagram. Toto oznámení ale vzbuzuje velké rozpaky, protože to víceméně znamená detailní monitorování celého provozu.

Zimní politické hry

Celkově letošní ZOH vzbuzují povyk spíše kvůli politickým důvodům než díky sportovnímu nadšení z takovéto události. Spory a rozkol mezi USA a Čínou mají za následek diplomatický bojkot her ze strany USA, Velké Británie, Kanady a Austrálie, byť sportovci z daných zemí budou soutěžit na hrách. Hlavním sporem mělo být údajné porušení lidských práv menšinové populace Ujgurů a také čínské machinace v Tibetu a Hong Kongu.

Výsledkem je razantní úbytek tweetů a reklamních akcí odkazujících na ZOH od globálních sponzorů (ve srovnání s LOH v Tokiu).

Před tokijskými LOH mnoho firem hypovalo hry dlouho před jejich začátkem a naprosto normální byl jev i několika tweetů za den upozorňující na blížící se hry. Nicméně téměř žádnou reklamu vykazují pekingské ZOH od firem jako Coca-Cola, Visa nebo Atos, kteří zůstávají až nezvykle při zemi se svou propagací.

Čína se snaží. Ale o co vlastně?

Čínští pořadatelé dělají vše možné proto, aby image letošních her, a i tu svou, zlepšili. Za více než 300 000 dolarů si najali americké influencery, aby vylepšili veřejné mínění ohledně Číny a ZOH. Firma Vippi Media se sídlem v New Jersey tak vytváří obsah napříč TikTokem, Instagramem a Twitchem, aby vyprofilovala Čínu k lepšímu obrazu.

Čínští pořadatelé si najali za více než 300 000 dolarů americké influencery, aby vylepšili veřejné mínění ohledně Číny a ZOH.

Vipinder Jaswal, ředitel Vippi Media, k tomu řekl, že si byl vědom kontroverze obklopující čínskou vládu před podepsáním smlouvy, avšak zdůraznil, že jejich jedinou snahou je zvýraznit důstojnost a integritu Olympijských her.

Již jsi hlasoval(a)!
Autor článku

Články, které vznikly za podpory redakčního týmu nebo externích spolupracovníků.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.