Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Sociální sítě

6 kariér, které (ne)ukončil průšvih na sociálních sítích

Reading Time: 21 min. čtení Kdo si svým chováním na sociálních sítích podepsal rozsudek smrti a kdo se dokázal jako fénix vrátit zpět?

Konec kariery kvuli instagramu

Sociální sítě dávají hlas a platformu i ve chvílích, kdy by bylo moudřejší mlčet. Stačí jedno kliknutí a zbrkle napsaný status či špatný vtip už nikdo zpátky nevezme – funkce printscreen spolehlivě zachytí všechny pokusy o uhašení jiskry a během několika hodin může lehnout popelem kariéra i reputace.

Danny Baker: Rychlý konec kariéry

Tweet, který všechno ukončil

Čtyři dekády trpělivě budoval svoji kariéru moderátora a novináře, napsal desítky scénářů, denně usedal za mikrofon radiových relací i podcastů, dle jeho autobiografie byl natočen sitcom Cradle to Grave. Veškerá jeho práce skončila v propadlišti dějin v dubnu roku 2019 kvůli jedinému obrázku na Twitteru. Krátce poté, co se princi Harrymu a jeho ženě Meghan narodil prvorozený syn Archie, zatweetoval Baker černobílou fotografii dobře oblečeného páru, který mezi sebou vede šimpanze v obleku.

Veškerá jeho práce však skončila v propadlišti dějin v dubnu roku 2019 kvůli jedinému obrázku na Twitteru.

K fotce napsal “Královský potomek při odchodu z nemocnice.” Následovalo tsunami veřejného odsouzení – Meghan Markle je totiž první neběloškou, která se kdy přivdala do britské královské rodiny (sama sebe označuje jako “biracial” – její otec je běloch, matka afroameričanka). Rasistický útok na členku nejužší královské rodiny a přirovnání královnina novorozeného pravnuka za šimpanze nemohlo skončit jinak než Bakerovým okamžitým vyhazovem z BBC.

Příběh Dannyho Bakera je důkazem, že i jediný tweet může doslova zničit desítky let budouvanou kariéru a uznávaný moderátor, který se od té doby věnuje vlastnímu podcastu, navždy zůstane s nálepkou “toho, co označil královské dítě za opici.” 

Ceelo Green: Zdrogoval jsem tě? Fuck you!

Pamatujete na chytlavý hit Fuck You od Ceelo Greena, který byl pro potřeby rádií upraven do clean verze Forget You? Tato dvě slovesa se stala esencí skandálu z roku 2012, který jej málem stál kariéru. Třiatřicetitá žena jej tehdy obvinila z “date rape” – se slavným zpěvákem šla na rande, při níž jí udajně nasypal do pití drogu. Probudila se o několik hodin později nahá vedle něj v hotelové posteli. Jako by to samotné nestačilo jako PR katastrofa, Ceelo se rozhodl usednout ke Twitteru a “vysvětlit” fanouškům, že “ti, kteří byli doopravdy znásilněni, si to pamatují!” 

CeeLo Green tweet, který ukončil kariéru

Čímž narážel na to, že žena nebyla schopná vypovědět, co se doopravdy stalo, protože si většinu noci nepamatovala. Tvrzení, že sex s osobou v bezvědomí je vlastně oukej, protože “když nemůže vyjádřit odpor, je implikován konsent”, samozřejmě vyvolalo obrovský mediální backlash. Green problematické tweety rychle smazal a za svoje vyjádření se omluvil.

Green problematické tweety rychle smazal a za svoje vyjádření se omluvil.

Obvinění ze znásilnění bylo u soudu zamítnuto kvůli nedostatku důkazů, nicméně Green odešel s tříletou podmínkou, 360 hodinami veřejně prospěšných prací a nařízenými návštěvami setkání Anonymních alkoholiků. Dostal padáka z americké show The Voice, kde působil jako porotce, ale o několik let později byl pozván zpět v roli mentora, takže ze svého skandálu vyvázl velmi lacině.

CeeLo Green tweet, který ukončil kariéru

Jeho případ je důkazem toho, jak důležitý je časový kontext – kdyby se celá záležitost odehrála o několik let později, patrně bychom dnes jeho Fuck You/Forget You z rádií už neslýchali. Sociální sítě však nezapomínají. Když v roce 2019 publikoval na svém Facebooku a Instagramu post vyzývající k “respektu k ženám,” dočkal se očekávaného ”Hele, nebyl si to ty, kdo před časem zdrogoval na prvním rande holku, aby se s tebou vyspala?” 

Roseanne Barr: Vyhozena z vlastní show

 V devadesátých letech si tato herečka a komička získala světovou popularitu díky svému sitcomu Roseanne, který zobrazoval typickou americkou working class rodinu, v jejímž čele stojí svérázná Roseanne, která má kromě kil navíc i pořádnou dávku smyslu humor a sebeirone.

V roce 2018 televizní stanice ABC její show obnovila. Naděje na velký comeback ztroskotaly v momentě, kdy Roseanne Barr poslala do světa rasistický tweet, ve kterém poradkyni Baracka Obamy Valerii Jarrett, která pochází z Íránu, přirovnala ke “kříženci muslima s opicí.” 

Později se snažila vše obrátit ve vtip anebo vše svést na sedativa Ambien, pod jichž vlivem údajně byla. Na to výrobci léku kontrovali vtipnou odpovědí, že lék má řadu vedlejších účinků, ale rasismus mezi ně nepatří. Sitcom Roseanne byl zrušen a nahrazen spin-off show s názvem The Conners, který zachycuje další osudy její televizní rodiny, avšak bez ní. 

Snažila se vše svést na sedativa Ambient. Ti kontrolovali odpovědí, že lék má řadu vedlejších účinků, ale rasismus mezi ně nepatří.

Problematický tweet nebyl prvním Roseanniným přešlapem na sociálních sítích, avšak byl tou pověstnou poslední kapkou, která udělala z “vtipné komičky, která občas přestřelí”, persona non grata.

Česko: Země, kde svět je (bohužel) ještě v pořádku

A jak je to u nás? Přestože zastánci starých dobrých pořádků si to patrně nemyslí, cancel culture do Česka zkrátka ještě nedorazila. Rozhodně ne v tom rozměru, že by stačil známé osobnosti jediný status na sociálních sítích k tomu, aby byla diskreditována a ostrakizována z veřejného života a svého pole působnosti.

Občan Kukal

Nejblíže se k tomu patrně dostal případ básníka Petra Kukala z roku 2020. Ten pracoval od roku 2015 do roku 2018 na Ministerstvu kultury, kde proslul jako autor chytrých a zábavných tweetů, které účtu ministerstva získaly tisíce fanoušku a také Křišťálovou lupu v kategorii Obsahová inspirace.

 Z tiskového oddělení ministerstva se přesunul roku 2018 do funkce tiskového mluvčího Filozofické fakulty UK, kam přicházel ověnčen ovacemi. Děkan FF UK prohlásil “Jeho (Kukalovy) proslulé tweety ztělesňují přesně to, co se snažíme předávat našim studentům i širší veřejnosti: kulturní rozhled, pronikavé myšlení, jazykový um a schopnost nalézat nečekané spojitosti.“

Netrvalo to však dlouho a navzdory básník dozpíval. Kauza “perské princezny” zahýbala českou akademickou půdou krátce po propuknutí epidemie koronaviru v roce 2020. Tehdy Kukal zveřejnil na svém Facebooku a posléze i v deníku Metro text, ve kterém povzbudil ženy, aby se nebály nosit roušku. “Milé ženy a dívky v rouškách, nejste směšné, trapné ani neatraktivní. Jste i v mizérii těchto dní perskými princeznami.” 

Netrvalo to však dlouho a navzdory básník dozpíval.

Samotný text nebyl vyloženě sexistický, spíš lyricky naivní a u čtenářů se dočkal rozporuplných reakcí. Smrtící kulku do vlastní nohy si Kukal však poslal svými reakcemi na kritické hlasy studentek v komentářích. Jednu z nich nazval “děvčátkem mladším než jeho synové” a padla slova jako “tys napsala pár seminárek, zatímco já vydal dvacet knih.” Pád z piedestalu slávy na sebe nenechal dlouho čekat. Kukal byl z fakulty po vzájemné dohodě s vedením FF UK odejit, avšak lze hovořit o “cancel cuture,” když okamžitě dostal nabídku z Národní knihovny? V novém zaměstnání se však ohřál jen několik měsíců, než dostal – v den svých padesátých narozenin – výpověď pro nadbytečnost. Druhý nejostřeji sledovaný český mluvčí tedy opět putoval o instituci dál. 

Kukalův příklad dokazuje, že zdrojem kontroverze a odlivu fanoušků nemusí být samotný problematický post, ale následné zvládnutí “krizové komunikace” v komentářích. Defenzivní, ublížený postoj, urážení či obviňování sledujících, neschopnost uznat vlastní chybu a omluvit se, mazání komentářů, snaha o backpedaling – to vše často napáchá mnohem více škody než samotný post.

KAMU a cuketa

Své o tom ví například kuchařka a influencerka Kamu. V nechvalně známé “cuketové kauze” předvedla, jak se s fanoušky mluvit nemá. Na svém Instagramu, kde tehdy měla okolo 300 tisíc sledujících, přidala recept na cuketové rolky doprovázený fotkou staženou z fotobanky. Neautentičnost fotky fanoušky přirozeně pobouřila – když používá cizí fotky, dá se věřit jejímu autorství u samotných receptů? Jiskru, která mohla být jednoduše uhašena správnou komunikaci, rozdmýchala sama Kamu svými výroky, že na vaření nemá čas, protože „už dva roky pro vás píšu knihu”, popřípadě vysvětlováním, že fotku koupila za sto dolarů. “Pro mě je to normální investice do vás. Já z toho nic nemám, chápete to?”

Pro mě je to normální investice do vás. Já z toho nic nemám, chápete to?

Kamu k fotce receptu zakoupené na fotobance

Nádech – výdech

Pověstný nádech-výdech a napočítat do deseti před zmáčknutím tlačítka Enter by měl začít praktikovat i propagátor kritického myšlení a autor knihy Konec prokastinace Petr Ludwig. Ten se na svém Facebooku věnuje od začátku koronavirové pandemie osvětě a interpretaci dat a predikcí. Zde přichází lekce Jak nedělat socky s Petrem Ludwigem:

  1. Napište si do statusu sexistický vtip převzatý z jiného webu. Poté jeho znění několikrát editujte (v Ludwigově případě šlo o “ Pojďme opravdu přejmenovat PES na ŽENA, hned tu iracionalitu tomu systému odpustíme a ještě se na to budeme dívat s láskou,“ později slovo ŽENA zaměnil za slovo FENA).
  2. Po první spršce negativních reakcí vyzvěte komentující, ať “pokud se jim to nelíbí, ať dají unfollow, protože nejsme v USA, abych nemohl dělat humor.” 
  3. Vtip smažte a oznamte sledujícím, že o tématu feminismu natočíte podcast.
  4. Pod vlnou trollingu a hejtů, které se zdaleka už netýkají jen vtipu, oznamte odchod z Facebooku.
  5. Tři dny to vydržte.
  6. Oznamte návrat na Facebook a k business as usual.

Budiž Ludwigovi ke cti, že uznal svoji chybu, omluvil se a posunul se dál. Přestože v kauze ztratil dočasně podporu své sociální bubliny – jak sám vyjádřil “doklepli mě naši” – nelze hovořit o cancel culture. Ludwigovy knížky se nepřestaly prodávat, nepřestal dostávat pozvánky na konference, jeho kredibilita nebyla zasažena. Míra, jakou jeho život ovlivnil jeho vtip, se nedá srovnat s tím, jakou cenu za svoje neuvážené humory zaplatili Danny Baker či Roseanne Barr. 

Kompletní úpravy Ludwigova postu si můžete prohlédnout zde

Můj profil, můj názor

Zajímavý zvrat v otázce, zda může kariéru člověka zhatit jeho prezentace na sociálních sítích, přinesla právě epidemie koronaviru. Čím víc se polarizuje společnost, tím více cítí celebrity potřebu přidat se k tomu či jinému názorovému spektru, čímž přirozeně získávají/ztrácejí příznivce ze stejné/opačné škály spektra.

Zlehčování závažnosti covidu způsobilo potíže americké hvězdičce Vanesse Hudgens, která ve videu na Instagramu prohlásila “lidé umřou, je to hrozné, ale nevyhnutelné.” Poté, co se toto video stalo virálním z těch špatných důvodu, se Vanessa za své neuvážené výroky omluvila. 

 Kdo se však omlouvat nehodlá, je herečka Evangeline Lilly, známá jako představitelka elfky Tauriel ve filmové sérii Hobit. Hlasitá anti-vaxx celebrita se dostala pod palbu, když na svém Instagramu sdílela fotky z demonstrace, kde byly povinné vakcíny přirovnávány k holocaustu. 

Řada fanoušků volá po jejím “cancelingu” a dokonce tlačí na společnost Marvel, aby byla “zlikvidována” z filmu Ant-Man a Wasp: Quantumania, který by měl být uveden v roce 2023. Natáčení filmu však už skončilo, takže pravděpodobnost, že bude studio chtít přeobsadit svoji hlavní hvězdu, je malá. Ovšem pokud Evangeline Lilly bude nadále otevřenou zastánkyní antivaxx komunity, hrozí jí samozřejmě riziko, že smlouva na další marvelovské trháky už nepřijde. 

Jak covid drtí sociální sítě českých celebrit?

Ilona Csáková, do té doby známá spíše jako zpěvačka lehkých popových hitů, na sebe strhla pozornost svými posty na Facebooku o tom, že “do ní ani jejích dětí nebudou rvát žádnou vakcínu.” Její čím dál tím vyhraněnější názory a konspirační teorie ji přirozeně stály četné příležitosti – například odvolání jejího vystoupení v letním kině v Kyjově na pomoc lidem postiženým tornádem – avšak pro jiné se naopak stala trubadúrkou jejich světonázoru. V Česku zkrátka cancel culture nefrčí – máme tu tak maximálně divide culture. 

Ztratili jste se v některých výrazech?

Cancel culture – v doslovném překladu “kultura rušení”- fenomén, kterým je popisována situace, kdy je určitá osoba, společnost či organizace záměrně bojkotována a ostrakizována poté, co se dopustila něčeho kontroverzního, urážlivého či jinak problematického. “Cancelovaná” osoba anebo subjekt je záměrně vyškrtnuta z veřejného života na dobu dočasnou či trvalou.

Backpedaling/backpeddling – změnit již vyřčený názor tím, že se dotyčný snaží svůj názor změnit nebo manipulovat s jeho vyzněním tak, aby se vyhnul konfrontaci či byl vystaven nepříjemné situaci

Date rape – znásilnění, ke kterému došlo v kontextu rande či jiné vztahové, romantické či sexuální situace (např. při flirtu v baru, první rande atd). Při date rape oběť svého násilníka zná. Velmi často dochází ke zneužití “date rape drugs”- např. sedativ, kterými násilník omámí oběť.

Backlash – negativní odezva ze strany médií a veřejnosti

Consent/Konsent – vědomý a dobrovolný souhlas s návrhy či přáními druhé osoby

Již jsi hlasoval(a)!
Avatar photo
Autor článku

Stand-up komička, moderátorka, lektorka a scénáristka.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.