Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Sociální sítě

Válka na Ukrajině. Výběr z relevantních zdrojů na sociálních sítích

Reading Time: 10 min. čtení Se zatajeným dechem všichni sledujeme dění na Ukrajině. A přesto, že každý z nás se s aktuální situací vyrovnává po svém, tak se všichni bez rozdílu snažíme zorientovat v záplavě zdrojů a informací.

ukrajina sociální sítě

Prošli jsme proto desítky zdrojů a sepsali krátký výčet těch, které srozumitelně představují aktuální dění a pomohou vám nestát se oběťmi informační války. 

Kam sáhnout na Instagramu? 

Pro aktuální dění @angellika00 nebo @izzydizzycau

  • Celou situaci vykreslují pomocí stories, ve kterých ukazují např. fronty na benzínku, přelet stíhaček atd.

Pro fotografie a aktuální stories od těch, kteří jsou přímo u toho:

Pro výčet toho nejdůležitějšího:

  • @seznamzpravyVedle snímků z Ukrajiny prezentují i záběry z demonstrací a citace významných vládních představitelů. 
  • @ct24zive – Stejně jako Seznam Zprávy představují to nejdůležitější spolu s exkluzivními záběry reportérů.
  • @jsemvobraze – Přehlednou a stravitelnou formou vysvětluje klíčové momenty a jejich vzájemnou návaznost. 
  • @heyfomo.cz – Sledujícím pomocí infografik vysvětlují některé pojmy a historické reálie, které doplňují o útržky z Twitteru a aktuality.  
  • @voxpot_reporters – Pokud preferujete krátké reportáže, které vám problematiku zároveň jednoduše vysvětlí, je Voxpot právě pro vás. Nezávislá redakce. Doporučujeme i twitterový účet jeho zakladatele Vojty Boháče
  • @kovy_gameballcz – Kovy se dlouhodobě zajímá o aktuální dění a prostřednictvím svých stories se snaží ukázat např. střípky z ukrajinské televize. 

Facebook

Facebookové skupiny – tržiště akutní pomoci

Pomoc Ukrajině – sbírky, odkazy, tipy – rozcestník pro jakoukoli pomoc – transport uprchlíků, ubytování, materiální pomoc, informace o stavu na hranicích.

Transport Ukrajinců do ČR od hranice – nejaktuálnější potřeby pro převoz uprchlíků, napojení na koordinátory i jendotlivé výpravy.

Studenti pro Ukrajinu – skupinu iniciovali studenti DAMU a připojují se další ve velkém. Organizují materiální i informační pomoc, připravují letáky apod.

YouTube – informačně hodnotná videa

YouTuber VidRail upozorňuje na českou „dezinfluencerskou“ scénu, která ovlivňuje především mladé publikum:

Kořeny konfliktu

Jaké historické a politické příčiny stojí za dnešním kofliktem? Přehledně vysvětluje kanál Dejepis Inak.

Geopolitický kontext konfliktu

Rozsáhlá skupina nezávislých tvůrců sdržených pod platformou Standard TV zveřejnila na youtube kanále RealLifeLore 30min dokument o pozadí současného konfliktu. Proč Rusko nechce slyšet o připojení Ukrajiny k NATO, o kolik se hraje v rámci dodávek zemního plynu a ropy do Evropy, jakou roli v tom hraje anektovaný Krym, který se potýká s drtivou krizí vodních zdrojů a mnoho dalších informací v širším kontextu. Video vzniklo ještě před samotnou invazí.

Skupina z Telegramu Ukraine: News Now se přesunula youtube, kam nahrává nejaktuálnější videa – odkaz zde.

Pár střípků z Twitteru

Voxpot sestavil seznam ověřených zdrojů. Nalzeneto ho zde: https://twitter.com/i/lists/1501849254939222020

Největší kritik Kremlu a opoziční vůdce Alexey Navalny, který je v Rusku vězněný, vyzval k boji proti válce.

Jiné online nástroje

Rusko-Ukrajinská Monitor Mappod tímto odkazem naleznete mapu, která má pomoci ověřovat informace a videa ze sociálních sítích. Neziskovka Centre For Information Resilience tím pomáhá především novinářům orientovat se v území konfliktu a zasazovat konkrétní videa do přesných míst na mapě.

@tracingthetruth

A great resource with verified videos from the conflict in Ukraine. #russia #news #osint #verified #ukraine

♬ original sound – Emmanuelle Saliba

A jak se k celé situaci postavily některé značky? 

Odezva zahraničních firem nabírá na stále větších rozměrech. Apple se rozhodl přestat prodávat v Rusku své produkty. Letecké společnosti Boeing a Airbus nebudou poskytovat technickou podporu a součástky letadlům v Rusku. Firma Nike pozastavila veškeré online prodeje pro Rusko. Další firmy se stále přidávají.

Elon Musk během několika hodin zařídil posílení internetového připojení pro Ukrajinu prostřednictvím své firmy Starlink. První terminály už dorazily na ukrajinské území, informoval ukrajinský vicepremiér.

Mobilní operátoři Vodafone, T-Mobile a O2 chtějí, aby lidé hlavně zůstali ve spojení, a proto mají jejich klienti veškeré hovory na Ukrajinu zcela zdarma. Vodafone navíc potěšil copy v ukrajinštině.

Česká spořitelna spolu s Nadací České spořitelny posílá na Ukrajinu 10 milionů korun. 

Rohlík daruje 1 % z obratu do konce měsíce na podporu ukrajinských občanů zasažených válkou. Společně s Donio vytvořili navíc poukázky, z jejichž prodeje darují 100 % částky.

Čedok a České dráhy nabídli své dopravní prostředky k evakuaci civilistů a přepravě ukrajinských civilistů ze sousedních zemí.

Výrobce alarmů Jablotron odpojí Rusko od svých zapezpečovacích systému. ,,Sekundu před vypnutím našich systémů jim přijde na mobil zpráva, proč to děláme. Že nesouhlasíme s ruskou agresí a po nich chceme, aby nezůstali spolupachateli zabíjení na Ukrajině. Protože ti lidé v Rusku absolutně nechápou, co se tam děje, nemají pravdivé informace,“ řekl zakladatel Dědek pro český Forbes.

Zmrzlina Prima přejmenovaná Ruskou zmrzlinu na Ukrajinskou zmrzlinu. Prodávat se pod novým názvem začnou začátkem dubna. Do té doby bude nápis „Ruská“ přelepený dočasnou nálepkou s názvem „Podporujeme Ukrajinu“.

Pomoct můžete i vy

Nabídněte finanční pomoc prostřednictvím sbírky Člověka v tísni nebo přímo svým ukrajinským přátelům, aby se necítili v této těžké době sami.

StojimeZaUkrajinou.cz – platforma a rozcestník, za kterým stojí dobrovolníci a experti z Česko.Digital. Cílem je netříštit pomoc, sdružovat dobrovolné akce, poskytovat informační servis uprchlíkům apod.

PomahejUkrajine.cz – na tomto webu se můžete přímo zaregistrovat s konkrétní pomocí. Nabízíte služby řidiče, máte dodávku nebo můžete někoho ubytovat? Vyplníte údaje a dostanete se do registru. Web organizuje konsorcium nevládních organizací.

SupportUkraine.cz – přímá pomoc na obranu ukrajinskému lidu, kterou zřídila ukrajinská ambasáda v Praze. Za shromážděné peníze nakupují obranný materiál pro vlastní bojové síly. K 2. březnu poslali lidé už více než 316 mln. korun. Za 184 mln. velvyslanectví zakoupilo zbraně a poslalo do bojové linie.

Již jsi hlasoval(a)!
Avatar photo
Autor článku

Studentka vysoké školy, markeťačka, ale hlavně milovnice kávy a psů.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.