Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Influenceři

Světoví sportovci s vlastním YouTube kanálem

Reading Time: 18 min. čtení Úspěch, sláva, peníze, vliv, to všechno je realita pro profesionální sportovce. Přestože ve svých životech dosahují nebývalých úspěchů a jsou známí po celém světě, stále více z nich hledá vyžití i mimo sport.

V dnešním digitálním světě představuje velké lákadlo vedle sociálních sítí i oblíbený videoportál YouTube. Není to zábava pouze pro „obyčejné smrtelníky“, ale míří sem právě i vrcholoví sportovci. Pojďme si některé z nich představit.

Stephen Curry

Trojnásobný vítěz NBA za Golden State Warriors a jeden z nejlepších basketbalistů v historii má svůj vlastní YT kanál už několik let. Během toho vytvořil několik vlastních pořadů, jako např. 5 Minutes from Home, kde cestou domů ze zápasu zpovídá ve svém voze sportovní nebo hudební osobnosti (Nipsey Hussle, Joel Embiid, E-40 aj.) nebo loňskou pandemickou sérii State of Inspiration, kde během lockdownu přes Skype vedl rozhovory např. s Billem Gatesem nebo Dr. Faucim.

Curry nicméně není nikterak pravidelným přispěvatelem a v současné době na YT nepřidal nové video cca půl roku. Přesto mají některá jeho videa zajímavá poselství a obsah, ať už ze sportovního či hudebního odvětví, ale také vážné debaty ve zmiňované sérii SOI nebo Instagramový rozhovor s Barackem Obamou.

Přestože není Curry tolik aktivní, tak se může pochlubit více než slušným počtem odběratelů svého kanálu: přes 1,5 milionu. Jiná písnička je to na Instagramu (přes 40 milionů followerů), kde @stephencurry30 přispívá neustále, a vedle basketbalu zde ukazuje i svou filantropickou a humanitární činnost.

Mo Farah

Britský běžec a čtyřnásobný olympijský vítěz se somálskými kořeny se také jeden čas věnoval postováním videí na YT. Farah na svém kanálu během aktivního závodění dával fanouškům možnost nahlédnout do tréninkového režimu, předával užitečné tipy a metody a zároveň poskytoval svůj pohled na závody či soutěže. Občas natočil i nějaký vlog, ať už to byl odpočinkový den nebo tréninkový.

Svůj kanál Mo spustil v květnu 2017 s cílem odpovědět na nespočet fanouškovských dotazů právě ohledně trénování, jídla, zákulisí sportu nebo i z jeho osobního života. Platforma sociálních sítí mu ale nestačila, tak si řekl, že nejjednodušší cestou bude YouTube.

V jednotlivých videích popisuje své úspěchy se zvláštním zaměřením na olympijská zlata z Londýna 2012 a Ria 2016. Možná se ale více vyplatí sledovat @gomofarah na Instagramu (1,1 milionu followerů), protože poslední aktivita na YT je starší více jak osm měsíců, čímž pádem nelze Mo Faraha označit za aktivního youtubera. Navzdory tomu jeho kanál má více jak 170 tisíc odběratelů, což je na sportovce se zaměřením na běh dost slušná porce.

Tom Daley

Britský olympijský zlatý medailista a televizní osobnost je se svým YT kanálem přesný opak od dvou výše jmenovaných. Jako první britský skokan do vody získal čtyři olympijské medaile a v tomto sportu se řadí mezi naprostou špičku, což potvrzuje i titulem pětinásobného evropského šampiona ve skoku.

Svůj kanál založil v srpnu 2010, což tedy s přehledem značí nejdelší životnost. Nová videa Daley přidává prakticky ob den a mezi jeho oblíbené formáty patří vlogy, kde odběratelům popisuje své dny, aktivity, tréninky, eventy, apod.

Během lockdownu pravidelně sdílel své domácí tréninky pod hashtagem #DaleyWorkout, ale je možné najít taktéž občasné recepty na jídlo. Daley tuto platformu využívá velice zdatně a je skvělým příkladem sportovce, který pomocí kamery může fanouškům dát nefalšovaný pohled „behind the scenes“ vrcholového sportu.

V prosinci 2013 ve videu také oznámil, že je od začátku roku ve vztahu s mužem. Toto oznámení vedlo k nespočtu rozhovorů, ve kterých média řešila jeho orientaci, kterou Daley sám nechtěl specifikovat, aby se po své první zlaté olympijské medaili v Tokiu označil za gaye.

Mezi jeho velké koníčky patří pletení a háčkování, čemuž věnuje velkou pozornost jak na svém YT kanále, tak i na separátním IG účtu @madewithlovebytomdaley. Pro tokijské LOH si sám upletl svetr s olympijskou tématikou, což byl jeho charakteristický prvek pro dané hry, stejně tak jako když během podporování svých kolegů pletl v hledišti další svetr.

Daley se těší obrovské popularitě, jeho YT kanál má přes 1,2 milionu odběratelů, háčkovací IG má téměř 1,5 milionu followerů a @tomdaley má necelých 3,5 milionu.

Ben Foster

Tento anglický fotbalový brankář londýnského Watfordu se po britských ostrovech proslavil mimo jiné jako cycling GK. Veterán anglické brankářské školy strávil několik sezón ve slavném Manchesteru United, za který si ale připsal pouhých dvanáct startů. Nejvíce si jich v nejvyšší soutěži připsal za West Bromwich Albion a právě Watford, kdy v obou klubech dosáhl statutu legendy díky svému přístupu, fotbalovým dovednostem a v neposlední řadě také charakteru.

Byť nepatří mezi úplnou špičku ve svém oboru, tak si značnou popularitu mezi nestrannými fanoušky získal právě díky YT kanálu, který spustil loni během lockdownu. Pomocí GoPra natáčí vlogy ze svých cyklistických toulek, zápasů Watfordu nebo tréninků.

Unikátní jsou videa z fotbalových zápasů, kdy Foster umístí kameru do své branky a natáčí celý průběh utkání, čímž získá naprosto dokonale exkluzivní záběry, které divák v televizi neuvidí + peprné reakce tohoto brankáře, protože řekněme si na rovinu, Watford nepatří mezi top týmy Anglie.

Mezi videi se tak objevují záběry, kdy Foster musel dochytat zápas se zlomeným prstem na ruce, kdy chytil penaltu a stal se mužem zápasu, nebo kdy naopak svou chybou připravil tým o body a nadává si sám sobě do zkur****** čur***.

Tento kanál je opravdu neotřelá sonda do života profesionálního sportovce populárního sportu a naprostý must-see pro všechny milovníky fotbalu. Není divu, že během krátké doby si Foster dokázal vybudovat velkou fanouškovskou základnu a více než jeden milion odběratelů.

Oproti tomu jeho IG účet @benfosters čítá „pouhých“ 356 tisíc followerů a IG účet @thecyclinggk s 236 tisíci followery se zaměřuje přímo na jeho cyklistický koníček a vše okolo. Neznamená to ale, že by se každé video soustředilo jen na prostředí cyklistiky, v nedávném rozhovoru do svého podcastu ze začátku roku si pozval brankáře Arsenalu Aarona Ramsdalea, s kterým probíral celou jeho dosavadní fotbalovou kariéru.

Popularita Bena Fostera raketově stoupá, což mělo za následek vznik zmiňovaného podcastu @thefozcastpodcast, kde zpovídá nejzajímavější osobnosti ze sportu a YouTube. Aby ale vše nebylo jenom růžové, tak s jeho aktivitami začíná mít problém vícero lidí z tréninkového štábu Watfordu a i mnoho fanoušků.

Ve druhé lize směl Foster používat kamery GoPro a záběry ze zápasů, nicméně po postupu do Premier league mu bylo toto zakázáno a Foster tak musí používat jiné alternativní záběry. Někteří fanoušci se také bouří a požadují jeho okamžitý odchod z klubu, protože jim přijde, že se věnuje více youtubování než chytání.

Velká vlna nevole vznikla po domácím zápase s Liverpoolem, kdy ve svém videu vychvaloval hvězdu konkurenčního týmu Mohameda Salaha a celkově ofenzivní kvalitu soupeře, ale také kvůli tomu, že své VIP vstupenky na domácí zápas dal liverpoolskému MMA zápasníkovi Paddy Pimblettovi. Ten následně pořvával nevhodné pokřiky na adresu Watfordu a byl i vyhozen ze stadionu.

Frustrace z těchto aktivit narůstá i v trenérském štábu, kterému přijde, že nejzkušenější a nejstarší hráč v klubu by měl jít mladším hráčům příkladem a svému klubu by měl odevzdávat stoprocentní oddanost a nasazení.

Tehdejší trenér Claudio Ranieri se svého brankáře zastal a dodal, že na tréninku vždy odevzdává maximum a pokud se v pokročilém věku stará o svou budoucnost, tak jedině dobře pro něj. Nutno podotknout, že Ranieri už Watford netrénuje a přišel tam téměř pětasedmdesátiletý Hodgson. Uvidíme, jaké pochopení bude mít pro Cycling GK on.

Kevin Durant

Durant je dalším basketbalistou s vlastním YT kanálem. Tento dvojnásobný vítěz NBA a v současné době křídlo týmu Brooklyn Nets se začal angažovat na YouTube v roce 2017. Nejprve navštívil jejich centrálu v Kalifornii, aby si o pár měsíc později založil vlastní kanál a začal postovat videa.

Jeho vysvětlení? „Jsem dost nadšený, protože jsem si nedávno odstranil veškeré sociální sítě. Zrušil jsem Instagram, Twitter a všechny tyhle věci, abych si udržel nějaký odstup. Ale pak mě ukecali do tohohle YouTubu.“ Od té doby Durant víceméně pravidelně postuje různý obsah na YT, ať už vlogy, rozhovory, podcasty nebo minisérie. Popisuje své zkušenosti mimo palubovku, ale také interní basketbalové zajímavosti.

Jedno z jeho nejvíce sledovaných videí je Durantův trip do Indie, kde vznikla NBA akademie a který zobrazuje jeho vlastní charitativní činnost. Na vlastní oči se divák může přesvědčit o obětavosti, dosahu a aktivní pomoci komunitě, jakou sportovec může poskytnout lidem v nouzi.

Na svůj kanál nahrává také podcast ETCs a v jeho posledním díle Durant zpovídá legendu basketbalu Isiah Thomase. Svým více jak 773 tisícům odběratelům tak má co nabídnout.

Jamie O’Brien (JOB)

Profesionální surfař ze severního pobřeží Havaje je velice aktivním youtuberem. Ať už na svém kanále nebo na YT kanále RedBullu, kde byl hlavní tváří surfařské série Who is JOB, která měla úctyhodných devět sezón. Tato show nás bere do života toho surfařského šampiona, který se svou crew objíždí svět a nechává fanoušky nahlédnout do svého života na surfu a vlnách.

Pomocí kamer GoPro a kamarádů ochotných udělat cokoliv se JOB vydává vstříc novým vlnám a dobrodružství, které pak vyústí v povedené záběry do této show, nebo také nepovedené záběry do vlogů či funny moments. Sám O’Brien je mistrem těch nejprestižnějších surfařských soutěží jako třeba Pipeline Masters.

Jeho kanál čítá téměř 780 tisíc odběratelů a díky své zásadě „každé pondělí nové video“ poskytuje pravidelný náhled do tohoto krásného sportu. Na svém IG účtu @whoisjob sdílí mimo jiné své surfařské reels pro více jak milion followerů.

Mark McMorris

U prkna ještě zůstaneme, avšak z vln oceánu se přesuneme na zasněžené svahy ke kanadskému snowboardistovi. Specializací Marka McMorrise je big air a slopestyle, z něhož má dokonce tři bronzové medaile ze ZOH 2014, 2018 a 2022.

Dále má několik zlatých a stříbrných medailí z aspenských Winter Games, kde se stal i světovým šampionem v big airu v roce 2021. Snowboard mu tedy jde a potěšení z toho mají i fanoušci, protože McMorris se nebojí vzít kameru s sebou ani na závody.

Jeho úspěch na YT zaručila série BTS RAW, kde s minimálním editem a značnou syrovostí ukazuje dennodenní zážitky a momenty ze života profesionálního snowboardisty. Díky unikátním záběrům si fanoušek může připadat téměř jako moucha na zdi, jelikož ta perspektiva a pohled na snowboarding je opravdu z první ruky.

Je až s podivem, že takový skvost, jako je tento kanál, nemá ani 40 tisíc subscriberů. Více jich má na IG, kde na jeho účet @markmcmorris s 828 tisíci followery pravidelně přibývají nové příspěvky.

Juju Smith-Schuster

Pětadvacetiletý wide receiver Pittsburghu Steelers v NFL si vybudoval solidní fanouškovskou základnu napříč všemi sociálními sítěmi. Draftován byl v druhém kole v roce 2017 a je držitelem několika rekordů, např. nejmladší hráč s 2500 receiving yardy.

Jeho obrovská vášeň pro videohry je známou věcí a jeho sociální aktivita ho řadí mezi nejvíce marketable hráče v NFL. Největší aktivitou oplývá na YouTube, TikToku, Twitteru a Twitchi, kde velice často pořádá live streamy Call of Duty nebo Fortnite.

V roce 2018 se účastnil Fortnitového streamu s rappery Drakem a Travisem Scottem, jehož sledovanost trhala rekordy. Jeho YT kanál má více jak milion odběratelů, kteří se mohou kochat životem profesionálního hráče amerického fotbalu, různými vlogy, výlety nebo gamingem. Videa postuje nepravidelně, o čemž informuje i na svém IG @juju, kde má více jak tři miliony lidí.

Zároveň vytvořil gamingový @teamdiverge, který má za cíl spojovat gamery ze všech komunit do jedné a spolutvořit herní kulturu.

Již jsi hlasoval(a)!
Adam Fedrhanc - Clickbait
Autor článku

Normálně jsem introvertní, ale po čtyřech pivech nezavřu pusu.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.