Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Inspirace

Jak se nezbláznit ze sítí? 5 praktických rad od social media managera

Reading Time: 10 min. čtení Social media manageři tráví na sociálních sítích až nebezpečně hodně času a sítě je živí. Proto jsem si říkal, že bych jako jeden z nich mohl sepsat pár praktických technik, které sám využívám k tomu, abych se ze sítí nezbláznil.

digitalni detox

Sociální sítě nás chtě nechtě velmi ovlivňují. Jako social media manager mám na starosti i profil @bud.safe.online, na kterém ukazujeme, jak se bezpečně chovat na internetu. V rámci tohoto profilu se zabýváme také digitální hygienou a snažíme se naše followery naučit, jak vůbec ke konzumování obsahu na sítích racionálně přistupovat. Sám se tímto tématem také často zabývám.

Sepsal jsem několik praktických rad, které mi dlouhodobě pomáhají kompenzovat čas strávený na sítích. Je to balíček malých i větších změn, které je (alespoň v mém případě) přínosné aplikovat, obzvlášť pokud se často pohybujete v online prostoru. Pěvně věřím, že i vy si v článku najdete alespoň jeden tip, který vám pomůže.

1. Osekejte sociální sítě

Sociální sítě nás ovlivňují ve velké míře, mají vliv na duševní zdraví, způsob komunikace, sociální vztahy i chování. Nepochybně mohou být zdrojem radosti či jiné pozitivní emoce. Z výzkumů však vychází, že jejich nadměrné používání může vést k úzkostem, depresím a pocitům osamělosti. V dnešní době jsou navíc přeplněné negativními zprávami a dezinformacemi.

Co se s tím dá dělat?

Jednotlivé platformy umožňují sledovat čas strávený na sítích. Dejte si reálný limit a netravte v aplikacích tolik času. Limit lze navolit přímo v jednotlivých aplikacích. Sledovat čas u obrazovky však lze také přímo v nastavení telefonu a je jedno, jestli máte Android nebo iOS zařízení. Funkce se nazývají Digitální pohoda (Android) a Čas u obrazovky (iOS). Zde mám nastavené limity, které vím, že jsem schopný dodržet. Snažím se dodržovat i další časová omezení – do 9:00 sociální sítě vůbec neotvírám a to samé platí od 23:00. Ruší vás sociální sítě při práci na počítači? Existuje jednoduché řešení. Do webových prohlížečů lze nainstalovat speciální pluginy, které vám přístup k sociálním sítím (třeba jen dočasně) zablokují.

2. Konzumujte obsah vědomě

Aktuální obsah na sociálních sítích vám pozitivní náladu zrovna nepřinese. Válce na Ukrajině se v online prostoru jen tak nevyhnete. Obsahu nejen o samotné válce je v online prostoru přehršel, objevuje se také spousta nepravd a dezinformací. Algoritmy navíc přiživují senzace a většinou se k vám dostane jen to nejpeprnější. Proto považuju za nezbytné konzumovat obsah vědomě. 

Jak k tomu přistupuju?

Pečlivě si vybírám, koho budu sledovat. Chci mít přehled, chci být informovaný, ale zároveň se z toho nechci zbláznit. Sleduji proto jen kvalitní zdroje – např. twitterový účet Filipa Horkého, na Instagramu pak @voxpot_reporters nebo svěží @jsemvobraze. Pomohla mi i podstránka Reuters – Fact Check Headlines, kde se objevují analýzy článků i příspěvků ze sociálních sítí. Sám jsem byl překvapený, kolik z toho, co se objeví, vůbec není pravda. Nesleduju zprávy celý den. Ráno a večer se jednou podívám na kvalitní zdroje a vím, že jsem kvalitně informován.

3. Vypněte či omezte notifikace

Buďme k sobě upřímní. Notifikace jsou zlo. Vyrušují vás od práce, kazí mezilidské vztahy a ruší vaši pozornost několikrát denně. Často jsem se přistihl, že kvůli notifikaci odemknu telefon, kouknu na notifikaci, pak ale v aplikaci strávím x dalších naprosto zbytečných minut. Aplikace jsou navíc tak chytře nadesignované, že občas ani nevím, co jsem vlastně v appce chtěl udělat. Počet zvednutí telefonu do ruky je za mě ještě užitečnější metrika (oproti času u obrazovky), kterou sledovat. Pomáhá totiž předcházet problému.

Jak k notifikacím přistupuju?

Většinu notifikací mám vypnutou. Individuálně je pak zapínám/vypínám podle aktuálních potřeb. Zde je třeba si uvědomit, že na zprávu/mail ve většině případech nemusíte odpovídat ihned. Lidé si tak nějak zvykli a považují za normální, že pokud vám napíší na Messenger, odpověď dostanou do pár minut. To ale není vaše povinnost. Přednost by mělo mít vaše zdraví.

Chceš něco najít, ale nevíš, co máš hledat. V každém z nás tkví nekonečná touha a očekávání. Hluboko uvnitř stále čekáme, že se stane něco lepšího. To je ten důvod, proč několikrát denně kontrolujeme sociální sítě. – Thich Nhat Hanh

4. Meditujte

Po hodinovém sledování TikToků, které jistojistě stejně jako já konzumujete za účelem průzkumu, se váš mozek rychle adaptuje na rychlost TikToku. Meditace mi umožňuje zpomalit.

Jak k meditaci přistupuju? 

Zhruba 3 měsíce testuji aplikaci Balance, která byla mimochodem vyhlášená Googlem aplikací roku 2021. Snažím se meditovat 10 minut denně a díky téměř okamžitým výsledkům se mi to daří plnit. Appka je extrémně jednoduchá, jsou k ní potřeba pouze základní znalosti angličtiny. Doporučuji např. meditaci Wake Up a také plány Foundations, ve kterých vám příjemný hlas vysvětlí základy meditačních technik. Délka pozornosti člověka, který běžně konzumuje obsah na sítích, může být smutně krátká. Zkuste ale pár dní meditovat a věřím, že poznáte rozdíl.

5. Zapojte volnočasové aktivity

Pokud ze svého volného času z části (nebo úplně) vyjmete konzumaci obsahu na sítích, budete mít desítky volných minut k dobru. Člověk, který se nudí, má velkou tendenci k tomu, aby sáhnul po telefonu.

Jak s volným časem naložit?

Proaktivně hledejte alternativní činnosti. Vzpomeňte si na to, co děláte rádi. Vzpomeňte si, co byste rádi dělali, ale říkáte, že na to nemáte čas. Naplánujte si volný čas předem. U mě je to třeba skateboarding, fotografování, sport a v neposlední řadě sauna, kterou taky považuju za super kompenzaci času stráveného na sítích. Čím vyplníte nově nabitý čas vy?

Pokud byste si chtěli přečíst podobný článek od někoho, kdo se mentálním zdravím zabývá a je vystudovaný profesionál, mrkněte na článek od psychologa Tomáše Kvapilíka. Najdete ho tady.

Již jsi hlasoval(a)!
Autor článku

Velmi špatný hráč hry Městečko Palermo.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.