Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Influenceři

Khaby. 132 milionů followers bez jediného slova

Reading Time: 11 min. čtení Jak se zrodila hvězdná kariéra TikTokera Khabane aka Khaby Lame, který v současné době drží druhé místo v počtu sledujících na této platformě?

Khaby Lame spolupráce a profil

Před dvěma lety přišel o dělnickou práci kvůli koronavirové pandemii. Nyní podepsal smlouvu s oděvním gigantem Hugo Boss (psali jsme zde) a objevil se v kampani po boku superstars jako je Kendall Jenner či Justin Bieber.

Čím Khaby Lame – dvaadvacetiletý “Tichý milionář” uchvátil svět?

Khabane Lame je světoobčanem – jeho kořeny jsou v Senegalu, vyrostl v Itálii (přestože dodnes nemá italský pas a občanství) a jeho život připomíná americký sen. Pochází z velmi skromných poměrů, se svými rodiči a třemi sourozenci vyrostl v malém sociálním bytě ve městě Chivasso blízko Turína. Už jako teenager prošel řadou manuální prací.

Když v roce 2020 na Itálii udeřila koronavirová epidemie v celé svojí síle, byl vyhozen z práce operátora CNC vozíku v továrně.

To se stalo motivací k tomu, aby změnil svůj život a navždy také tok událostí. Začal pravidelně publikovat na TikTok pod nickem Khaby Lame, přestože jeho otec jej od tvorby odrazoval, protože to považoval za ztrátu času. Jeho raná tvorba byla v italštině s italskými titulky anebo zahrnovala taneční videa.

První tiktokové video publikoval v březnu 2020 a ke slávě jej katapultovalo, když našel svůj “schtick” – němá videa založená na jeho komediálním talentu a výrazné mimice, která přímo kontrastuje s jeho minimalistickým bodylanguage.

Tvorba, která jej udělala hvězdou, je velmi jednoduchá – reakce na překombinované a za vlasy přitažené “návody” a lifehacky. Ve svém zatím nejúspěšnějším videu s názvem Summer is coming vidíme záběry jiného influencera, který si chystá “vodní postel”: na hladinu bazénu pokládá deku a polštáře a pak na plovoucí pokrývku skáče. Střih – na obrazovce se objeví Khaby s kritickým výrazem, vzrušeně si položí na hladinu bazénu nafukovací lehátko a v klidu, pomalu si na něj lehne. 

Celé video zakončuje satirickou grimasou, jako by chtěl říct – vidíš, TAKHLE jednoduché to může být!

@khaby.lame

Summer is coming 😂😂L’estate sta arrivando 😂😂#learnfromkhaby #LearnWithTikTok #ImparaConTikTok

♬ suono originale – Khabane lame

Khaby si nestřílí jen z ostatních digitálních tvůrců, rád upozorňuje i na absurdity filmové. V jiném videu vidíme záběry, jak dva gangsteři kopnutím otevírají dveře – střihem se dostáváme do pokoje Khaby Lame, který pomalu jde ke svým dveřím, bere za kliku a otevře je.

Celou akci několikrát zopakuje, jako by se chtěl ujistit, že všichni opravdu pochopili, že rozkopnout dveře dokořán je zřídkakdy ten nejefektivnější způsob manipulace s dveřmi.

V čem je tajemství úspěchu jeho videí?

Univerzální jazyk

To, že Khaby Lame ve svých videích nemluví, je podle mnohých klíčem k jeho masivnímu úspěchu. Absence slov znamená absenci jazykové bariéry – jeho videa tak měla možnost oslovit jak anglicky mluvící publikum, tak publikum, které angličtinu neovládá. Přestože Khabane sám hovoří plynně anglicky a italsky, tajnou ingrediencí jsou právě grimasy, kterým každý rozumí a body language, který nepotřebuje vysvětlivky. 

Autenticita

Slovo, které skloňují všechny příručky o tom, jak zaujmout generaci Z. A také Y. A jistě také generaci jiných písmenek. Autenticita vede, buďte autentičtí, přirození, bezprostřední, buďte svoji, když nebudete autentičtí, nebudou vás chtít “ti mladí” sledovat. 

Digitálnímu tvůrci Khaby Lame se to podařilo – právě jeho nenucená vtipnost, to, že “netlačí na pilu”, je důvodem jeho růstu. Stal se “Everymanem” internetu – každý z nás se s ním může ztotožnit, každý jím může být. A proto jej sledujeme.

V dubnu roku 2021 překonal v počtu sledujících ve své domovské Itálii dosavadní jedničku, influencera Gianlucu Vacchi a rozdíl mezi oběma muži nemohl být více patrný. Zatímco padesátiletý Vacchi žije rozmařilým životem playboye, ženatého s o polovinu mladší modelkou, s dokonalým vypracovaným pokérovaným tělem, Khaby Lame postoval svá videa ze špatně osvětleného skromného pokojíku, který sdílel se svým bratrem. 

Nabízel svým followerům právě onu tolik žádanou, tolik opěvovanou, úlevnou autenticitu. 

Meme paige bait

Jeho content je výborným zdrojem pro meme stránky, které stahují jeho tiktoková videa a repostují je na Instagram pro snadný dosah anebo užívají jeho výraznou mimiku pro reakční obrázky a memes. Jeho videa lidé také často sdílí na Twitteru, kde se šíří dále a zasahují nové a nové uživatele. Cílovou skupinu, která není tradičním fanouškem Tiktoku. 

Je to skutečně TAKHLE jednoduché? Opravdu stačí k fenomenálnímu úspěchu “jen” natáčet videa, kde beze slova otevíráte dveře? Samozřejmě že nestačí. If it was easy, anyone would do it! 

Věc, která je při líčení suksesu internetové senzace Khaby Lame opomíjena, je jeho nepochybný komediální talent a smysl pro timing.

Jako své vzory udává komiky Willa Smithe a Eddie Murphyho. Zejména druhý jmenovaný herec proslul svým nonverbálním herectvím. Důležitým faktorem k úspěchu, který často zdůrazňuje sám Khaby Lame, je také konzistence a vytrvalost. Publikuje nová videa téměř každý den, přestože už to dávno nedělá z pokojíčku v sociálním bytě svých rodičů. 

Jeho majetek je odhadován na 13 milionů dolarů a stojí za ním tým lidí, kteří budují brand. 

Co o Khabym určitě nevíte

Je praktikující muslim. 

Přestože proslul jako TikToker, má i svůj YouTube účet založený 4. dubna 2016 – dosud tam však nepublikoval žádné video. Zato je velmi aktivní na Instagramu, kde má jeho účet přes 13 milionů followerů – většina obsahu je však derivátem TikToku.

O svém soukromí mluví jen velmi zřídka, víme však, že je šťastně zadaný – dlouhodobě chodí s devatenáctiletou dívkou jménem Zaira Nucci, která studuje interiérový design. V roce 2021 oznámili svoje zasnoubení. 

Khaby Lame profil
Khaby Lame

Spolupracím na Tiktoku se nebrání – jeho cena za sponzorované video je údajně 50 tisíc dolarů. Finanční motivace pro něj je důležitá – když začal s TikTok tvorbou, jedním z jeho snů bylo vydělávat dost na to, aby mohl svým rodičům koupit dům a zabezpečit je. 

Proslul jako skromný kluk z chudých poměrů, ale s přibývajícím majetkem mohl dát průchod své rozmařilejší stránce. Miluje módu a rád si dopřeje i high-fashion značky jako je Gucci. Jinak však sám sebe popisuje jako “normálního dvaadvacetiletého Itala,” který nejraději ze všeho paří počítačové hry.

Přestože od jednoho roku svého života bydlí v Itálii, nemá italský pas – jen senegalské občanství. To okomentoval slovy “Nemusím mít list papíru na to, abych věděl, že jsem Ital.” 

Sledujete Khaby Lame? Letos máte možnost ho “sledovat” v Praze naživo. Zavítá tam totiž jako host galavečeru Global Social Awards, který se odehraje 25. května v Praze a ve virtuálním prostoru. 

Již jsi hlasoval(a)!
Avatar photo
Autor článku

Stand-up komička, moderátorka, lektorka a scénáristka.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.