Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Influenceři

Nejslavnější mámy českého Instagramu

Reading Time: 15 min. čtení Herečky, zpěvačky, influencerky a také: mámy. Jak to mají se sdílením fotek svých dětí české osobnosti?

Fenomén sharentingu jsme otevřeli již v jednom z předchozích článků. Sociální sítě jsou nedílnou součástí našich životů a jen těžko se odolává tomu, abychom se sem tam nepochlubili fotkou nebo videem svých ratolestí.

Ale co když vás na Instagramu sledují desítky nebo dokonce stovky tisíc lidí? Jaký přístup byste zvolili? Sdíleli byste i s takto velkým publikem identitu svého dítěte?

Nikol Leitgeb

Nikol patří k nejsledovanějším a nejvlivnějším tvůrcům na Instagramu v Česku. Její online počínání na zmíněné síti sleduje 651 tisíc lidí. Ještě pár let zpátky Nikol sdílela pouze svůj vlastní život, teď už se však na jejím profilu objevují stále častěji a častěji i její synové.

Mates alias Radovan je jedním z nejznámějších dětí českého Instagramu. Jeho smysl pro komediálnost již od útlého věku je opravdu k popukání a Nikol docela pravidelně sdílí vtipné příhody i se svým publikem. Menšímu Tobiasovi podle jeho tmavé kštice zase přezdívá Mauglí. I ten plní instagramový profil poměrně často.

Sama Nikol se vyhraňuje proti tzv. dokonalému instagramovému „mama“ životu a publikuje svůj život tak, jak se děje, a to bez filtru a jinak upravených fotek.

Vedle Instagramu a moderování na Evropě 2 se Nikol věnuje spolu s kamarádkami Veronikou Arichtevou a Martinou Pártlovou podnikání v podobě prodeje vlastního merche pod názvem 3v1. Na Instagramu značky i na samotném e-shopu se často objevují také tváře obou synů.

Tereza Ramba

Přesným opakem Nikol, co se týká sdílení identity svých dětí, je herečka Tereza Ramba. Ta si na soukromí své rodiny opravdu potrpí. Na fotografiích ani na videích není dětem vidět do obličeje. Nejen, že neukazuje tváře dětí, ale dokonce dost dlouhou dobu neprozrazovala ani jméno staršího syna a oslovovala ho přezdívkou.

I přesto, že si Tereza své soukromí velice chrání, tak se svým publikem pravidelně sdílí střípky každodenního života. Její profil plní spíše fotografie z každodenního živote než ty vyumělkované. Možná i právě proto je na sociálních sítích tak oblíbená.

Berenika Kohoutová

Také Berenika na svém instagramovém profilu sdílí především svou vlastní tvář. Sem tam se objeví i fotografie dcery, ale na spoustě z nich jí není vidět do tváře. Berenika volí takovou zlatou střední cestu ve sdílení fotografií svého dítěte s veřejností.

Veronika Arichteva

Veronika se svým více než půl milionem sledujících příliš neřeší, zda svého syna Luku sdílet nebo ne. Proto hned po rozkliknutí jejího profilu uvidíte několik jeho obrázků. Veronika také v jednom z rozhovorů prohlásila, že fotografie Luky využívá k placeným spolupracím.

Instagram je totiž součástí její obživy a nevidí na tom nic špatného. Současně si však dává pozor, aby se nejednalo o fotky, které by v budoucnu mohly syna nějak kompromitovat.

Spolu s Nikol Leitgeb a Martinou Pártlovou provozuje Veronika značku 3v1, na jejímž Instagramu se také pravidelně objevuje tvář synka.

Monika Bagárová

Slavná zpěvačka patří mezi vůbec nejsledovanější a zároveň nejvlivnější profily českého Instagramu. Od té doby, co se stala maminkou, tak se významnou součástí obsahu na jejím instagramovém profilu staly fotografie a videa dcery Ruminky. Ta se objevuje ve většině příspěvků, a to i v těch reklamních.

Vedle klasických reklamních příspěvků na osobním instagramovém profilu Moniky se tvář dcery Rumii objevuje i v televizních reklamních spotech a venkovních plakátech kosmetické a hygienické značky Linteo.

Nikol Moravcová

Vedle dokonale sladěného feedu vás při pohledu na profil Nikol Moravcové uhranou velké oči její dcery Violky. Jako známá influencerka je zvyklá se svými sledujícími sdílet svůj každodenní život. To se nezměnilo ani po narození dcery, která se teď objevuje ve většině příspěvků a na svůj nízký věk má už dost širokou digitální stopu.

Na druhou stranu si Nikol, stejně tak jako ostatní zmíněné maminky, dává pozor, aby se nejednalo o obsah, který by dítě mohl poškozovat.

Lucie Gránová

Lucie patří ke skupině vůbec prvních influencerů v Česku. Je tedy již od mládí zvyklá sdílet se svým publikem svůj život. Není tomu jinak ani po narození dcery Emy. Klasický obsah teď střídají fotografie a videa usměvavé holčičky. Ta se ukazuje i na reklamních příspěvcích.

Lucka spolu se sestrou Nicole a kamarádkou Markétou Gajdošovou, jež jsou také známé influencerky, provozují úspěšnou značku MG. Ta nabízí zákazníkům kvalitní potraviny, různé tyčinky, ořechová másla atp. I na Instagramu této značky se občas objevují fotografie dcery Emy.

Aneta Krejčíková

Každodenní strasti a veselosti mateřského života. Tak bychom mohli popsat Instagram slavné herečky Anety, která je ve sdíleném obsahu dost autentická a svým sledujícím servíruje život tak, jak ho zrovna prožívá.

Herečka se již před nějakým časem stala maminkou a od té doby profil na Instagramu plní i roztomilé tváře jejích dvou dětí. Sem tam se děti objeví i na reklamních příspěvcích.

Dominika Šťovíčková

Dominika je další výraznou tváří na pomyslném instagramovém poli influencerů. Dříve se na sociální síti objevovala pouze po boku svého přítele Erika – známého také díky YouTube kanálu ViralBrothers.

Posledních pár let však Dominika komunikuje už na svém vlastním profilu @mamadomisha, kde každodenně se svými sledujícími sdílí rodinnou reality show. V hlavní roli je i pětiletý syn Anakin a tříletá dcera Málinka.

Dominika je na sociálních sítích pravidelně aktivní a vedle vlastního podnikání spolupracuje se známými značkami. Na těchto reklamních příspěvcích se však děti neobjevují, jejich tváře Dominika sdílí pouze na klasických příspěvcích. Z dovolené, z rodinných oslav nebo jen z běžného každodenního života.

Dominika nám dokonce napsala, jak přistupují ke sdílení dětí na svých sociálních sítích, které denně sleduje statisíce uživatelů:

Naše cesta byla velmi přirozená. Sdíleli jsme mnoho let náš osobní život jako takovou malou reality show dávno před tím, než jsme se stali rodiči. A tak pro nás bylo naprosto přirozené sdílet i těhotenství a částečně i den narození našich dětí a dále všechny ty další běžné radosti. 

Postupně jsme si s věkem dětí začali uvědomovat, že tak velká popularita by pro ně mohla být časem obtížná, a tak se postupně přizpůsobujeme. Neukazujeme, kde žijeme a kam naše děti chodí do školky. Zůstane to tak i nadále, až začnou navštěvovat školu a různé zájmové kroužky. Děti samozřejmě neukazujeme v pro ně nepříjemných situacích, i když to občas může vypadat zábavně, jsme si vědomi, že by je to mohlo v pubertě ovlivnit a ony by se mohly stát terčem posměchu. Proto jsem i například smazala video o tom, kde sdílím (ústně vyprávím) zkušenost s odplenkováním, aby ani takovéto téma nemohlo našim dětem nijak ublížit.

Odmítám spolupráce, kde je po mně vyžadováno, abych fotila na propagační post děti. Co ale sdílíme, protože většinou žádáme o radu naše sledující (rodiče), jsou nemoce, které potkají naše děti. Rady a zkušenosti naší komunity pak předáváme dále. Již mnohokrát se nám stalo, že jsme „naším příběhem“ pomohli také někomu jinému.

Například, když jsme loni zjistili, že náš syn má boreliozu, veškeré informace o této zákeřné nemoci jsme sdíleli i s naší komunitou a následně dostali nespočet zpráv, jak naše šíření informací a léčba pozitivně pomohla někomu ze sledujících. Zde je tedy krásný příklad toho pozitivního dopadu. Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby nás nic takového nepotkávalo, ale když se stane, má to i své dobré stránky.

Katka Kvapilíková

Profil @svetpodlekatky už dávno není jen o knihách a pejskovi Aronovi. Před necelými třemi lety se Katce a jejímu manželovi narodil syn Filípek. Od té doby se rodinný život stal běžnou součástí obsahu Katčina profilu na Instagramu.

A jak nad sdílením fotografií syna Filipa sama Katka spolu s manželem uvažují? „Nad sdílením Filípka určitě vždy přemýšlíme. Je potřeba si uvědomit, že cokoliv zveřejníte, na internetu zůstane, i když to třeba později smažete. Snažíme se Filípka respektovat a nesdílet obsah, který by mu později mohl vyloženě uškodit, například nahota. Na druhou stranu vnímám i tu pozitivní stránku online světa, a to je třeba inspirace. V tomto případě v rodičovství, aktivitách s dětmi apod.“

Sdílet či nesdílet?

V otázce, zda sdílet s širokým publikem tvář své ratolesti, mají české influencerky a slavné osobnosti celkem jasno. Některé si soukromí chrání více, jiné však rády publikují autentický obsah ze života, včetně obrázků dětí.

A co si o tom myslí děti? Jejich názor bude určitě odlišný, pokud bychom se jich zeptali teď, v pubertě nebo za pár let v dospělosti.

Již jsi hlasoval(a)!
Autor článku

Píšu, jím, směju se a žiju, hlavně teda online.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.