Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Sociální sítě

Aplikace BeReal vás vrátí do reality. V čem je její kouzlo?

Reading Time: 6 min. čtení Přirozené fotky bez úprav, kouzlo momentu a trocha toho pohledu do soukromí. BeReal rychle roste a v počtu stažení dohání třeba Instagram.

BeReal je alternativní sociální síť, která má za cíl ukázat nepřikrášlený pohled na životy ostatních. Aplikace jednou denně v náhodný čas vybídne uživatele, aby vyfotili a zveřejnili jednu fotografii a ukázali tak svým sledujícím, co právě dělají.

Díky tomu, že uživatelé nemají možnost fotografii upravit nebo k ní přidat filtry, má aplikace BeReal nabídnout autentičtější pohled na každodenní život lidí bez příkras a „lží“. Jde vlastně o přesný opak toho, o co se snaží například Instagram (vytvoření světa, kde jsme všichni dokonalí a žijeme perfektní životy).

Nová štika v social rybníčku

Aplikaci založili v prosinci 2019 francouzští podnikatelé Alexis Barreyat a Kévin Perrea. Původně si získala popularitu hlavně v Evropě, i když v Česku jsme větší boom zaznamenali až letos. Od té doby se ale rozšířila a dnes ji využívají uživatelé po celém světě.

Podle platformy data.ai je BeReal v současné době na 4. místě v počtu stažení mobilních aplikací v USA, Velké Británii a Francii (hned za Instagramem, Snapchatem a Pinterestem). Rapidně se zvýšil i počet měsíčních aktivních uživatelů od začátku roku 2022, a to o celých 315 %.

Obavy o soukromí

BeReal má ohlas zejména u mladších generací, přičemž podle údajů společnosti data.ai tvoří většinu uživatelů aplikace generace Z a mileniálové. Přetrvávají však obavy o ochranu soukromí ohledně způsobu, jakým aplikace shromažďuje informace o svých uživatelích a strach z toho, jak je jednoho dne využije.

Aplikace udělá snímek přední i zadní kamerou

Jedním z hlavních strašáků je akumulace informací o každodenní rutině jednotlivých uživatelů, díky nimž by se dal následně vytvořit falešný profil s osobními daty. V podmínkách používání aplikace je sice uvedeno, že nepřeprodává údaje uživatelů třetím stranám, ale pokud by se tyto zásady změnily, mohlo by to otevřít dveře problémům s ochranou soukromí, od cílené reklamy až po sledování.

Jak na to?

  1. Stáhněte si v Google Play nebo App Store aplikaci BeReal.
  2. Vytvořte účet, kam vám budou chodit každodenní oznámení.
  3. Ve chvíli, kdy vám přijde výzva, máte dvě minuty na to, abyste sdíleli neupravenou fotografii sebe a svého okolí (telefon vyfotí snímek jak zadní, tak přední kamerou). Můžete přidat i popisek a reagovat na BeReal přátel.
  4. Čas upozornění se každý den mění, takže si podle něj nemůžete naplánovat svůj den, abyste byli zajímaví – všem uživatelům ovšem přijde ve stejnou chvíli.
  5. Ve chvíli, kdy zveřejníte své BeReal, objeví se vám obsah ostatních – do té doby ho máte skrytý.
  6. Vaše berealko zmizí ve chvíli, kdy se druhý den objeví výzva k vyfocení dalšího.

Lék na dokonalost

Platformy typu Instagram a TikTok čelí stále větší kritice veřejnosti, jelikož mají negativně ovlivňovat duševní zdraví mladých lidí. BeReal je označováno za lék proti tlaku na to, aby se na internetu jevil svět jako „dokonalý“.

Díky způsobu, jakým funguje, úplně znemožňuje vznik nových influencerů. Uživatelé také netráví hodiny editováním fotek a vyšperkováváním popisků. Přidávání příspěvků na BeReal pro ně tedy není “dlouhotrvající otrava”, ale příjemný způsob, jak sdílet život se svými nejbližšími. 

BeReal není pro každého a pravděpodobně neuspokojí perfekcionisty, kteří si potrpí na dokonalou kompozici fotek a sladěný feed. Jestli ale kolem sebe máte skupinu lidí, se kterými byste chtěli svou každodenní rutinu v reálném čase, rozhodně si tuhle aplikaci zamilujete.

Již jsi hlasoval(a)!
Avatar photo
Autor článku

Studentka vysoké školy, markeťačka, ale hlavně milovnice kávy a psů.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.