Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Inspirace

Legendární songy, které ožily díky sociálním sítím

Reading Time: 11 min. čtení Stalo se vám někdy, že vás při sledování oblíbeného seriálu nebo filmu zaujala ústřední píseň natolik, že jste ji pak do zblbnutí začali poslouchat pořád dokola? Vítejte v klubu. Pojďme si představit některé zapomenuté songy, které zažily zmrtvýchvstání díky sociálním sítím a popkultuře.

Kate Bush – Running Up That Hill

Asi nelze začít jinou písní než touto, která pojednává o vztahu mezi mužem a ženou, kdy si zpěvačka přeje vyměnit těla, aby se navzájem lépe pochopili a porozuměli si. Píseň má na svědomí velice schopná anglická zpěvačka, autorka a hudební producentka, která se vypracovala z nuly až na pomyslný vrchol a během 80. let patřila k fenoménům populární hudby.

Svou učenlivostí a talentem se brzy naučila moderní tanec, který neodmyslitelně patřil k jejím poznávacím znamením. Stejně tak postupem času začala svá alba hudebně tvořit kompletně sama. Když vyšla píseň Running Up That Hill v roce 1985, zaznamenala podobný boom jako nyní. Lidé najednou začali objevovat Kate Bush, chtěli o ní vědět víc a poslouchat ji, což se paradoxně děje i nyní díky seriálu Stranger Things, s jehož čtvrtou řadou je tvorba Kate Bush provázaná.

Díky rozhodnutí herečky a producentky Winony Ryder tak má nová generace po 30 letech možnost objevit zapomenutou hudební ikonu. A sama zpěvačka obnovenou pozornost vnímá a vyjádřila obrovský vděk za toto vzrušující dobrodružství.

Zajímavou vsuvku do celého příběhu přinesl režisér Taika Waititi, který se nechal slyšet, že byl velmi rozčarován seriálem za použití této skladby, jelikož sám do filmu Thor: Love and Thunder použil skladby právě od Kate Bush, jejímž fanouškem je od dětství. Kvůli seriálu ji však musel z filmu vystříhat.

Led Zeppelin – Immigrant Song

Když už jsme zmínili rozhořčeného Waititiho, tak se sluší poznamenat, že i jemu se povedl brilantní majstrštyk. Zakomponoval nejprve do traileru a následně i do výsledného filmu Immigrant Song od Zeppelinů. Práva na populární skladbu od této kapely vyšla Marvel Studios skoro na 5 milionů dolarů, ale vyplatilo se to.

K filmu se naprosto hodí, s čímž souhlasili i členové kapely a z použití skladby měli obrovskou radost – stejně tak i z následné pozornosti, které se jim dostalo od nových fanoušků. Podobný úspěch se režisérovi nejspíš podaří i s dalším filmem o Thorovi, kdy do oficiálního traileru dostal skladbu Sweet Child Of Mine od Guns N‘ Roses.

Fleetwood Mac – Dreams

Rok 2020 na sociálních sítích symbolizovalo (kromě informací o covidu) video Nathana Apodaca, ve kterém na svém longboardu popíjí džus Ocean Spray za zvuků písně Dreams od Fleetwood Mac. Krajina za influencerem ubíhá při jeho ranním rituálu a do toho kapela zpívá „It’s only right that you should play the way you feel it“. Netrvalo dlouho a lidé na TikToku se naladili na stejný vibe a v těžké době se začali předhánět v lepším napodobení tohoto videa.

Vnitřní klid a pohoda byla hlavním aspektem virálu, ruku v ruce s opětovnou popularizací písně Dreams. Ta byla dosud jedinou písničkou kapely, která se umístila na první příčce hitparády Billboard Hot 100. Návrat na přední příčky hitparád si díky tomuto videu znovu vydobyla, stejně jako zájem nových posluchačů a dokonce se stala i populárním meme. To si posichrovali sami členové kapely, když ono video napodobili dle vlastní kreativity.

@mickfleetwood

@420doggface208 had it right. Dreams and Cranberry just hits different. #Dreams #CranberryDreams #FleetwoodMac

♬ Dreams (2004 Remaster) – Fleetwood Mac

Akon – Bananza

Akona poslouchal v době vydání jeho debutovéh alba Trouble v roce 2005 snad každý. Otravný hlásek „I’m Mr. Lonely“ zněl z rádií a člověk si říkal, zda to bude pouze one song wonder nebo předvede něco víc. Rychlokvaška se z interpreta nestala a na kontě má spoustu oblíbených písní. Právě zmiňovaná Bananza ale nepatří mezi ty top.

Vydaná jako čtvrtý singl z debutového alba se hitem sice stala, ale svým 30. místem v americké hitparáda Billboard Hot 100 díru do světa neudělala. Avšak díky taneční výzvě z prosince 2021 se její popularita zvýšila raketovým tempem. Mohlo za to více jak 807 000 tiktokových videí, což zapříčinilo největší měsíční výzvu na této sociální síti a návrat Belly Dancera do Spotify playlistů. A já to zase tak týden nedostanu z hlavy, díky.

Britney Spears – Gimme More

Britney Spears známe také všichni. Většina také ví, že si prošla několika mentálními breakdowny, soudy, holou hlavou, byl natočen dokument o jejich životních strastech Framing Britney Spears, existuje #FreeBritney atd. Momentálně na sebe strhává pozornost nahými fotkami na Instagramu, kde své intimní partie zakrývá emotikony. Ale proti gustu…

Skladba Gimme More vyšla v roce 2007 a měl to být velký návrat této popové ikony. To se vcelku podařilo, píseň se hrála všude a dostala se dokonce na třetí místo americké hitparády. Avšak žádný umělecký počin hodný Grammy to nebyl. Svou popularitu získala skladba znovu v roce 2020, když lidé během pandemie tančili na TikToku stylem a lá „It’s Britney bitch“.

Nirvana – Something in the Way

Klasické album Nirvany z roku 1991 Nevermind není třeba představovat. Novou vlnu fanoušků ale k tomuto albu přilákalo letošní filmové zpracování Batmana. To nejprve využilo písničku Something in the Way do traileru, aby následně prostupovala celým filmem a udávala mu onu ponurou atmosféru a pomalé tempo. Od března, kdy byl film vydán, se zájem o kapelu dle různých analytických průzkumů rapidně zvedl, což potvrzuje i obrovský nárůst přehrání na streamovacích platformách.

Díky filmu se tato skladba vůbec poprvé dostala do americké hitparády a během týdne od uvedení traileru se umístila na druhém místě rockových hitů. Po vydání filmu se zájem posluchačů o skladbu zvedl o 734 % a během týdne se z 372 000 streamů stalo více jak 3 miliony. Režisér filmu Matt Reeves se dokonce nechal slyšet, že když psal scénář k Batmanovi, tak si pustil právě Something in the Way a nechal se inspirovat k vytvoření temnější filmové verze této oblíbené komiksové postavy.

Metallica – Master of Puppets

Stranger Things jsme začali, Stranger Things skončíme. V závěrečné epizodě odehrál Eddie famózní kytarové sólo, aby odlákal pozornost netopýrů od svých přátel a pomohl jim zabít padoucha Vecnu. Sociální sítě byly po odvysílání epizody zavaleny chválou a obdivem směrem k herci, který se naučil tuto obtížnou skladbu během týdne – pomohl mu k tomu fakt, že na kytaru hraje od dětství.

Díky seriálu se píseň z roku 1986 dočkala 650% nárůstu v online streamování a dokonce se dere i na přední příčky hitparád po celém světě.

Před odvysíláním epizody měla skladba cca milion streamů, nyní jich má už téměř osm milionů. Metallica se díky seriálu dočkala na stará kolena obrovské pozornosti, což si kapela takového formátu zaslouží. Nyní ji začíná (stejně jako Kate Bush) poslouchat úplně nová generace a členové kapely to samozřejmě reflektují a jsou za to vděční. Aby momentální hype ještě podpořili a přihřáli si polívčičku, tak na svůj TikTok umístili video, kde hrají s Eddiem duet své skladby. Za mě dost dobrý nápad.

Již jsi hlasoval(a)!
Adam Fedrhanc - Clickbait
Autor článku

Normálně jsem introvertní, ale po čtyřech pivech nezavřu pusu.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.