Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Sociální sítě

Kendrick Lamar, The Weeknd a jejich turné, která sleduje celá Amerika

Reading Time: 11 min. čtení Během léta se v Americe rozjely dvě nejočekávanější turné tohoto roku. Na svědomí je nemá nikdo jiný než The Weeknd a Kendrick Lamar. Obě tour byly podpořené vydáním nových desek – Dawn FM., respektive Mr. Morale & the Big Steppers – což mezi jejich fanoušky vyvolá vždycky velký povyk. Bylo nadšení oprávněné?

The Weeknd měl původní tour naplánovanou už na léto 2020, kdy se měl po celém světě, včetně Česka, představit se svým tehdejším novým albem After Hours. To mělo obrovský úspěch mezi fanoušky i kritiky a bořilo veškeré možné rekordy.

Album a jeho celkový koncept horroru a goru byl tak úspěšný a populární, že se filmové studio Universal rozhodlo ve spolupráci s The Weekendem otevřít dům hrůzy na téma alba během klasických Halloween Horror Nights v Orlandu. Dům bude rozdělen do tří sekcí, kde budou hrát jednotlivé písně z alba podpořeny hororovou a psychedelickou atmosférou z klipů, fantasmagorickými představami a dalšími bizarnostmi.

Největší hit z alba Blinding Lights vydržel na prvním místě americké hitparády Billboard neuvěřitelných 90 týdnů, což z něj udělalo rekordmana a zároveň si tento hit vysloužil titul „nejlepší písně všech dob“.

The Weeknd však za svou práci neobdržel jedinou nominaci na hudební cenu Grammy, což vyvolalo velkou kontroverzi a rozčarování, kdy sám umělec označil Grammy za podvod a frašku a žádal omluvu. Té se mu samozřejmě nedostalo, a tak musel vzít za vděk alespoň obrovitánským zájmem fanoušků, kteří jeho první světovou tour vyprodali během minut.

Kvůli pandemii Covid-19 se turné nejprve přesunulo z roku 2020 na 2021, pak na začátek roku 2022, aby se ve finále celé zrušilo. Zpěvák totiž během té doby připravil a vydal nové album – Dawn FM. – a koncept svých koncertů razantně překopal. Turné nazval After Hours ´til Dawn Tour a dějištěm byly pouze stadiony a open space prostory kvůli všudypřítomným koronavirovým restrikcím. Hojně sledovaná událost měla započít 8. července ve zpěvákově rodišti, v Torontu.

Kvůli výpadku komunikačních sítí společnosti Rogers v ten den byl The Weeknd nucen zrušit otevírací koncert a hledat jiné datum. To se nakonec našlo až 23. září, a tím pádem měl zpěvák své severoamerické turné v Torontu nikoliv začínat, ale končit.

První koncert turné, které se zdá být prokleté, se odehrál až 14. července ve Philadelphii. Tři měsíce před začátkem mu svou účast odpískala Doja Cat coby předskokanka a na zpěváka se tak neustále valil jeden problém za druhým. Vše vyvrcholilo 3. září při konání druhého losangeleského vystoupení.

Během úvodu koncertu při písničce Can‘t Feel My Face se The Weeknd najednou rozhodl přestat zpívat a odešel z pódia. Po chvilce se vrátil na stage a oznámil publiku, že není schopen pokračovat, jelikož ztratil hlas. 

Evidentně zdrcený zpěvák se na stagi omlouval všem přítomným a ujišťoval je, že dostanou své peníze zpátky a v budoucnu se vrátí a udělá show přesně takovou, jakou chce předvést. V daný moment to ale není možné v důsledku ztráty hlasu.

Fanoušci byli samozřejmě šokováni a nechtěli opustit svá místa. Objevovalo se i bučení a pískot, avšak celkově fanoušci svému idolovi spíše vyjádřili podporu – ať už v místě konání koncertu nebo i pak na sociálních sítích, kam zpěvák taktéž napsal omluvu.

Těžko říct, jak se cítili přítomní lidé, ale třeba tento člověk asi žádné velké sympatie ke zpěvákovi nechová. Letěl přes půl světa na tento konkrétní koncert a nyní má smůlu.

Přirozeně tato událost vzbudila v USA a Kanadě velké pozdvižení, i kvůli tomu, že má Weeknd své turné uzavřít dvojkoncertem v Torontu v druhé polovině září. Tyto dvě show zahalila mlha otázek a nejistoty, jelikož se zpěvák na pár dnů odmlčel. Nicméně po návštěvě doktora a nezbytných vyšetření zpěvák oznámil, že jeho hlas je v pořádku a koncerty v Torontu proběhnou podle plánu, stejně tak jako se řeší nové datum pro ten zrušený v Los Angeles. Uvidíme, zda se koncerty opravdu uskuteční nebo vyvstane další problém.

The Weeknd v Torontu zakončí svou severoamerickou pouť a byť měl v roce 2020 naplánován i zbytek světa a Evropu, tak momentálně žádná další místa a data oznámena nejsou. Otázkou tedy zůstává, zda se populární umělec podívá i do našich končin nebo jeho „světové“ tour začalo a skončí v Americe.

Jak je to s Kendrickem?

Kendrick Lamar letos vydal po pěti letech (pokud nepočítáme soundtrack k filmu Black Panther) novou desku a strhl tím lavinu. Každé nové album tohoto rappera se očekává s naprostou dychtivostí, což se potvrdilo i nyní. Když prakticky okamžitě bylo oznámeno i celosvětové turné s názvem The Big Steppers, na hysterii bylo zaděláno. 

Předzvěst nového alba byl už song The Heart Part 5, jehož rozdílné modifikace se dostanou na světlo světa vždy chvíli před novým releasem. Zvědavý posluchač tak může na internetu najít části 1-5 této skladby, kdy každá pojednává o něčem jiném. Ve videu k páté části se ale  Kendrick pomocí deepfakeu mění v různé černošské osobnosti a řeší současné společenské problémy.

Co dělá Kendricka unikátním a uznávaným rapperem napříč celou společností (nesčetněkrát byl v Bílém domě na oficiální návštěvě bývalého prezidenta Baracka Obamy), je jeho pohled právě na problémy moderní společnosti, jak je popisuje a dokáže rozebrat.

Není to rapper, který by zpíval o děvkách, drogách a bohatství, přesně naopak. Pomáhá své komunitě, upozorňuje na témata, o kterých se tolik nemluví a mluvené slovo s hudbou propojuje ve vzájemné symbióze asi jako žádný jiný umělec současnosti.

Jeho videoklipy atmosféru každého tracku přesně dokreslují. Nejnovějším příkladem je píseň We Cry Together o nikdy nekončících toxických partnerských vztazích a hádkách. 

Turné Kendrick odstartoval 19. července v Oklahomě a předskokany mu dělají jeho bratranec Baby Keem a Tanna Leone. Není třeba dodávat, že ohlasy na každou show jsou pozitivní. Každá má pečlivě budovaný narativ a koncept. Nechybí množství choreografie, světelných efektů a dokonce hlasu, který posluchače celým koncertem provází – hlas to však není Kendrickův, ale vynikající herečky Helen Mirren, což může být pro někoho překvapením.

Velkou pozornost vyvolala show ve Vancouveru, kterou navštívil slavný basketbalista LeBron James a byl zachycen na kamery, jak si koncert užívá. Shout out mu následně přímo ze stage poslal i samotný Kendrick, který ocenil LeBronův vibe. 

Náklonnost byla vzájemná, jelikož LeBron později ocenil rapperův koncert i výkon na Twitteru a zároveň poděkoval Vancouveru za vynikající pohostinnost. Kendrick není na sociálních sítích tak aktivní jako třeba The Weeknd, což sám zdůrazňuje i ve svých textech (např. v tracku family ties). Nenajdete tak u něj moc fotek, novinek ohledně shows nebo jeho života, nicméně za rappera s přezdívkou Man-Man mluví činy.

Vystoupení Kendricka Lamara neprovázejí žádné kontroverze ani problémy. Vše zatím běží jak po másle a my můžeme doufat, že tomu tak bude i nadále. 10. října totiž přiveze K-Dot svou show i k nám do Prahy.

Již jsi hlasoval(a)!
Adam Fedrhanc - Clickbait
Autor článku

Normálně jsem introvertní, ale po čtyřech pivech nezavřu pusu.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.