Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Influenceři

10 českých profilů o jídle, které stojí za to sledovat

Reading Time: 10 min. čtení Láska prochází žaludkem. O tom ví své deset českých food influencerů, kteří svou lásku k jídlu sdílí skrze profily na Instagramu, a daří se jim to. Pojďte se podívat, kteří foodies nás baví a mají i hezká čísla. Dobrou chuť.

top food instagram

1. Cat&Cook

Jak už název napovídá, na tomto profilu není nouze o fotky jídel a kočiček. Ivka Jindřichová, která blog založila již před pár lety, spojila dvě své největší vášně, a to lásku k jídlu a ke kočkám. A světe div se, ono to funguje! Ivka je skvělou kuchařkou a své recepty sdílí nejen online na blogu, ale také prostřednictvím kuchařek. Ty vydala už čtyři! Vedle receptů dává Ivka i tipy na různá místa, kde ochutnat to nejlepší, co česká gastronomie nabízí.

2. Kitchenette Home

Markéta Pavleje patří k vůbec prvním food blogerům v Česku. Její blog Kitchenette byl založen mnohem dříve než vznikla samotná sociální síť Instagram. Z počátečního hobby vaření se stala vášeň, která s sebou přinesla několik ocenění Food blog roku. Markéta má na kontě i vlastní kuchařku s názvem „Rok v kuchyni“, kde najdete inspiraci na vaření na celý rok podle daného ročního období.

Postupem času se food blog rozšířil i na e-shop, který se netýká už jen jídla, ale domácnosti jako celku. Najdete zde produkty do kuchyně i věci pro děti nebo mazlíčky, interiérové doplňky či zajímavé knihy týkající se gastronomie.

3. Těhotnej kuchař

Ze všech zmíněných je právě tento profil tím nejnovějším. Profil těhotného kuchaře získal popularitu až se sociální sítí TikTok, kde se zaměřuje na krátké video recepty, jež zvládne každý. Oproti ostatním zde nečekejte žádnou velkou estetiku a vymazlené fotky či videa. Jde o čistě užitečný profil s chutnými recepty. I Těhotnej kuchař má na kontě vlastní kuchařku „Cháluj líp“. Ta je zatím v předprodeji, takže na její prolistování si budete muset ještě chvíli počkat.

4. Maškrtnica

Jen těžko u nás budete hledat většího odborníka na pečení než je Maškrtnica. Food blogerka, jejíž výsadou je především pečení z kvásku. Vedle instagramového profilu ji zastihnete i na jejím blogu nebo v podcastu Ve vlastní šťávě na rádiu Wave, kde se věnuje současným trendům v gastronomii. Spolu s dalšími food blogery založila komunitu Pečem Pecen.

5. Taste of Prague

Rodina žijící v Praze, která ze všeho nejraději cestuje a jí. Tyto dvě činnosti jsou i hlavním tématem instagramového profilu Taste of Prague. Nevíte, kam v Praze na jídlo? Koukněte na tenhle profil a máte vystaráno. Chystáte se vycestovat do zahraničí a tápete, co si zde dát k obědu? Taste of Prague pravděpodobně danou destinaci už zmapovali a ve svých instagramových výběrech připravili přehled restaurací a kaváren, které tam stojí za to navštívit.

V současné době chystají novinku, kterou je otevření bistra Šodó v pražských Dejvicích. Jestli je to podnik, který této části Prahy chyběl? To se uvidí. My na jeho otevření už netrpělivě čekáme.

6. Na skok v kuchyni

Pokud rádi jíte a stejně rádi se díváte na krásné fotky jídla, pak byste měli sledovat profil Romany. Romana je tedy v tomto oboru opravdovým profíkem a to se odráží i na kvalitě práce, kterou na svých sociálních sítích a blogu prezentuje.

7. Made by Kristina

Seznam by nebyl kompletní, kdyby nebyl zahrnutý alespoň jeden účastník oblíbené televizní show Masterchef. Kristína Nemčková je vítězkou z roku 2019. Její profil na Instagramu byl plný receptů již před účastí v show a po získání titulu Masterchef tomu není jinak. Kristína také vydala kuchařku #UPGRADE, ve které najdete tradiční slovenské a české recepci v „upgradované“ verzi. Kristína je na svůj nízký věk velice úspěšnou a inspirativní osobou, která se nebojí žádných výzev.

8. Karolina Four

Poslední vítězka ocenění Foodblog roku 2022 Karolína není klasickou foodblogerkou. Působí jako inženýrka v oboru výživy a kvality potravin. Díky jejímu profilu si zajistíte přísun kvalitních informací o kvalitě jednotlivých potravin, které jsou běžně dostupné v supermarketech. Pokud vás tedy alespoň trochu zajímá, co konzumujete, měli byste tento profil sledovat. Vedle rozboru potravin se Karolína věnuje svému food blogu, kde můžete najít různé recepty na chutné pokrmy. Je také autorkou Jediné knihy o jídle, kterou potřebujete.

9. Cukrfree

Autorkou blogu Cukrfree je Janina Černá a jak už samotný název napovídá, tak recepty jsou zaměřené na pokrmy, které neobsahují cukr. Sama Janina má za sebou silný životní příběh, který jí přivedl právě na cestu založení blogu, kde publikuje chutné a zdravé recepty.

Vedle blogu se Janina věnuje hned několika dalším aktivitám. Vydala tři knihy věnující se cukrfree tematice. Dále provozuje jak online, tak offline cukrfree kurzy, a v neposlední řadě má vlastní Cukrfree shop, kde seženete všechny možné produkty od vitamínů, přes vybavení do kuchyně po eko kosmetiku.

10. Lukáš Hejlík

Na poli českého Instagramu zřejmě neexistuje profil, který by měl lepší přehled o místní gastronomii. Lukášovi může konkurovat snad jen dvojice Taste of Prague. Zná snad každý kout České republiky, neunikne mu žádná nově otevřená restaurace, kavárna, bar nebo foodtruck. Svou vášeň promítá do projektu Gastromapa. Co je na tomto projektu nejlepší? Můžete ho mít po ruce téměř kdekoliv. Gastromapa je dostupná online a použitím filtrů můžete jednoduše vyhledat to, na co máte právě chuť.

Kdo se nevešel do hrnce

Profilů o jídle je na českém Instagramu samozřejmě mnohem více. Tady jsou alespoň někteří další foodies, bez kterých by český kulinární guláš nebyl úplný:

Dostali jste hlad?

Dobrá zpráva! Začněte sledovat jeden nebo klidně všechny zmíněné profily. Získáte nekonečný přísun receptů, které si sami můžete zkusit uvařit doma. A pokud se vám nechce vařit, dozvíte se spoustu tipů na ty nejlepší gastro podniky pod celém Česku.

Již jsi hlasoval(a)!
Autor článku

Píšu, jím, směju se a žiju, hlavně teda online.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.