Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Marketing

Black Friday začíná – na co se můžeme těšit?

Reading Time: 6 min. čtení Největší nákupní svátek roku získává na popularitě (a intenzitě) i v Česku. Co nás letos čeká a nemine?

Až budete číst tyto řádky, Black Friday bude již nejspíš v plném proudu. I když oficiálně startuje nákupní šílenství až v pátek po Dni Díkuvzdání, letos tedy 25. listopadu, obchodníci v Čechách se spuštěním výprodeje neotálejí. Kdo dřív přijde, ten dřív slevy mele. A kdo slevy nabízet nebude, ten jako by neexistoval.

ZDROJ: BONITONET.COM.BR

Stejně jak v loňském roce, i letošní Black Friday odstartovali již začátkem měsíce slevy na – hádejte co – televize! I když drtivá většina českých domácností nenakupuje nový TV přijímač každý rok, výhodná cena často vybízí k nákupu další televize třeba do dětského pokojíčku nebo na chatu. A to se na vánoční pohádky hodí.

V průběhu listopadu se pak již tradičně snižují i ceny tabletů, chytrých telefonů a hodinek, elektroniky, hraček a kosmetiky. Kromě inspirace na dárky jsme letos zaznamenali i slevy na praktické zboží do domácnosti, které sice pod stromečkem neoslní, zato ho můžete pohodlně nakoupit do zásoby. Třeba dětské pleny, prací prášky či krmivo pro domácí mazlíčky. 

Mnozí prodejci nabízejí pouze kosmetickou slevu kolem 20–30 %, která se nijak zásadně neliší od jejich běžné promoakce. Rádi bychom věřili, že se poučili z loňského fiaska, kdy bylo hned několik českých e-shopu přistiženo při umělém navyšování cen, které pak pod záštitou Black Friday zase dramaticky shodili.

Letos však značky zdražovaly hned několikrát, proto se vyplatí srovnat si běžné prodejní ceny na trhu a nenechat se oblafnout vysokou procentuální slevou. 

Jsme zvědaví, jestli se někdo rozhodne zkopírovat úspěšný vzorec Amazonu z jejích Prime Days výprodeje a kromě slev na samostatné produkty nabídne i zvýhodněné balíčky, třeba chytrý telefon + hodinky se slevou? Nechme se překvapit.

Zrychlující se inflace a napjaté rodinné rozpočty můžou také předznamenávat, že část nakupujících si pořídila velké vánoční dárky ještě před vypuknutím Black Friday šílenství, aby jim na ně bezpečně zbylo. To by mohlo vytvořit zajímavou obchodní příležitost třeba pro kategorii potravin (na které, mimochodem, z důvodu jejich omezené trvanlivosti platí výjimka z evropské směrnice pro regulaci slev,) nebo pro jiné nezbytnosti do domácnosti.

Tyhle zatím neprobádané vody u nás testuje třeba Tesco, které se s komunikací Black Friday akce na kuchyňské náčiní rozhodlo zainvestovat i do televizní reklamy. Škoda, že jenom se slevou (až) 30 %, která platí pouze pro majitele TESCO Clubcard. To by jim v Americe jako ‚Black Friday‘ neprošlo…

Musí se to prodat

Je také potřeba si uvědomit, že Black Friday výprodej se často nevztahuje na bestsellery, po kterých je poptávka vysoká i bez slevy, ale spíše na ‚ležáky‘ s velkou skladovou zásobou. Dalo by se očekávat, že jich letos bude hodně (dle odhadů je zásoba zboží v retailu až o 30% vyšší než loni), jelikož ekonomiku zasáhlo v tomto roce hned několik zcela bezprecedentních událostí, které nemohl předpovědět ani ten nejzkušenější Demand Planner. 

Odhady prodejů na Black Friday se všude po světě liší. Dle různých průzkumů plánuje 30 % (v USA) až 70 % domácností (v UK a v Evropě) za letošní vánoční nákupy utratit méně, a to zejména za dárky pro dospělé, jídlo a zábavu, zatímco hračky a dárky pro děti zůstávají mimo ohrožení. Nakupující se budou chtít ujistit, že za vynaložené prostředky dostanou maximální možnou hodnotu zpátky, a místo peněz tak budou raději investovat svůj čas – do průzkumu trhu, porovnání cen a sledování recenzí. 

Již jsi hlasoval(a)!
Avatar photo
Autor článku

Zvídavá markeťačka a ambasadorka přesvědčení, že i korporátní práce může být kreativní.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.