Zůstaňme ve spojení

Co pro vás můžeme najít?

ClickbaitClickbait

Inspirace

22 věcí, které v roce 2022 hýbaly internetem

Reading Time: 11 min. čtení Zábavné, smutné i fascinující. Tyto události zanechaly v roce 2022 stopu na českém i světovém internetu.

Na sociálních sítích (a internetu obecně) se pořád něco děje. Rok 2022 nebyl výjimkou – stalo se toho tolik, že se to jen stěží vleze do výčtu dvaadvaceti událostí. My ale vybrali ty, které považujeme za nejzásadnější. Některé jsou zábavné, jiné neuvěřitelné, další zase smutné.

Elon Musk koupil Twitter

Přibližně 44 miliard dolarů, pro lepší představivost asi jeden bilion korun. Tolik peněz vynaložil Elon Musk na to, aby koupil populární sociální síť Twitter a začal ji výrazně reformovat, podle mnohých k tomu horšímu. Dospělo to až do fáze, kdy sám vyvolal hlasování, jestli má z čela firmy odstoupit.

Pád mocného Kanyeho Westa

Od údajných ultrapravicových symbolik přes popichování Židů až po kontroverzní hodnocení nacistů. Kanye West (Ye) za nevybíravé komentáře rychle spadl na dno, odklonily se od něj značky Adidas a Balenciaga, několikrát byl zablokován na sociálních sítích a ztratil renomé.

Mistr světa Lionel

Fotbalové mistrovství světa v Kataru přineslo fascinující příběh, a to hlavně ve vypjatém finále, po kterém mocný Argentinec Lionel Messi konečně zvedl nad hlavu trofej mistra světa. To bylo to jediné, co mu na poličce úspěchů chybělo. Zešílel z toho i Instagram, kde stanovil nový rekord na fotce.

Humbuk okolo BeReal

There’s a new social network in town. Šílenství okolo sociální sítě BeReal nabralo na zvučných obrátkách. Začalo ji používat přes 70 milionů lidí, kteří milují princip zachycování autentických scén okolo nich bez příkras. A očekává se, že její obliba ještě výrazně poroste.

MrBeast a jeho youtubové impérium

MrBeast ve svých čtyřiadvaceti letech dobyl YouTube a stal se tam nejsledovanějším umělcem (jednotlivcem). Má už přes 125 milionů odběratelů, téměř 21 bilionů zhlédnutí na videích a jeden z nejpropracovanějších obsahů na platformě. Slavný PewDiePie na něj už znatelně ztrácí.

Královec

Zábavnou smršť, jakou způsobil Královec (nebo spíš Kaliningrad?), český internet nepamatuje. Vtípky o odtržení tohoto ruského města a připojení „zpět“ k Česku zaplavily sociální sítě, vznikaly parodické weby, reagovaly na to známé osobnosti… a bavil se celý národ. A nejen český.

Malíř na každém rohu

DALL-E, Midjourney nebo Stable Diffusion. Důmyslné nástroje poháněné pokročilou umělou inteligencí dělají malíře z naprosto kohokoliv. Stačí slovy napsat, co je třeba nakreslit, a ony to udělají. Hned. S velmi přesvědčivým výsledkem. A zpravidla bezplatně.

Patreonový finfluencer

Ondřej Koběrský si postavil živobytí na zprostředkovávání témat okolo financí, ve kterých vzdělává své předplatitele, zpravidla ty mladší, kteří této oblasti příliš nerozumí. Patří k jednomu procentu nejvýdělečnějších tvůrců na Patreonu a měsíčně vydělává přes 400 tisíc korun.

Nejsledovanější Ronaldo

Slavný portugalský fotbalista Cristiano Ronaldo má obrovský zásah a stal se nejsledovanějším člověkem na Instagramu – má tam už přes 526 milionů sledujících. Jednu ze svých fotek má dokonce v TOP 3 nejlajkovanějších. Jde o šachovou partii s Lionelem Messi.

Jake Paul ve sportu

Dříve youtuber, dnes spíše boxer, který si dokonale vybírá. Jake Paul je ale i podnikatel, což potvrdil novou firmou Betr, v rámci které chce přetransformovat sportovní zpravodajství. A opět trochu rozvířit internetové vody, protože to tato kontroverzně laděná figurka umí skvěle.

NFT všude

NFT, trend ze světa kryptoměn, se naplno dostal do éteru a začaly s ním pracovat i sociální sítě typu Facebook a Twitter. Specifický typ digitálních sběratelských předmětů, které se zapisují do blockchainu, si oblíbily i celebrity – ať už jde o Justina Biebera nebo Snoop Dogga.

Google? Raději Instagram

Skoro 40 procent mladých lidí už vyhledává přímo na Instagramu nebo TikToku, Google prakticky nevyužívají. Týká se to nejen samotného vyhledávače, ale i Google Maps. Očekává se, že lidí, kteří budou pro běžné hledání využívat primárně sociální sítě, bude přibývat.

Válka

Rusko napadlo Ukrajinu a otřáslo to naprosto celým světem. Nejde jen o útočení samotné, ale také o statečnost Ukrajinců, díry v ruské armádě, výraznou izolaci ruského trhu ze strany nadnárodních firem a mimo jiné silný růst sociální sítě Telegram, která slouží jako hlavní zpravodajský kanál ukrajinských zdrojů.

Rokycany na mapě

Malý fotbalový klub z Rokycan se chystal na utkání s prvoligovým Libercem a vybudoval okolo toho až neuvěřitelnou auru. Svými trefnými vtípky dobýval český Twitter, sám přiznával legraci z toho, že za něj hraje třeba zámečník, a v návaznosti na to potvrdil, že na sociálních sítích může vybouchnout každý, když chce.

Fenomén Khaby

Neřekne ani slovo, zato ale má tak ikonické gesto rukama, že mluvit ani nepotřebuje. Khaby Lame se s počtem 153 milionů sledujících stal nejsledovanějším tvůrcem na TikToku, spolupracuje s módní značkou Hugo Boss a vydělává i 10 milionů korun za jeden příspěvek.

Žádný box, ale Prime

Logan Paul a KSI. Původně youtuberští rivalové, kteří si to dvakrát rozdali v ringu, trilogie ale neproběhla. Naopak zakopali válečnou sekeru a zaplavili sociální sítě novým energetickým nápojem Prime, který má ambice dotáhnout se na Gatorade.

Konečně Avatar

Pokračování spektáklu Avatar na sebe nechalo čekat třináct let, nakonec se ale celý svět dočkal. Avatar: The Way of Water patřil k nejočekávanějším filmům roku, boří žebříčky, přesáhl miliardu v příjmech a jde si pro titul nejvýdělečnějšího snímku.

Smrt královny

Nesmírně smutná událost nejen pro Velkou Británii, ale celý svět. Úmrtí Alžběty II. se stalo jednou z nejsledovanějších událostí v televizích i na sociálních sítích. Bylo jí 96 let.

Návrat Bulánků

Bulánci jsou kultovní českou hrou, proto se příchod její modernizované verze dlouho očekával. Tvůrci vybrali s pomocí dalších fanoušků peníze a přepracovali dynamiku hry, aniž by přerušili pouto, kvůli kterému jsou tak populární. Venku už je jejich první nová verze.

McForejt

Spolupráce šéfkuchaře Přemka Forejta s fastfoodovým řetězcem McDonald’s vyvolala řadu emocí. A asi to tak mělo být. Jeho reklamní video, kde zpívá a hraje na suroviny z cheeseburgeru, se stalo jedním z těch nejbizarnějších. Je ale zábavné – o to šlo.

Díky, Rogere

Slavný švýcarský tenista Roger Federer ukončil kariéru. Vyhrál dvacet grandslamů a na kontě má desítky dalších triumfů na prestižních turnajů. Drží i zlatou medaili z olympijské dvouhry i čtyřhry. Teď se bude věnovat spíše byznysu a podporovat sportovní značku On.

Placená série TikToku

Ve spolupráci s tvůrcem Jericho Menckem uvedly TikTok a Pearpop osmidílnou komediální show Finding Jericho. Epizody mají třicet minut, což naznačuje, že TikTok chce naučit své uživatele sledovat delší videa.

Již jsi hlasoval(a)!
Autor článku

Články, které vznikly za podpory redakčního týmu nebo externích spolupracovníků.

Soundcloud

Spotify

Přečti si CLICKBAIT v nové židli

Mohlo by se vám líbit

Influenceři

Reading Time: 35 min. čtení Přinášíme ultimátní přehled největších “českých” influencerů. Kdo je na prvním místě a kolik sledujících je potřeba na TOP 10? Tady je 30 jmen, která potřebujete znát. Pravidelně aktualizováno (18. 1. 2023)

Sociální sítě

Reading Time: 16 min. čtení V prvním srpnovém týdnu letošního roku se v účtech českých uživatelů Instagramu objevila novinka s názvem Reels. Jde o 15sekundová videa, která je možné doplnit hudbou a sestříhat, a kterými chce Instagram konkurovat populární sociální síti TikTok, jejíž alfou a omegou jsou právě krátká hudební videa.

Sociální sítě

Reading Time: 10 min. čtení Instagram patří s jednou miliardou uživatelů k nejoblíbenějším sociálním sítím na světě. Koho tito uživatelé sledují úplně nejraději?

Marketing

Reading Time: 3 min. čtení Tvořit obsah pro zábavu je ušlechtilé. V životě každého tvůrce ale přijde moment, kdy si řekne, že by na tom, co dělá, mohl i vydělávat.